Gezichtsscan als sleutel tot de bank

De digitale bank van Nederland

Wat is Internet of Things (IoT)? Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck vraagt het Ali Niknam van bunq. En in hoeverre past bunq IoT toe?

Als je het hoofdkantoor van bunq binnenstapt, heb je niet het idee dat je je in een traditioneel bankkantoor bevindt. Onafgewerkte plafonds, krijtborden en een pingpongtafel. Tegelijkertijd ben je in de bunqer, zoals het kantoor genoemd wordt, nooit ver verwijderd van een slim apparaat. Een gezichtsscanner geeft je toegang tot het kantoor, de lampen in de kantine gaan knipperen als iemand op social media over bunq praat en je kunt de koelkast bedienen met behulp van een app.

Volgens Ali, die technologie gebruikt om bankieren leuker te maken, omhelst Internet of Things (IoT) alle apparaten die verbonden zijn met het internet. ‘Het is toch heel logisch dat de koelkast zelf kan aangeven dat 'ie leeg is!’

Veiligheid in het proces

Volgens de jaarlijkse IoT Barometer van Vodafone is het aantal bedrijven dat IoT implementeert sinds 2013 meer dan verdubbeld. 29% van de ondernemingen maakt gebruik van IoT. Hoewel IoT-bedrijven hun omzet met gemiddeld 19% zien stijgen, zijn er voor bestaande bedrijven nog wat hordes te overwinnen voordat ze overgaan op nieuwe toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan dataprivacy en beveiliging. Waar we voorheen een alarmsysteem installeerden tegen een overval, moeten we ons beter bewapenen tegen een DDoS-aanval. Veiligheid zit bij bunq al in het proces. Ali: ‘Die risico’s kun je overlaten aan professionals zoals wij. Daar hoef jij je geen zorgen over te maken.’

Internet of Things: grote impact op economie

Volgens de IoT Barometer denkt 79% van de ondervraagden dat IoT de komende vijf jaar een grote impact gaat hebben op de gehele economie. Bovendien denkt 79% dat tegen die tijd meer dan 50% van hun bedrijfsprocessen via IoT-toepassingen lopen. Zonder IoT zou bunq waarschijnlijk niet bestaan. Het techbedrijf is de eerste Nederlandse bank met een publieke API die het mogelijk maakt om verbindingen tussen eigen apparaten en de server op te zetten en vervolgens eigen toepassingen te ontwikkelen voor het doen van betalingen.

Welke mogelijkheden ziet Ali nog meer?

De oprichter van bunq verwacht dat IoT steeds meer wordt toegepast in de toekomst. Zelf rijdt hij in een Tesla, een zelfrijdende auto die in de nabije toekomst nog veel meer zal kunnen. Dankzij IoT.
‘Het duurt niet lang meer voordat mijn auto naast inparkeren ook automatisch betaalt voor de parkeerplaats. Uiteraard met de app van bunq!’

Meer uitblinkers over internet:

Meer bunq

Tips en inspiratie voor ondernemers

Tips van succesvolle ondernemers, de nieuwste artikelen en zakelijke aanbiedingen in je inbox.

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. We volgden ook The Next WebCorendonOgerNew York Pizza, MAS en Studio 100. In deze serie volgen we bankdisruptor Ali Niknam.