Ondernemen als totaalpakket

Hoe AFAS zijn eigen succes automatiseert

Administratieve software. Niet echt spannend, denk je? Schijn bedriegt, want softwarebouwer AFAS presteert ongekend met € 121,4 miljoen omzet en € 43,5 miljoen winst. Wat is hun geheim?

Sponsor van voetbalclub AZ, AFAS Live én naamgever van het Circustheater in Scheveningen. De naam AFAS wordt steeds zichtbaarder in Nederland. Wat is AFAS eigenlijk? De softwarebouwer ‘stroomlijnt administratieve processen’ voor hun klanten. Denk aan loonadministratie, ERP, CRM en ordermanagement.

Niet te stuiten opmars

De nettowinst verdubbelde bijna van € 22 miljoen in 2013 tot € 43,5 miljoen in 2017. Meer dan 2 miljoen mensen in Nederland ontvangen via de AFAS-software hun loonstrookje. Het bedrijf heeft ruim 10.000 klanten in Nederland. AFAS heeft het in deze ‘saaie’ business prima naar zijn zin. Het aantal medewerkers groeit zo hard dat aan de overkant van het huidige bedrijfspand een 44.000 m2 groot AFAS Experience Center wordt gebouwd, goed voor 750 werkplekken, een theater met 820 stoelen en sportvelden.

Blije medewerkers = blije klanten

CEO Bas van der Veldt maakt er geen geheim van waar het succes vandaan komt. Blije klanten en vooral blije medewerkers. Werk moet leuk zijn. ‘We willen Nederland beter, leuker, efficiënter en winstgevender laten ondernemen.’ Bas ziet zoveel treurnis om zich heen in werkend Nederland. Maar volgens hem is ondernemen ook entertainen!

‘Plezier’ en ‘vertrouwen’ zijn daarom belangrijke variabelen in het succes van AFAS. Door het hele AFAS-pand staan voetbaltafels, arcade-spelcomputers en pooltafels voor de benodigde afleiding tussen het harde werken door. En iedere maand wordt afgesloten met het Cultuurcafé: in het eigen theater wordt met alle werknemers op een leuke en intieme wijze lief en leed gedeeld. Van de laatste financiële stand van zaken, of nieuwe massagestoelen in de lobby tot aan het ontslag van een geliefde collega.

Ketel met Red Bull

De 450 AFAS-medewerkers zijn allemaal tot op het bot gemotiveerd. De omzet per fte ligt op € 300.000. ‘Ze zijn allemaal bij hun geboorte in een ketel Red Bull gevallen’, lacht Bas. Die motivatie wordt er bij de medewerkers nog vóór de start van hun carrière ingehamerd. De sollicitatieprocedure is pittig. Na een eerste gesprek volgt een meeloopochtend waar een verslag over moet worden gemaakt. Positieve beoordeling? Dan mag de sollicitant auditie doen om een jury ervan te overtuigen waarom zij bij AFAS moeten werken.

AFAS weet hierdoor precies wat voor vlees ze in de kuip hebben. Daarnaast wordt er ook financieel alles aan gedaan om de medewerker te binden. Zo vloeit 10% van de bedrijfswinst via een fijne winstuitkering naar de AFAS-collega’s.

Geboorte van een familiebedrijf

AFAS wil graag één grote familie zijn, nog een belangrijke factor van het AFAS-succes. Het bedrijf start in 1996, wanneer Ton van der Veldt en Piet Mars de logistieke en financiële softwareactiviteiten van automatiseerder Raet via een management buy-out verzelfstandigen. Het bedrijf presteert prima onder leiding van Ton en Piet, maar valt niet extreem op. Totdat de ‘oude’ heren in 2008 plaats maken voor de jonge garde. Tons zoon Bas van der Veldt neemt het roer van het relatief jonge familiebedrijf over als CEO, met Arnold Mars, zoon van Piet, als financiële adjudant naast hem.

De eerste jaren waren door de crisis wat moeizaam voor Bas en Arnold, maar inmiddels groeit AFAS jaarlijks met 15%. Piet Mars: ‘Dat komt door de keuze om jonge mensen op het podium te zetten. Heel veel bedrijven hebben oudere leiders. Je moet jongere generaties invloed geven aan de top. Dat heeft ons heel veel gebracht.’

150.000 sinaasappels

Wat brengt de toekomst? AFAS blijft in ieder geval een familiebedrijf. Wekelijks melden private equity-partijen zich voor een overname. Bas heeft hierop een standaardantwoord: Nee ‘De dag dat wij overgenomen worden, gaan de kopers naar de begroting kijken en zien ze dat we 150.000 sinaasappels persen voor medewerkers en klanten. Dat is het eerste waarmee ze stoppen. Dat is het begin van het einde. Dan stop je met liefde voor medewerkers en klanten. Dan blijft een zielloze organisatie over en daar hebben we er zoveel van in Nederland.’

Meer Uitblinkers in Zaken

Toffe tips voor iedere ondernemer

De afgelopen 3 jaar interviewde Ziggo Zakelijk tientallen bevlogen ondernemers over succesvol ondernemerschap. De tips en tricks delen we graag in een overzichtelijk e-book: de Uitblinkersbundel.