‘Ik verdien nu meer dan toen ik 24/7 werkte’

Businesscoach Annic van Wonderen

Uitblinkers - 16-05-2018

Annic van Wonderen (34) creëerde een miljoenenbereik met haar modewebsite. Maar leiding geven aan twintig man personeel was niks voor haar. Steeds vaker kreeg ze de vraag of ze andere ondernemers kon helpen. Anderhalf jaar geleden koos ze voor een leven als parttime businesscoach.

Wapenfeiten

Ontwikkelde op haar zesentwintigste de best bezochte modewebsite van Nederland met 2,4 miljoen unieke bezoekers per maand. Kreeg dagelijks tientallen vragen van ondernemers en maakte van het begeleiden van ondernemers haar corebusiness. Ruim 3000 ondernemers volgden haar masterclass.

Wat is je tarief?

Minimaal 1750 euro voor een een-op-een adviestraject. Minimaal 499 euro per persoon voor een traject in een groepje met vier ondernemers.

Belangrijkste lessen

  • Groeien en veel personeel betekent niet altijd meer omzet. 24/7 werken en veel personeel kan minder opleveren dan een parttime onderneming vanuit huis.
  • Durf als ondernemer het bedrag te vragen dat je waard bent. Denk hierbij aan ervaring, maar ook aan het aantal dagen dat je werkt.
  • Zie je onderneming als merk en houd dit bij alle keuzes in je achterhoofd; of het nu om een samenwerking gaat, een social post of een interview.
  • Probeer te ondernemen vanuit het idee dat het niks anders is dan logisch nadenken over hoe je je doelen het makkelijkste kan bereiken.

'Ik plaatste een oproep voor een masterclass en binnen een week had ik meer dan duizend aanmeldingen'

Hoe word je een succesvolle inspirator en businesscoach?

Acht jaar geleden riep ik dat I Love Fashion News de grootste modewebsite van Nederland zou worden. Mensen denken altijd dat je een uniek product moet hebben om succesvol te zijn, maar dat hoeft helemaal niet. De ondernemer achter een bedrijf is veel belangrijker. Ondernemen is niks anders dan simpel en logisch nadenken. In de beginfase lanceerde ik armbandjes in samenwerking met een goed doel. Dit werd massaal opgepakt door de media en dat gaf direct een enorme boost. Na vier jaar keihard werken had ik 2,4 miljoen bezoekers per maand.

En nu?

Leidinggeven aan een groot team past niet bij mij. Omdat mijn website zo’n succes was, kreeg ik steeds vaker de vraag of ik andere ondernemers kon helpen. Ik plaatste een oproep voor een masterclass en binnen een week had ik meer dan duizend aanmeldingen. Door andere ondernemers te helpen, vond ik mijn eigen passie terug. In 2014 bracht ik een boek uit over ondernemerschap. Anderhalf jaar geleden ruilde ik mijn bedrijf en enorme kantoor definitief in voor een persoonlijk business inspiratieplatform, annicvw.com, en een YouTube-kanaal. Lezingen, masterclasses en adviestrajecten voor ondernemers zijn nu mijn corebusiness.

Hoe kom je aan klanten?

Door mijzelf overal te profileren als ondernemersadviseur en inspirator. Bij alles wat ik doe, probeer ik andere ambitieuze mensen inspireren; zowel op social media als op mijn website of YouTube-kanaal. Ik geef alleen interviews die passen bij wat ik doe, zo laat ik zien wat mijn expertise is. Ik zie mijn onderneming als een merk en daar wil ik altijd trouw aan blijven. Mensen weten zo precies waarvoor ze bij mij moeten aankloppen en waarvoor niet.

Wat is je grootste uitdaging

Vroeger had ik altijd de drang om groter te worden en te groeien. Op een gegeven moment stond ik heel ver van mijn eigen onderneming af. Het was net een stoomtrein waarin zaken van mij verwacht werden die niet bij mij pasten, zoals leidinggeven. Mijn grootste uitdaging: niet opnieuw vervallen in te ambitieuze plannen die mijn hele leven opslokken. Soms moet ik streng voor mijzelf zijn. Dat betekent: laptop verplicht dichtklappen. Best een uitdaging, want ik houd erg van ondernemen.

Hoe houd je het leuk?

Door alleen dingen te doen die echt bij mij passen. Als ik iets niet meer leuk vind, stop ik ermee. Ik heb lange tijd dag en nacht gewerkt. Daar heb ik erg van genoten, maar er waren ook veel zaken scheefgegroeid in mijn leven. Nu zorg ik voor een goede balans tussen werk en privé waardoor werken leuk blijft.

 
 

Word jij de volgende uitblinker?

Blink jij ook uit in ondernemen? Meld je aan en word Uitblinker van de week. We leren graag van je. 

 
 
 
 

Meer Uitblinkers