Glasvezel

Snel internet? Dan lijkt glasvezel het toverwoord. Maar hoe zit het nu precies?

Ziggo en glasvezel

Tussen 1996 en 2010 investeerden alle kabelbedrijven al in glasvezelnetwerken. Zo ook Ziggo; het Ziggo-signaal loopt dan ook voor 97% via glasvezel. De laatste 3% komt via de coaxkabel je huis binnen. Met dit netwerk haal je nu al downloadsnelheden tot 1000 Mbit/s en uploadsnelheden van 50 Mbit/s.

De coaxkabel ligt vrijwel in elk huis en komt de meterkast of de woonkamer binnen. Het modem scheidt vervolgens de bandbreedte voor internet, televisie en bellen, waardoor ze elkaar niet verstoren. Daarnaast is het digitale kabel tv-signaal standaard actief en kan je dit zonder extra kosten gebruiken op extra tv’s in huis. Ziggo Sport is dan ook gewoon gratis te bekijken!

Met ons GigaNet bieden wij dus de stabiliteit en snelheid van glasvezel en het gemak en kwaliteit van een coax aansluiting, zonder te graven.


Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Drie manieren om internet te ontvangen

Internetten kan via de kabel, ADSL/VDSL of glasvezel

DSL

ADSL/VDSL is een internetverbinding via de telefoonlijn. Hiermee behaal je een maximale snelheid van 200 Mbit/s download en upload tot 20 Mbit/s.

 • Landelijke dekking
 • Keuze uit meerdere providers
 • Afstand tussen huis en wijkcentrale bepaalt je snelheid
 • Afhankelijk van één signaal

Glasvezel

Glasvezel kennen we allemaal van de hoge download en uploadsnelheid. Het glasvezelnetwerk wordt speciaal aangelegd en ligt vaak in nieuwe huizen en bedrijfslocaties. 

 • Symmetrische internetsnelheden
 • Hoge download- en uploadsnelheden
 • Niet op elk adres beschikbaar
 • Afhankelijk van één signaal

Kabel

Ziggo maakt gebruik van coax en scheidt de bandbreedte voor tv, bellen en internet. Hierdoor verstoren ze elkaar niet en haal je een maximale downloadsnelheid van 1 Gbit/s.

 • Netwerk (kan) volledig in eigen beheer
 • Signaal is onafhankelijk van wijkcentrale
 • Upload- en downloadsnelheid zijn niet gelijk
 • Niet beschikbaar in o.a. Zeeland

Waarom glasvezel?

De kabel werd gebruikt voor het versturen van analoge signalen. Toen digitale technologie belangrijker werd, ontstond de noodzaak om een signaal te versturen met een hogere zuiverheidsgraad. Daarom loopt inmiddels 97% van het Ziggo signaal via glasvezel op ons krachtige GigaNet.

Snel als het licht

Een glasvezel is een hele dunne vezel van kwartsglas waar laserlicht doorheen gaat. De wanden van de glasvezel reflecteren, daardoor blijft het signaal de glasvezelkabel volgen. Digitale gegevens worden zo razendsnel doorgegeven via haardunne glasvezels, met behulp van laserlicht. Dat maakt dat je over grote afstanden zonder kwaliteitsverlies kunt internetten, televisiekijken of bellen.

Van licht naar elektrisch signaal

Uiteindelijk wordt het lichtsignaal omgezet in de elektrische signalen die je apparatuur nodig heeft. Er zijn inmiddels ook veel soorten hardware die je direct op de glasvezel aansluit. Bij de HFC technologie (glasvezel tot in de straat, kabel van de straat tot de meterkast) wordt het digitale lichtsignaal in de wijkcentrale omgezet. Je modem doet de rest en zet het digitale signaal om naar een bruikbaar IP-stroompje.

 

Glasvezel en coax: een perfecte combinatie

We hebben geluk met de tv-kabel, die ligt naar vrijwel elk huis toe. Daarom hebben we glasvezel tot aan de kast in de wijk gelegd om de hoogste snelheid te garanderen. Het laatste stukje gaat via de kabel die er al ligt. Je modem scheidt de bandbreedte voor televisie, bellen en internet, waardoor ze elkaar niet verstoren. Met de combinatie van glasvezel en coax kies je voor de snelheid en stabiliteit van glasvezel en het gemak van een coax-aansluiting.

Glasvezel of glasfabel?

Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Glasvezel is sneller

Klopt, daarom sturen we het signaal op ons HFC netwerk ook voor 97% door glasvezel heen. Alleen het laatste stukje naar je huis of bedrijf is kabel. Daar merk je niets van. Sterker: met steeds meer digitale televisie en netwerkupgrades zullen we in de toekomst zelfs downloadsnelheden tot 10 Gbit/s kunnen leveren.

Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Glasvezel is duurder

Nee, tegenwoordig bestaan bijna alle netwerken (grotendeels) uit glasvezel. Het prijsverschil zit vooral in extra diensten. Zo biedt de ene provider hoge kortingen waar de ander extra service biedt. De aanleg van glasvezel kan wel flinke eenmalige kosten opleveren. Voor grootzakelijke klanten is glasvezel duurder vanwege garanties (SLA), directe verbinding met service providers en de setup van netwerken.

Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Glasvezel heeft minder storingen

Storingen worden meestal veroorzaakt door haperende onderdelen binnen een netwerk. Omdat glasvezelnetwerken uit minder afzonderlijke onderdelen bestaan, zijn ze minder foutgevoelig. Dat neemt niet weg dat ze ook last hebben van kabelbreuken of defecte hardware. En ook een glasvezelverbinding kan bijvoorbeeld problemen krijgen met een zwak wifi-signaal. 

Zakelijk Internet, snel als het licht

Met Zakelijk Internet van Ziggo ben je verzekerd van supersnel internet, perfecte wifi en ben je klaar voor de toekomst. Ontdek onze internetpakketten en kies het pakket dat past bij jouw onderneming.

Veelgestelde vragen

Ons internet maakt gebruik van een Hybrid Fibre-Coax (HFC) netwerk. Hiermee loopt 97% van het signaal via glasvezel. De laatste 3% komt vanaf de straat naar je meterkast via een coaxkabel. Hiermee haal je eenvoudig downloadsnelheden tot 1000 Mbit/s en een uploadsnelheid van 50 Mbit/s.

Kortom, met HFC kies je voor optimale snelheid en stabiliteit van glasvezel en het gemak van een coax-aansluiting.

Bekijk hier alle internetpakketten van Ziggo Zakelijk

HFC staat voor Hybrid Fiber-Coax. De meeste mensen noemen dit gewoonweg de kabel of het coaxnetwerk. Het netwerk van Ziggo bestaat tot gemiddeld 300 meter van de voordeur uit glasvezel. Dit is 97% van het netwerk. De overige 3% is coax. Dat loopt van de wijkkast tot binnen in het huis van de klant.

Door het Ziggo signaal voor 97% via glasvezel te laten lopen kunnen wij een hoge download- en uploadsnelheden aanbieden tot wel 1 Gbit/s. Dit is vele malen sneller dan een traditioneel kabel- of ADSL-signaal.

Met ons internet ben je verzekerd van supersnel internet én perfecte wifi. Op ons krachtige GigaNet bereik je snel en stabiel internet tot wel 1000 Mbit/s downloadsnelheid en 50 Mbit/s uploadsnelheid.

Bekijk alle internetpakketten

Nee. Vanaf de wijkkast tot het huis verdelen we de capaciteit zorgvuldig zodat je de snelheid ontvangt die hoort bij jouw abonnement. Als voorbeeld: 1 Gbit/s downloadsnelheid via glasvezel is net zo snel als 1 Gbit/s
via de kabel.

Bij Ziggo krijg je meer download- dan uploadsnelheid. Onderzoek laat namelijk zien dat de meeste mensen meer downloaden dan uploaden. Denk hierbij aan downloaden van bestanden, het streamen van films en series of intensief online gamen. Deze voorbeelden gaan voornamelijk over het downloaden van data. De uploadsnelheid die we leveren is ruim voldoende voor de toepassingen die nu gebruikt worden. Denk hierbij aan videobellen, e-mailen, werken in the cloud of bestanden sturen. Daarbij investeren en verbeteren we continu in het GigaNet en groeit het mee met jouw behoeften. Zo zal ook de uploadsnelheid in de toekomst verhoogd worden wanneer dit nodig is.

Nee, Ziggo blijft het netwerk continu verbeteren. Het kan dus zijn dat je over een paar maanden een hogere internetsnelheid krijgt dan wat je nu kiest. Daardoor blijft jouw abonnement toekomstbestendig.

Glasvezel: alle feiten en fabels op een rij | Ziggo Zakelijk

Glasvezel voor grootzakelijke klanten?

Bedrijfsnetwerken en verschillende locaties koppelen, een telefooncentrale voor de klantenservice. Met Corporate Internet krijgen grote bedrijven toegang tot ons hoogwaardige glasvezelnetwerk.