Gooi de deur dicht voor DDOS

Anti-DDOS beschermt Dunamare tegen aanval

Onderwijsinstelling Dunamare moet er niet aan denken dat haar server crasht. Anti-DDOS helpt de onderwijsgroep bij een aanval uit de brand.

Dat je als bedrijf online bent is logisch. Maar het maakt je wel kwetsbaar. Want wat als je systeem door een enorme verkeersstroom niet beschikbaar is? Dan ligt je dienst stil en kost online zijn je geld in plaats van dat het je wat oplevert. ‘Je loopt niet alleen inkomsten mis, maar loopt ook het risico dat je firewall uitvalt. Ook al ben je maar heel even onbeschermd. Een hacker heeft niet veel tijd nodig om zwakke plekken in je bescherming te vinden en te misbruiken’, vertelt Jim Goldman, senior Product Manager Data bij Ziggo.

DDOS-aanval realtime volgen en weren

Onderwijsinstelling Dunamare is voor een groot deel afhankelijk van digitaal lesmateriaal. Kwaadwillende studenten en studenten die toe waren aan een verzetje, legden meerdere keren het systeem plat met een DDOS-aanval. ‘Zo’n aanval kun je helaas niet voorkomen. Maar je hebt wel invloed op de gevolgen’, weet Goldman. Ziggo sloot Dunamare aan op een pilot, zodat haar systeem niet nog een keer uit zou vallen. ‘In de pilotperiode detecteerden we een aanval. Met een e-mailalarm lieten we Dunamare weten dat er een aanval was en dat we ingrepen. Het lukte om de aanval te weren. En daarmee voorkwamen we onbeschikbaarheid van het systeem. In de pilot werken we nog aan een portal waarop Dunamare data over DDOS-aanvallen realtime kan volgen.’ 

Een DDOS-aanval kun je niet voorkomen, maar je hebt wel invloed op de gevolgen

Anti-DDOS als wasstraat

Met Anti-DDOS blijft je website altijd beschikbaar voor gebruikers. ‘We onderscheiden normaal verkeer van verkeer waarvan we de afzender niet vertrouwen. Zie het als een wasstraat: we verwijderen het slechte verkeer en laten het goede verkeer door’, legt Goldman uit. ‘We spreken met onze klant af wat voor hem normaal verkeer is. We zeggen bijvoorbeeld dat het IP-verkeer per sessie niet meer dan een bepaald aantal MB mag zijn. Vervolgens bewaken we de afgesproken grens. Wordt die overschreden? Dan filteren we binnen een aantal milliseconden het slechte verkeer uit de verkeersstroom. Zo blijft je systeem beschikbaar.’  

Uitrol 2018

De pilot is in volle gang. Bij een geslaagde test kunnen andere klanten in de loop van 2018 ook gebruik maken van deze dienst. Meer weten? In februari verwachten we de eerste resultaten.