Aflevering 1: 2017 wordt hét jaar voor NYP

Pizzaketen wil dit jaar maar liefst 20% groeien

New York Pizza - 16-05-2018

Franchiseketen New York Pizza is altijd hongerig. Met bijna € 100 miljoen omzet en 143 vestigingen neemt oprichter Philippe Vorst geen genoegen. Hij wil dit jaar 30 nieuwe vestigingen openen. De eerste, in de haven van Volendam, is nu al een groot succes.

Nieuwe markt aanboren

Philippe is student Bedrijfskunde als hij samen met broer Max en vriend Richard Abram in 1993 New York Pizza opricht. In Amerika zijn pizza-slices heel populair, dus waarom verkopen we die niet in Nederland? De verwachtingen worden direct overtroffen. Na de eerste vestigingen volgen er in rap tempo acht winkels waarvan de eerste vijf super winstgevend zijn.

Niet alleen een pizzaketen

Na de voortvarende start gaat het bijna mis. De groei gaat te snel, de boekhouding klopt niet en fouten stapelen zich op. Gelukkig weet Philippe het tij op tijd te keren. Inmiddels heeft New York Pizza 143 vestigingen en heeft de franchiseketen een omzet van bijna € 100 miljoen. Dit succes komt mede door de eigen fabriek voor deegbollen en groothandel (Euro Pizza Products).

Nog steeds honger

Maar dat is nog niet genoeg. Philippe wil 20% groeien in 2017. De eerste nieuwe locatie ligt op de dijk van Volendam. Een topplek. Een gemiddelde vestiging heeft zo’n € 500.000 omzet. Maar deze vestiging heeft al 600 pizza’s per dag verkocht. Tegen een gemiddeld tarief van € 10 is dat een dagomzet van € 6.000!

De basis van een goede franchiseketen, volgens Philippe Vorst:

  • Goede keuzes beginnen bij goed overleg
  • Ga mee met trends
  • Groei niet te hard. Zorg dat de basis, zoals de boekhouding, klopt
 
 

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. Zo volgden wij eerder Corendon en Oger. In deze serie volgen we New York Pizza CEO Philippe Vorst.