'Al jaren een wachtlijst in mijn praktijk'

Gezondheidscoach Richard de Leth

Uitblinkers - 16-05-2018

Deze drs. Geneeskunde hing zijn witte jas al snel aan de kapstok. De reden: 'Ik wil geen symptomen wegnemen, maar mensen echt helpen om gezonder en sterker te worden.'

Beroep

Gezondheidscoach.

Wapenfeiten

100.000 OERsterk-boeken verkocht, oprichter van de OERsterk Academy, 2500 mensen behandeld, heeft sinds 2012 een wachtlijst, heeft voor 25.000 mensen gepresenteerd en is te gast geweest in RTL Late Night.

Lieg je wel eens?

Nee, dat kan ik niet.

Grootste stommiteit?

In de begintijd van de opbouw van mijn praktijk had ik de neiging om mezelf te verliezen als ik iets nieuws leerde. Ik ging dan letterlijk andere ‘leraren’ napraten. Dat werkt niet.

Hoeveel ben je waard per uur?

Dat ligt eraan. Ik vraag 2500 euro voor een lezing, heb coachingspakketten van 500 tot 5000 euro. Maar ik bied ook heel veel gratis aan: een vlog, een blog, een podcast en webinars.

Waarom zou iedereen jou moeten kennen?

Omdat je veel meer uit het leven haalt als je investeert in je kostbaarste bezit. Het leven is te kort om dat niet te doen.

Wie moet er absoluut eens een kop koffie met jou gaan drinken?

André van Duin. Hij kan met een subtiele blik mensen enorm aan het lachen krijgen. Zelf gebruik ik ook veel humor en zelfspot. Het helpt om mensen uit hun comfortzone te halen en door weerstand heen te breken.

Goed in?

Geneeskunde toegankelijk maken en contact maken met patiënten zodat ze kunnen ontspannen.

Belangrijkste les?

Zorg dat je een helder doel voor ogen hebt; waar wil je staan over drie of vijf jaar? Leef ondertussen alsof er geen morgen is. Doe iedere dag iets wat je belangrijk vindt.

Het is je missie om Nederland gezonder te maken. Waar komt dat vandaan?

Het was altijd mijn droom om huisarts te worden. Maar voor ik zo ver was, heb ik mijn witte jas al aan de kapstok gehangen. Ik merkte tijdens mijn coschappen dat de reguliere geneeskunde vooral bezig is met symptoombestrijding en dat er geen ruimte is voor preventie. Terwijl daar juist mijn interesse ligt: het zelfherstellend vermogen van mensen stimuleren via een goede leefstijl. Symptomen zijn niks anders dan signalen van het lichaam dat het niet krijgt wat het nodig heeft, maar bijna niemand luistert ernaar. Ik miste een onafhankelijk leefstijlcentrum. Als kind leren we van alles, maar nauwelijks iets over ons eigen lichaam.

Hoe heb je het aangepakt?

Ik ben zoveel mogelijk informatie en kennis gaan verzamelen over de invloed van voeding en hormonen. Ik heb me verdiept in de epigenetica, de invloed van leefstijl op genetica. En ik heb elf dagen als oermens geleefd in de Pyreneeën. De verbluffende gezondheidswinst die dat opleverde inspireerde me tot het OER-concept dat ik heb uitgerold.

'Ik wil zoveel mogelijk mensen leren hoe zij gezond kunnen leven.'

Leef alsof er geen morgen is, zeg je. Gaat dat wel samen met een gezonde leefstijl?

Jazeker. Ik bedoel daarmee dat je dingen die je belangrijk voor je zijn niet moet uitstellen. Dat geldt dus ook voor gezond leven. ‘Als ik met pensioen ben, dan ga ik genieten van het leven’, dat soort gedachten zijn funest voor een gelukkig en gezond leven. Iedere dag opnieuw een goede balans tussen dingen die energie kosten en opleveren, dat is belangrijk. Verder weet ik ondertussen dat het niet draait om status of veel geld verdienen. Op hun sterfbed hebben mensen het over de liefde die ze hebben gekend, over de verbindingen die ze zijn aangegaan en over de dingen die ze hebben kunnen neerzetten. Van betekenis zijn, daar draait het om.

Hoe ben jij van betekenis?

Ik wil zoveel mogelijk mensen leren hoe zij gezond kunnen leven. Westerse welvaartsziekten zijn voor 95 procent leefstijlgerelateerd, dus er is veel wat we zelf kunnen doen om gezond te blijven. Dat is noodzakelijk, ook omdat de zorgkosten – inmiddels 95 miljard euro – de pan uitrijzen. Het probleem is dat we niet weten wat goed is voor ons. Via mijn cursussen, maar ook via gratis vlogs, blogs en webinars leg ik uit wat je kunt doen om gezonder en sterker te worden.

Een deel van je werk stel je gratis beschikbaar. Kan dat wel uit?

Ja. Ik zoek steeds naar een balans tussen betaald werk – individuele trajecten, online cursussen en lezingen – en kennis die ik gratis verspreid. Sinds 2012 is er een wachtlijst voor mijn praktijk en ik heb 100.000 boeken verkocht, dus ik heb financieel gezien niks te klagen.

Waar sta je over tien jaar?

Dan is OERsterk een bekende stroming. Niet radicaal, maar wel een beweging waar mensen zich bij aan willen sluiten en die echt impact heeft in het denken over gezondheid. Ook buiten Nederland wil ik dan mensen inspireren om gezonder te leven. Ik heb me al laten bijspijkeren door de nonnen in Vught!