Overslaan en ga naar inhoud

Glasvezel

Snel internet? Dan lijkt glasvezel het toverwoord. Maar hoe zit het nu precies?

Glasvezelkabel van Ziggo

In ons glasvezelkabelnetwerk wordt de techniek van glasvezel en coaxkabel slim gecombineerd voor een perfecte verbinding. We gebruiken de technische voordelen van beide kabels voor stabiel en snel internet. Zo krijg je altijd de snelheid die je nodig hebt voor je bedrijf.

Klaar voor de toekomst

Ons netwerk bestaat uit ons glasvezelkabelnetwerk en SmartWifi. Van onze datacenters tot de straatkast ligt glasvezel. Glasvezel is ideaal voor het afleggen van grote afstanden en het tegelijkertijd versturen van veel data. Van de straatkast tot je huis kiezen we voor kabel, de bewezen en betrouwbare techniek die op dit moment al naar de meeste huizen in Nederland ligt. Dankzij slimme software kunnen we steeds meer data versturen over dezelfde kabels. Dit maakt dat de vertrouwde kabel nog tot in de verre toekomst geschikt is voor stabiel en snel internet.

Check de snelheid die bij jou beschikbaar is

Drie manieren om internet te ontvangen

Internetten kan via glasvezel-kabel, ADSL/VDSL of glasvezel

DSL

ADSL/VDSL is een internetverbinding die via de telefoonlijn loopt. Met deze verbinding wordt een maximale snelheid behaald van 200 Mbit/s download en upload tot 20 Mbit/s.

 • Landelijke dekking
 • Keuze uit meerdere providers
 • Afstand tussen huis en wijkcentrale bepaalt je snelheid
 • Afhankelijk van één signaal

Glasvezel

Glasvezel kennen we allemaal van de hoge download en uploadsnelheid. Het glasvezelnetwerk wordt speciaal aangelegd en ligt vaak in nieuwe huizen en bedrijfslocaties. 

 • Symmetrische internetsnelheden
 • Hoge download- en uploadsnelheden
 • Niet op elk adres beschikbaar
 • Afhankelijk van één signaal

Glasvezel-kabel

Ziggo maakt gebruik van coax en scheidt de bandbreedte voor tv, bellen en internet. Hierdoor verstoren ze elkaar niet en haal je een maximale downloadsnelheid van 1.2 Gbit/s.

 • Netwerk (kan) volledig in eigen beheer
 • Signaal is onafhankelijk van wijkcentrale
 • Upload- en downloadsnelheid zijn niet gelijk
 • Niet beschikbaar in o.a. Zeeland

Glasvezel en coax: een perfecte combinatie

Via glasvezel verstuur je razendsnel veel data. Ook bij ons gaat het internetsignaal grotendeels via glasvezel van A naar B. Voor het laatste stukje vanaf de wijkcentrale tot in je (thuis)kantoor gebruiken we coaxkabel. Hierbij ontvangt ieder huis of kantoor, onafhankelijk van elkaar, hetzelfde supersnelle internet.

 Vroeger gebruikten we coax voor het televisiesignaal. Nu is het ideaal voor het verzenden en ontvangen van dataverkeer. Met de komst van de DOCSIS 3.1-technologie tillen we je netwerk naar een hoger niveau. Namelijk naar snelheden tot 1.2 Gbit/s. Zo ben je klaar voor de toekomst. 

Glasvezel of glasfabel?

Glasvezel is sneller

Klopt, daarom wordt op ons netwerk de techniek van glasvezel en coaxkabel slim gecombineerd. Het is namelijk de beste manier om data probleemloos lange afstanden te laten overbruggen. En vergis je niet, kabel kan nóg veel hogere snelheden aan. Er zijn al technieken beschikbaar waarmee we ook 10 Gbit/s aan downloadsnelheid kunnen leveren.

