Studio 100: het Disney van de Benelux

Hoe dit ondernemerssprookje de wereld verovert

Studio 100 - 21-08-2018

In 1996 richtten Gert Verhulst en Hans Bourlon een productiehuis op: Studio 100. Met karakters als Kabouter Plop, Bumba, Maya de Bij en Heidi groeide het uit tot het Disney van de Lage Landen. Maar daar houden de ambities niet op...

CEO Hans Bourlon is samen met Gert Verhulst grondlegger van het Studio 100-imperium. In de documentaire laat hij zien hoe de ambitieuze plannen van het imperium vorm krijgen. Studio 100 draait met 161,5 miljoen euro omzet enorm goed en staat op het punt om de eerste grote schreden buiten Europa te zetten.

Studio 100 valt feitelijk uiteen in twee bedrijven. De ene tak is het studiobedrijf. Wat ooit begon met Samson en Gert, is nu een creatief bedrijf waar tekenfilms, musicals en andere content wordt geproduceerd. Deze tak maakt 90 miljoen euro omzet.

Investeringen

Geld verdienen met content wordt steeds lastiger. Om dat te ondervangen, is er een tweede tak bij het bedrijf gekomen: de pretparken. Consumenten betalen online niet graag voor content, maar een dagje uit is vaak al goed voor een paar honderd euro met het gezin. Studio 100 heeft inmiddels vijf parken, waarvan Plopsaland het grootste is. Alle parken bij elkaar draaien nu 70 miljoen euro omzet, waarvan bijna 40 miljoen euro in Plopsaland.

Maar stilstand is achteruitgang. Er is daarom net 7 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe themazone: Heidiland. Maar: slaat die investering wel aan? 

Ambitieuze plannen

De wereldtop halen vraagt om creatief topwerk. Er staan veel plannen in de steigers. Zo moet het aantal pretparken groeien. Ook is het zaak dat de belangrijkste karakters, zoals Maya de Bij, de stap naar het mondiale toneel maken. In de eigen animatiestudio in Parijs werken tekenaars en producenten daarom hard aan nieuwe, extreem kostbare 3D-tekenfilms.

Veel dromen van de ondernemers zijn inmiddels uitgekomen – en overtroffen. Maar gelukkig blijft er nog steeds genoeg te dromen over voor Hans Bourlon en Gert Verhulst. Door de taalgrenzen te doorbreken, gaat er een wereld voor hen open. Dus Disney, eat your heart out!

 
 

In de documentaireserie Uitblinkers in Zaken komen ondernemers aan het woord die een inspirerend verhaal hebben. Ondernemers die uitblinken in hun vak. We volgden ook CorendonOger en New York Pizza. In deze serie volgen we Studio 100 oprichter Hans Bourlon.

 
 
 
 

Meer Uitblinkers in Zaken

Tips en inspiratie voor ondernemers

Tips van succesvolle ondernemers, de nieuwste artikelen en zakelijke aanbiedingen in je inbox.