Marokkaans meesterwerk

Hoe Rahma el Mouden uitblinkt in schoonmaak

Schoonmaken klinkt misschien niet sexy, maar in deze branche gaan miljoenen om. Met een omzet van 9 miljoen is Rahma - ooit zelf begonnen als schoonmaakster - een grote speler in de markt. Hoe werd ze een uitblinker in schoonmaak?

Op 16-jarige leeftijd komt de Marokkaanse Rahma el Mouden naar Nederland. Na het leren van de Nederlandse taal is een baan vinden haar eerste doel. Ze gaat aan de slag als schoonmaakster. Haar drive en passie ontgaan het management niet; al snel mag ze een team aansturen. Maar als Rahma niet de promotie krijgt waar ze naar haar idee recht op heeft, neemt ze ontslag. Het begin van MAS.

Rijksmuseum als kers op de taart

Twintig jaar later heeft MAS 500 medewerkers verdeeld over locaties in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. MAS is uitgegroeid tot een facilitair bedrijf met diensten als beheer en beveiliging. En met bijzondere klanten. De A'DAM Toren en het Rijksmuseum bijvoorbeeld.

’s Lands meest prestigieuze museum is de kers op de taart voor Rahma. Maar liefst 44.000 vierkante meter, verdeeld over 80 zalen en 180 vitrines moeten iedere dag onder handen worden genomen. Zo’n 40 medewerkers hebben hier een fulltime taak aan.

Hoe win je een aanbesteding?

Maar een tevreden klant is in deze branche niet direct een vaste klant. Vanwege Europese regelgeving moet MAS via aanbestedingen steeds opnieuw bewijzen dat ze de opdracht waard zijn. Hoe blijf je je onderscheiden van andere schoonmaakbedrijven? Hoe gooi je hoge ogen in een branche met zoveel aanbod? En hoe zet je termen als betrokkenheid en maatwerk in bij een aanbesteding?

9 miljoen omzet

Valt er nog geld te verdienen in de schoonmaakbranche? Zeker wel. Van de 9 miljoen euro omzet die het bedrijf haalt, blijft er een winstmarge van zo’n 5% over. Dat is mooi, maar het blijft nodig om op de kleintjes te letten. Daarom zit MAS scherp op de processen van het bedrijf.  

Overname van moeder op dochter

In 2018 zal dochter Oumaima het stokje van haar moeder overnemen. Maar je moeders levenswerk voortzetten is niet eenvoudig. Rahma en Oumaima ontdekken waarin zij verschillen en moeten beiden wennen aan hun nieuwe rol. Ze krijgen daarbij ieder ondersteuning van een adviseur.

Meer Uitblinkers in Zaken

Tips en inspiratie voor ondernemers

Tips van succesvolle ondernemers, de nieuwste artikelen en zakelijke aanbiedingen in je inbox.