Het antwoord voor 10 Gb/s ligt al onder de grond

10 Gb/s in 10 jaar

Ziggo is klaar voor de toekomst. Bij een demonstratie in Amsterdam passeerde het vaste netwerk de magische grens van 10 gigabit per seconde. Binnen 10 jaar zullen deze snelheden voor elke Nederlander beschikbaar zijn.

Je hoeft maar met je ogen te knipperen, en je favoriete film van 5 GB staat al op je laptop. Je klanten nog dichterbij halen met virtual of augmented reality? Geen enkel probleem. Een downloadsnelheid van 10 gigabit per seconde maakt digitale toepassingen mogelijk waarvan je je nu nog geen voorstelling kunt maken.

Wat de toekomst ook brengt, het vaste netwerk van Ziggo kan het aan. Daarvoor hoeven we niet eens meer in de grond te graven. Bij een demonstratie op de TEC Campus in Amsterdam Sloterdijk (zie video) bereikte Ziggo, voor het eerst in Nederland, een downloadsnelheid van 10 gigabit per seconde. Een prestatie die nog niet zo lang geleden ondenkbaar leek. Die bovendien alleen bewezen kon worden door 5 modems aan elkaar te koppelen, omdat 1 modem maar 2,5 gigabit per seconde kan verwerken.

De technologie is nog niet klaar voor zulke snelheden. Maar het kan niet lang duren voordat dit verandert. Het dataverkeer in Nederland neemt jaarlijks nog altijd met 30 tot 40 procent toe. De bestanden die collega’s met elkaar delen, worden groter, de nieuwe digitale toepassingen veelzijdiger en veeleisender.

Ziggo investeert daarom al jaren flink in de toekomst van haar netwerk. Het rolt op dit moment in heel Nederland haar Giganet uit, dat momenteel al 1 gigabit per seconde kan verwerken. 3,6 miljoen huishoudens zijn al aangesloten, voor eind 2022 kan heel Nederland gebruikmaken van snelheden die we 10 jaar geleden nooit nodig dachten te hebben.

Binnen 5 tot 10 jaar kunnen we alweer de volgende reuzenstap zetten. Dan verwacht Ziggo de 10 gigabit netwerkverbinding overal in het land beschikbaar te hebben. Dit betekent niet alleen razendsnel internet voor iedereen, maar ook een nóg betrouwbaarder netwerk. Met een uploadsnelheid van 1,5 gigabit per seconde kunnen bedrijven dan ook moeiteloos werken op de cloud.

Wat de digitale wensen van morgen ook zijn, het antwoord ligt al onder de grond. Zo draagt Ziggo haar steentje bij aan een mooie toekomst voor Nederland.