Luister digitaal naar het beste signaal

Het analoge radiosignaal stopt binnenkort

Met digitale radio ontvang je een ruim aanbod aan radiozenders met kraakhelder geluid. We helpen je graag schakelen van analoog naar digitaal. Zo ben je helemaal klaar voor de toekomst.  

Luister digitale radio bij Ziggo
Doe de check

Doe de check

Wil je weten of je analoge radio luistert? Doe dan de korte check hieronder.

Kies de beste optie

Kies de beste optie

Luister je analoog en wil je weten wat de beste oplossing is voor jou? Ga verder onder de check. 

Luister je al digitaal?

Luister je al digitaal?

Mooi! Dan hoef je niets te doen, behalve genieten van het beste signaal. 

Check in 2 korte stappen of je analoog luistert

Digitale radio bij Ziggo check 1

1. Loopt er naast de stroomkabel nog een kabel?

Heeft je radio geen antenne? En loopt er, naast de stroomkabel, een andere kabel van je radio naar de wandcontactdoos in de muur? Ga naar check 2.

Digitale radio bij Ziggo check 2

2. Ga naar radiofrequentie 98.8

Als je naar de radiofrequentie 98.8 gaat, hoor je daar dan onze boodschap?*

*Hoor je de boodschap niet én heb je nog geen bericht ontvangen van ons? Dan is de frequentie nog niet beschikbaar. Je ontvangt van ons bericht zodra je regio aan de beurt is.

Ja? Dan luister je nog analoog

Gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden om radio te luisteren. Bijvoorbeeld met een losse antenne of via je televisie. 

Hiermee stap je over op digitale radio:

Luister digitale radio | Ziggo Zakelijk

Met je televisie

Wist je dat je je stereo op je mediabox kan aansluiten? Of dat je via je tv kan luisteren? Je hebt er alleen een kabel, mediabox, CI+ module of digitaal ingestelde tv voor nodig.

Luister digitale radio | Ziggo Zakelijk

Met een FM-antenne

Goed antenne-signaal? Met een radio-antenne kun je het makkelijkst radio luisteren. Je hoeft alleen maar de kabel te vervangen voor deze antenne.

Een antenne bestellen? Bel 085-0511632.

Veelgestelde vragen

De omschakeling van analoog radiosignaal naar digitale radio start op 24 februari 2021. Dit begint in Capelle aan de IJssel. De Ziggo-klanten ontvangen hierover apart bericht (per brief of e-mail). Vanaf 15 maart (week 12) gaat de omschakeling van analoog naar digitaal signaal verder in de rest van Nederland. Dit doen we regio voor regio. Eind 2021 is het signaal in heel Nederland omgeschakeld.

Met de omschakeling van analoge televisie naar digitale televisie in 2018 heeft Ziggo aangekondigd dat later ook analoge radio zal worden omgeschakeld naar digitale radio. Inmiddels is het overgrote deel van onze klanten (90 procent) overgestapt op digitale alternatieven, met een kraakhelder geluid.  De omschakeling stelt Ziggo in staat om de snelheid van het internet verder te verhogen. Op deze manier blijft Ziggo voorbereid op de klantbehoefte van de toekomst en kunnen klanten allerlei toekomstige toepassingen gebruiken met behulp van ons netwerk. Ziggo is de laatste landelijke partij die nog analoge radio via de kabel aanbiedt in Nederland; de andere aanbieders hebben al eerder analoge radio via de kabel afgeschakeld.

Klanten hebben 2 alternatieven.

  • Luisteren via de mediabox/tv (modellen na 2010)
  • Luisteren via de ether middels een FM-antenne (Ziggo-klanten kunnen die kosteloos bestellen)

Digitaal radio luisteren heeft enorm veel voordelen t.o.v. analoog luisteren.

  • De klant heeft beschikking over veel meer zenders, ook van buiten zijn/haar regio
  • Je hebt nooit last van ruis, waardoor het geluid altijd kraakhelder is
  • De klant hoeft niet meer te scannen, maar ziet direct op het scherm bij welke zender hij/zij is

Nee, dit hoeft niet. Dat hangt af van de manier waarop de klant luistert. Gebruikt de klant de tv (rechtstreeks via de tv, mediabox of CI+) dan moet de klant de tv aanzetten, maar luisteren via de ether met behulp van een FM-antenne heb je geen tv nodig.

Dit kun je als volgt nagaan:

  • Controleer of jouw stereo/hifi set is aangesloten op de kabel. Er is dan een coaxkabel vanaf de wandcontactdoos verbonden met jouw stereo. Zie je geen kabel? Dan luister je sowieso niet analoog.
  • Trek de stekker uit de wandcontactdoos waar radio boven staan. Als de radio uitvalt, dan luister je via de kabel. Let op: de onderstaande check is voor klanten die wonen in een regio waar Ziggo het analoge radio signaal binnenkort uitzet. De klanten hebben dan al een brief of email ontvangen.
  • Is jouw radio aangesloten op de kabel, schakel dan naar frequentie 98.8 FM. Hoor je hier de boodschap van Ziggo, dan luister je analoog.

Indien nodig, levert Ziggo een gratis FM-antenne zodat je je oude radio-installatie kunt blijven gebruiken. Deze FM-antenne sluit je aan op de radio, i.p.v. de coaxkabel. In principe heb je geen andere materialen nodig.  Wanneer je zelf andere spullen koopt, dan worden deze niet vergoed door Ziggo.

Nee, radio blijft gewoon onderdeel van het abonnement. We bieden het radiosignaal via de kabel vanaf nu alleen digitaal aan, in plaats van analoog. Daarnaast kunnen Ziggo-klanten gratis een FM-antenne (voor analoog luisteren via de ether) krijgen.

Ja, via de radio met een FM-antenne (uit de ether).

Analoge Radio via de kabel is eind 2021 overal in het land uit.  Klanten ontvangen altijd 5 weken voordat het analoge radiosignaal in hun regio stopt een brief of een e-mail.

Hulp bij digitale radio?

Heb je een vraag? In de FAQ hierboven vind je veel informatie. Op werkdagen tussen 09.00 en 17.30 uur kun je ons ook bellen via 
085-0511632.