Zakelijk succes voor je 35e

Hoe stamp je twee miljoenenbedrijven uit de grond?

Ali Niknam boekte voor zijn 35e succes met twee bedrijven. Allereerst was hij succesvol met zijn webhostingbedrijf TransIP en daarna zette hij de bankwereld op zijn kop met bunq. Hoe deed hij dat?

1. Als het af is, loop je al achter

De allerbelangrijkste factor die bijdraagt tot succes is als ondernemer heel, maar dan ook héél hard werken. Ali vergelijkt ondernemen met zijn baantjes die hij in het zwembad trekt. ‘In Amsterdam is het druk in de zwembaden. Als je de mensen niet voorbij zwemt, sta je stil. Je moet ook dan moeite willen doen om je doel te kunnen bereiken. Dat is ook zo met ondernemen.’

2. Benut je kansen

Als ondernemer moet je een duidelijke visie hebben. En kansen zien. In tijden van crisis liggen de kansen voor het oprapen. Daar moet je direct op in kunnen spelen en gebruik van maken. Ali: ‘Terwijl alle banken in 2012 het hoofd boven water probeerden te houden, dacht ik: daar zit iets.’ In een systeem van wetten en regels vond Ali dat het anders moest. Ali verwacht van zijn medewerkers dezelfde mentaliteit: see something, fix it, get it done. 

3. Ga volop de strijd aan

Om succes te hebben met je bedrijf moet je volop de strijd aangaan en niet denken in risico’s. Zoals Ali zegt: ‘Omarm de verandering.’ Risico’s kunnen je alleen maar in de weg gaan staan en brengen een bepaalde angst met zich mee. Het is beter om iets tien keer voor niets te bouwen en dat het bij de elfde keer wel werkt, dan dat je helemaal niets bouwt. Hoe kun je anders een online bank beginnen?

Ali neemt extreem veel risico met bunq. Als programmeur boekte hij een gigantisch succes met zijn webhostingbedrijf TransIP. De miljoenen van de verkoop van het bedrijf stopte hij vervolgens in zijn nieuwe droom bunq. Winst wordt er anno 2018 nog niet gemaakt. Sterker nog: in het eerste volledige operationele jaar 2016 was er een verlies van 5,2 miljoen euro. Ali verwacht voorlopig nog geen winst te maken. Hij heeft sinds de oprichting 25,9 miljoen bijgestort en zal dat misschien de komende tien jaar nog wel blijven doen. 

4. Stop met het zoeken naar de allerbeste cv

Bij bunq nemen ze mensen aan op inhoud. Niet eindeloos blind blijven staren op cv’s, maar kijken naar iemands passie en kunnen. Ervaring is namelijk geen garantie voor succes. Mensen die minder ervaring hebben, kunnen innovatie brengen. Neem mensen aan om de passie die ze hebben, de rest kunnen ze aanleren. Voor bunq geldt: geen bankiers, maar programmeurs. Het is tenslotte geen bank, maar een techbedrijf met een bankvergunning.

5. Hanteer directe communicatie

Waar veel verschillende culturen samenwerken, houd je al snel rekening met de taal en etiquette. De taal die Ali spreekt? Directe communicatie is de snelste weg. Zeg wat je wilt zeggen en draai er niet omheen. Wil je dat iemand iets voor je oppakt? Vraag het op een directe manier, zonder er om heen te draaien.

Meer bunq

Tips en inspiratie voor ondernemers

Tips van succesvolle ondernemers, de nieuwste artikelen en zakelijke aanbiedingen in je inbox.

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. We volgden ook The Next WebCorendonOgerNew York Pizza, MAS en Studio 100. In deze serie volgen we bankdisruptor Ali Niknam.