‘Word expert, schrijf een boek’

Introvertencoach Eline Sluys

Succesvolle ondernemers, dat zijn toch extraverte mensen met een vlotte babbel? Eline Sluys (44) bewijst het tegendeel. Ze helpt introverten zichtbaar te zijn op een manier die bij hen past.

Belangrijke lessen van Eline

  • De vaardigheden die je nodig hebt bij het ondernemerschap kan iedereen leren. Laat je niet afschrikken als je (nog) niet over alle vaardigheden beschikt!
  • Ga netwerken op een manier die bij je past. Word je blij van netwerkborrels? Prima! Maar je kunt ook online fans aan je binden, bijvoorbeeld door het schrijven van (gast)blogs.
  • Schrijf een boek, bij voorkeur over iets unieks. Zo word je expert op dat onderwerp; als expert kun je artikelen voor vakbladen schrijven en workshops en lezingen geven. Zo werf je geheid klanten.

Hoe zorgt Eline dat ze zichtbaar is als coach in een tijd waar - zoals ze zelf zegt - de ene helft van Nederland de andere helft coacht? Ze vertelt het in de video.

Wapenfeiten

Schreef het boek Succesvol Solliciteren voor introverte mensen waarvan inmiddels de tweede druk is verschenen. Trainde en coachte honderden mensen. Geïnterviewd voor onder andere Loopbaanvisie, Telegraaf en Viva.

Wat is je tarief?

Van € 195,- voor een training Succesvol solliciteren tot een individueel coachtraject van € 810,-. Binnenkort beschikbaar: een programma van drie maanden met online lessen en groepslessen voor € 597,-.

Hoe ben je coach voor introverte mensen geworden?

‘Ik had al langer de stiekeme droom om coach te worden, maar was er stellig van overtuigd dat ik geen ondernemer was. Ik dacht dat ik bepaalde eigenschappen miste die je daarvoor nodig hebt. Bijvoorbeeld op het gebied van verkoop. Later besloot ik mijn vaardigheden op dit gebied te vergroten. Ik heb een businesscoach gezocht en ben van alles gaan uitproberen.

Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat je met een groei-mindset veel verder komt dan met een fixed-mindset. Bij een groei-mindset ga je ervan uit dat je talent en capaciteit kunt ontwikkelen. Dan wordt elke situatie een kans om te oefenen en je te bekwamen. Werken wordt dan een stuk leuker! De doelgroep, introverten, was voor mij heel logisch. Ik ben ervaringsdeskundige en ik heb veel geleerd over efficiënt communicatiegedrag als hbo-docent Communicatie en Taalbeheersing.’

‘Ik was ervan overtuigd dat ik geen ondernemer was. Nu weet ik: talent en capaciteit kun je ontwikkelen’

Hoe kom je aan klanten?

‘Ik ben me gaan profileren met iets waar ik goed in ben: schrijven. Ik schrijf blogs en heb een boek geschreven over introverten. Schrijven levert me heel veel op, ook in financiële zin. Het merendeel van mijn klanten en opdrachten krijg ik door mijn blogs te delen. En als je een boek geschreven hebt, word je gezien als expert. Ik word sindsdien regelmatig gevraagd voor workshops, lezingen en interviews over dit onderwerp.

Bloggen? Lees de juridische do's en don'ts

Wat is je verdienmodel?

'Ik ben als coach gestart naast mijn baan. Dat was prettig, want zo kon ik spelenderwijs uitproberen en leren. Nu ik geen andere bron van inkomsten meer heb, moet ik mijn werk strategisch organiseren. Met 1-op-1-coaching alleen red ik het financieel niet – dan zou ik minstens veertig uur per week coachgesprekken moeten voeren. Daarom heb ik een verdienmodel met in-company trainingen en een programma van drie maanden met online webinars, individuele coachingssessies en live-groepssessies.’  

Hoe houd je het leuk?

‘Het bestuderen en proberen te begrijpen van menselijk gedrag is mijn grootste hobby, dus dat kost me weinig moeite. Verder ben ik ervan overtuigd dat de wereld een mooiere plek wordt als introverte en extraverte mensen leren zichzelf én elkaar beter te begrijpen. En dat mensen, teams en organisaties beter gaan functioneren als dat gebeurt. De balans tussen werk en privé is beter dan ooit sinds ik voor mezelf werk. Schrijven kan ik overal. En als het nodig is kan ik nu makkelijker schuiven met mijn werkzaamheden.’

Als ik geen snel en stabiel internet had...

‘... dan zou ik een groot deel van mijn werk niet kunnen doen. Aangezien ik coachsessies heb via Skype is een stabiele verbinding uiteraard heel belangrijk. Verder heb ik weinig verstand van computers en dat wil ik eigenlijk graag zo houden. Het moet gewoon werken!’

Ook snel en stabiel Skypen met klanten? Kies voor Zakelijk Internet

Meer Uitblinkers

Ben jij de volgende uitblinker?

Blink jij ook uit in ondernemen? Meld je aan en word Uitblinker van de week. We leren graag van je.