Glasvezel is duurder

Nee, tegenwoordig bestaan bijna alle netwerken (grotendeels) uit glasvezel. Het prijsverschil zit vooral in extra diensten. Zo biedt de ene provider hoge kortingen waar de ander extra service biedt. De aanleg van glasvezel kan wel flinke eenmalige kosten opleveren. Voor grootzakelijke klanten is glasvezel duurder vanwege garanties (SLA), directe verbinding met service providers en de setup van netwerken.

Glasvezel heeft minder storingen

Storingen worden meestal veroorzaakt door haperende onderdelen binnen een netwerk. Omdat glasvezelnetwerken uit minder afzonderlijke onderdelen bestaan, zijn ze minder foutgevoelig. Dat neemt niet weg dat ze ook last hebben van kabelbreuken of defecte hardware. En ook een glasvezelverbinding kan bijvoorbeeld problemen krijgen met een zwak wifi-signaal. 

Zakelijk Internet, snel als het licht

Met Zakelijk Internet van Ziggo ben je verzekerd van supersnel internet, perfecte wifi en ben je klaar voor de toekomst. Ontdek onze internetpakketten en kies het pakket dat past bij jouw onderneming.

Veelgestelde vragen

In ons glasvezel-kabel netwerk wordt de techniek van glasvezel en coaxkabel slim gecombineerd voor een perfecte verbinding. We gebruiken de technische voordelen van beide kabels voor stabiel en snel internet. Zo krijg je altijd de snelheid die je nodig hebt.

Ons netwerk bestaat uit ons glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi. Van onze datacenters tot de straatkast ligt glasvezel. Glasvezel is ideaal voor het afleggen van grote afstanden en het tegelijkertijd versturen van veel data. Van de straatkast tot je huis of kantoor kiezen we voor kabel, de bewezen en betrouwbare techniek die op dit moment al naar de meeste huizen in Nederland ligt. Dankzij slimme software kunnen we steeds meer data versturen over dezelfde kabels. Dit maakt dat de vertrouwde kabel nog tot in de verre toekomst geschikt is voor stabiel en snel internet.

We leveren nu al tv, telefoon en internet tot 1.2 Gbit/s via ons netwerk. We hebben ook succesvol getest met snelheden van 10 Gbit/s. Dit is 100 keer sneller dan wat het gemiddelde huishouden in Nederland nu heeft. En we kunnen door de steeds slimmere software zelfs nóg hogere snelheden halen.

Met ons internet ben je verzekerd van supersnel internet én perfecte wifi. Op ons netwerk bereik je snel en stabiel internet tot wel 1.200 Mbit/s downloadsnelheid en 100 Mbit/s uploadsnelheid.

Bekijk alle internetpakketten

Nee. Vanaf de wijkkast tot het huis verdelen we de capaciteit zorgvuldig zodat je de snelheid ontvangt die hoort bij jouw abonnement. Als voorbeeld: 1 Gbit/s downloadsnelheid via glasvezel is net zo snel als 1 Gbit/s
via de kabel.

Bij Ziggo krijg je meer download- dan uploadsnelheid. Onderzoek laat namelijk zien dat de meeste mensen meer downloaden dan uploaden. Denk hierbij aan downloaden van bestanden, het streamen van films en series of intensief online gamen. Deze voorbeelden gaan voornamelijk over het downloaden van data. De uploadsnelheid die we leveren is ruim voldoende voor de toepassingen die nu gebruikt worden. Denk hierbij aan videobellen, e-mailen, werken in de cloud of bestanden sturen. Daarbij investeren en verbeteren we continu in ons netwerk en groeit het mee met jouw behoeften. Zo zal ook de uploadsnelheid in de toekomst verhoogd worden wanneer dit nodig is.

Nee. We breiden onze netwerkcapaciteit elk jaar uit zodat ons netwerk voldoet aan de steeds hogere eisen die we stellen. Zo krijg je zonder dat je er iets voor hoeft te doen, altijd de stabiele, snelle en veilige verbinding die je nodig hebt voor je bedrijf en blijft jouw abonnement toekomstbestendig.