Waarom een vast ip-adres?

Als je iedere dag je huisnummer verandert, wordt post bezorgen lastig. Online werkt een IP-adres vergelijkbaar. Met een vast IP-adres blijft je server bereikbaar en is je netwerk ook vanuit huis makkelijk bereikbaar.

IP-adres: vast of dynamisch

Bij 'normaal' gebruik van internet heb je voldoende aan een dynamisch IP-adres. Heb je een webserver staan, wil je bestanden bijwerken vanuit huis of je beveiligingscamera's in de gaten houden? Dan komt een vast IP-adres goed van pas. Met zakelijk internet van Ziggo krijg je of 1 dynamisch IP-adres (Zakelijk Internet) of 1 vast IP-adres (Professionele Wifi & Zakelijk Internet Pro)

De eigenschappen op een rij:

Vast IP-adres

Dynamisch IP-adres

 • Wisselend IP-adres
 • Geschikt voor kleine bedrijfsnetwerken
 • Goedkoper dan vaste IP-adressen
 • Standaard bij Zakelijk Internet

Vast IP-adres: publiek of lokaal

Met een vast IP-adres (ook wel: statisch IP-adres) heeft een apparaat in je netwerk dus altijd hetzelfde adres. Je kunt een apparaat 2 soorten vaste IP-adressen geven:

 1. Een publiek vast IP-adres

  Je hebt een eigen webserver, mailserver, of video bewakingsysteem. Dan is een publiek vast IP-adres erg handig. Omdat zo'n IP-adres niet verandert weten andere apparaten altijd precies op welk IP-adres ze het apparaat kunnen bereiken. Een publiek IP-adres vraag je aan bij je provider. Bij Ziggo krijg je met Professionele Wifi & Zakelijk Internet Pro standaard 1 vast IP-adres.

 2. Een lokaal vast IP-adres

  Heb je apparaten binnen je netwerk die met elkaar moeten communiceren, maar niet direct via internet benaderd hoeven worden? Dan geef je ze een lokaal vast IP-adres. Voordeel: het kost niets en je stelt het zelf in. Wat voor internetabonnement je ook hebt. Hoe het werkt hebben we in een stappenplan uitgelegd.

Meestgestelde vragen

Kan ik met een particulier abonnement ook een vast IP-adres krijgen?

Nee, vaste IP-adressen zijn bij Ziggo alleen beschikbaar voor zakelijke internetabonnementen. 

Hoeveel lokale vaste IP-adressen kan ik aanmaken?

In theorie kun je 255 lokale vaste IP-adressen aanmaken en instellen. Genoeg voor de meeste bedrijfsnetwerken.

Ik heb een ouder abonnement. Zitten daar vaste IP-adressen bij?

Vaste IP-adressen kreeg je voorheen ook bij de volgende abonnementen:

 • Office Plus
 • Internet Plus
 • Zakelijk Fiber Power (alleen als extra optie)
Wat is port forwarding?

Port forwarding gebruik je om internetverkeer van en naar apparaten in je netwerk met een lokaal vast IP-adres goed te laten verlopen. Sommige software heeft dat nodig om goed te kunnen werken. Wil je port forwarding instellen met een wifi-modem van Ziggo? Check de instructies. Heb je een eigen router? Kijk dan op de website van de fabrikant.

Ik heb een abonnement met publieke vaste IP-adressen. Maar waar vind ik die?

Je vaste IP-adressen staan veilig bij ons geregistreerd. Weet je niet zeker meer welke IP-adressen er aan je abonnement zijn gekoppeld? Neem dan contact met ons op en we zorgen ervoor dat je een overzicht met al je IP-adressen ontvangt.

Liever iemand spreken?

Bel onze hulplijn

0800 0620 (gratis)

Iedere dag van 8.00 tot 22.00 uur. Ook in het weekend.

 
 

Of vraag het via

Iedere dag van 8.00 tot 22.00 uur. Ook in het weekend.

 
 

Of chat met ons

Iedere dag van 8.00 tot 22.00 uur. Ook in het weekend.