Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk
Internet tot in iedere

Glasvezel

Snel internet? Dan lijkt glasvezel het toverwoord. Maar hoe zit het nu precies?

In den beginne

We schrijven 1985. Een technologieprofeet genaamd Titulaer verkondigt het glasvezelevangelie op tv. In de toekomst zou één dun glasvezeldraadje net zoveel data vervoeren als een polsdikke koperkabel. En zo geschiedde. Want we wilden ineens niet meer alleen tv kijken en bellen, maar ook down- en uploaden. Of erger: alles tegelijk. En snel. En betaalbaar.

De grote verglazing

Inmiddels zijn we lichtjaren verder en gaat het overgrote deel van al onze data inderdaad door glasvezel. Tussen 1996 en 2010 investeerden alle kabelbedrijven als razende Roeltjes in glasvezelnetwerken. Ook 97% van het Ziggo-signaal loopt via glasvezel. De laatste 3% komt via de coaxkabel je huis binnen. Daarmee leef je dus officieel in de toekomst!

Drie manieren om internet te ontvangen

Via glasvezel

100% glasvezel

Het glasvezelnetwerk loopt tot in je pand. De 'Fiber to the Home' aansluiting wordt speciaal aangelegd en ligt vaak in nieuwe huizen. Daarmee worden snelheden aangeboden tot 1000 Mbit/s. Op industriële schaal worden zelfs verbindingen geleverd die tot 10 Gbit/s halen.

Via een HFC-netwerk

97% glasvezel, 3% tv-kabel (coax)

Met ons Hybrid Fibre-Coax (HFC) netwerk loopt 97% van het signaal via een glasvezelnetwerk waarbij de laatste 3% vanaf de straat naar je meterkast via coaxkabel is. Daarmee haal je downloadsnelheden tot 1000 Mbit/s en een uploadsnelheid van 50 Mbit/s.

Via VDSL

100% telefoonkabel

VDSL is de langzaamste van de drie. Door slimme technieken zijn de koperkabels zo ingericht dat snelheden tot 50 Mbit/s downloadsnelheid en 5 Mbit/s uploadsnelheid mogelijk zijn, zolang je niet verder dan 2 km van de wijkcentrale woont.

Waarom glasvezel?

De kabel werd gebruikt voor het versturen van analoge signalen. Toen digitale technologie belangrijker werd, ontstond de noodzaak om een signaal te versturen met een hogere zuiverheidsgraad. Glasvezel is een goed alternatief omdat het signaal met minimaal verlies van kwaliteit kilometers verder kan worden gestuurd. Er zijn veel minder versterkers nodig waardoor het signaal in huis van een superieure kwaliteit is, voor zowel je internet als digitale televisie. Daarom loopt inmiddels 97% van het signaal via glasvezel.

Snel als het licht
Een glasvezel is een hele dunne vezel van kwartsglas waar laserlicht doorheen gaat. De wanden van de glasvezel reflecteren, daardoor blijft het signaal de glasvezelkabel volgen. Digitale gegevens worden zo razendsnel doorgegeven via haardunne glasvezels, met behulp van laserlicht. Dat maakt dat je over grote afstanden zonder kwaliteitsverlies kunt internetten, televisie kijken of bellen.

Van licht naar elektrisch signaal
Uiteindelijk wordt het lichtsignaal omgezet in de elektrische signalen die je apparatuur nodig heeft. Er zijn inmiddels ook veel soorten hardware die je direct op de glasvezel aansluit. Bij de HFC technologie (glasvezel tot in de straat, kabel van de straat tot de meterkast) wordt het digitale lichtsignaal in de wijkcentrale omgezet. Je modem doet de rest en zet het digitale signaal om naar een bruikbaar IP-stroompje.

 

Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Glasvezel of glasfabel?

Glasvezel fabels
Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Glasvezel is sneller

Klopt, daarom sturen we het signaal op ons HFC netwerk ook voor 97% door glasvezel heen. Alleen het laatste stukje naar je huis of bedrijf is kabel. Daar merk je niets van. Sterker: met steeds meer digitale televisie en netwerkupgrades zullen we in de toekomst downloadsnelheden van 700 Mbit/s en uiteindelijk zelfs 10 Gbit/s leveren.

Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Glasvezel is duurder

Nee, tegenwoordig bestaan bijna alle netwerken (grotendeels) uit glasvezel. Het prijsverschil zit vooral in extra diensten. Zo biedt de ene provider hoge kortingen waar de ander extra service biedt. De aanleg van glasvezel kan wel flinke eenmalige kosten opleveren. Voor grootzakelijke klanten is glasvezel duurder vanwege garanties (SLA), directe verbinding met service providers en de setup van netwerken.

Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Met glasvezel heb je minder storing

Storingen worden meestal veroorzaakt door haperende onderdelen binnen een netwerk. Omdat glasvezelnetwerken uit minder afzonderlijke onderdelen bestaan, zijn ze minder foutgevoelig. Dat neemt niet weg dat ze ook last hebben van kabelbreuken of defecte hardware. En ook een glasvezelverbinding kan bijvoorbeeld problemen krijgen met een zwak wifi-signaal. 

97% via glasvezel bij Ziggo: HFC

We hebben geluk met de tv-kabel, die ligt naar vrijwel elk huis toe en iedereen heeft de juiste aansluiting.

Snel en stabiel tot wel 600 Mbit/s
We hebben daarom glasvezel tot aan de kast in de wijk gelegd om de hoogste snelheid te garanderen. Het laatste stukje gaat via de kabel die er al ligt. Je modem scheidt de bandbreedte voor televisie, bellen en internet, waardoor ze elkaar niet verstoren.

Met HFC kies je voor de snelheid en stabiliteit van glasvezel en het gemak van een coax-aansluiting.

Veilig-internet-cloud
Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Bandbreedte tot 1 Gbit/s?

Scholengemeenschap, zorginstelling of vakantiepark; grootzakelijke klanten hebben uiteraard andere wensen als het om internet en glasvezel gaat. Bedrijfsnetwerken en verschillende locaties koppelen, een telefooncetrale voor de klantenservice. Met het Corporate Internet krijgen grote bedrijven toegang tot ons hoogwaardige glasvezelnetwerk. Dat betekent:

 Permanente, betrouwbare en snelle breedband internetverbinding
 Gegarandeerde en symmetrische bandbreedte tot 1 Gbit/s
 99,9% gegarandeerde beschikbaarheid

Zakelijk Internet, snel als het licht

wifi

Zakelijk Internet

Snelheden tot wel 1000 Mbit/s, btw-facturen, servicegarantie en aanvullende zakelijke producten.

Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Get Pro

Met Zakelijk Internet Pro kies je voor Professionele Wifi, een gescheiden gastennetwerk en een ijzersterk servicecontract.