'Ik wil dingen mooier maken, maar óók beter'

Art director en artist Calvin Pausania

Uitblinkers - 16-05-2018

Via social media is Calvin Pausania (22) snel bekend geworden. Nu is hij een stap verder en besteedt hij minder tijd aan social media. 'To lead an orchestra, you need to turn your back against the crowd.'

Beroep

Artist en art director

Wapenfeiten

Art director en designer van DJ Mustard. Mee geweest met Rihanna-tour. Zijn werk werd gerepost door Kendall Jenner.

Lieg je wel eens?

Ja. Dat doet iedereen toch weleens?

Wat is je uurtarief?

Nu drie keer zoveel als vorig jaar. Bedragen noem ik niet.

Waarom zou iedereen jou moeten kennen?

Dat hoeft niet perse. In Nederland valt het mee, maar er zijn dagen dat ik zo vaak aangesproken wordt op straat dat het bijna niet leuk meer is.

Wie moet er absoluut eens een kop koffie met jou gaan drinken?

Kendall Jenner, het zusje van Kim Kardashian. Ze heeft mijn werk gepost, dus ik vind dat we samen moeten werken.

Goed in?

Het goede vinden en verbeteren in dat wat nog niet perfect is.

Belangrijkste les?

Je hoeft niet te kiezen voor één titel achter je naam. Als je meerdere dingen wilt doen, ga ervoor. Als je jezelf te snel profileert met één ding, denkt ‘men’ dat je niks anders kunt. Dit is wat veel artiesten in een later stadium de kop kost.

Wat maakt jou zo succesvol?

Ik denk dat het vooral te maken heeft met hard werken, grote doelen stellen en je tijd goed besteden. Dat laatste is vaak een dingetje omdat iedereen met je op de koffie wil. Maar dat is niet altijd nodig. Als je op een dag drie uur werkt in plaats van drie uur koffie drinkt, heb je drie uur extra om beter te worden in je vak. Dit is in een jaar al 1000 uur. Je kan mij niet vertellen dat je werk daar niet beter van wordt. Natuurlijk moet je ook talent hebben, maar ik denk dat de meeste mensen meer kunnen dan ze denken. Ik heb ook gewoon leren photoshoppen met behulp van Youtube-tutorials en fotograferen met mijn iPhone. Het is een mindset. Voor mij geldt: ik heb interesse in alles wat met beeld en design te maken heeft en ik wil bestaande dingen beter maken. Niet alleen mooier, maar ook beter werkend. Het gaat om de balans tussen vormgeving en gebruik en dat is toe te passen op alles.

Hoe kom je aan een klant als DJ Mustard?

Ik ben bekend geworden via social media. Ik tekende altijd en ben op mijn achttiende begonnen met het ontwerpen van T-shirts onder mijn eigen naam. Dat ging best goed, maar het was niet makkelijk. Ik ben een perfectionist dus ik fotografeerde, ontwierp en financierde al mijn eigen producten. Doordat ik alles zelf financierde, moest ik steeds wachten tot ik weer genoeg verdiend had om verder te gaan. Dat wilde ik niet; ik wilde constant bezig zijn. Dus ik begon opdrachten voor klanten ernaast te doen en kwam tot de conclusie dat design en fotografie in opdracht mij op dat moment betere doorgroeimogelijkheden bood. Ik ben me daar op gaan focussen en al snel kreeg ik hele enthousiaste reacties uit Londen en Los Angeles. Zodra je met een klant werkt en ze vinden dat het perfect gelopen is, dan weet je dat het goed zit. Dat zorgt al snel voor mond-tot-mondreclame en zo is DJ Mustard bij mij terecht gekomen. Pas opende hij een pop-up store met de kleding die ik heb ontworpen voor hem in Los Angeles. Zijn album, waarvoor ik de aankleding van albumhoes tot website heb gedaan, komt er ook aan. Mijn meeste klanten zitten in Londen en de VS. Nederland is wat langzamer; dit is mijn eerste Nederlandse interview!

Ik wil ooit mijn eigen huis ontwerpen, mijn eigen werk- en woonplek, van binnen én van buiten. Dát lijkt mij heel vet!

Je bent veel in het buitenland. Heb je plannen om Nederland te verlaten?

Ik denk niet dat ik nog lang hier woon. Aan de andere kant: Nederland is wel een heel prettig land om te wonen. Schone lucht, vers eten, alles goed geregeld. Wat dat betreft blijf ik liever hier, maar voor mijn werk kan ik beter de grens over. Voor nu werkt het nog prima om heen en weer te vliegen. Wordt vervolgd.

De kunstacademie was niet aan jou besteed?

Klopt. Ik had het idee dat het wel moest, een opleiding. En alle ouders vinden het fijn als hun kind op school zit. Maar de docenten op de Kunstacademie zorgden ervoor dat ik me slecht voelde over mijn werk, ze wilden me afbreken. Ondertussen was ik al heel lekker bezig waardoor ik weinig tijd had om me te focussen op de lessen. Na twee maanden stopte ik dan ook met school. De dag na mijn laatste schooldag vertrok ik naar Londen, waar ik mijn eerste deal tekende. Sindsdien zijn de klanten eigenlijk allemaal naar mij toegekomen. Ik voel me veel vrijer tijdens het werken met klanten dan dat ik me voelde op school. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Bijna al mijn vrienden uit Nederland zitten op school, hebben het daar ook naar hun zin en leren ook echt iets. In mijn geval was het gewoon anders.

Wat zijn je toekomstplannen?

Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en uitdagen. Veel werk dat ik maak voor klanten wordt in één keer goedgekeurd. Soms denk ik: is het niet té gemakkelijk? Maar hierdoor weet ik wel dat ik klaar ben voor de volgende stap. Ik ga bijvoorbeeld leren om muziekvideo’s te directen. Daarmee kan ik nog meer impact maken dan met stilstaand beeld. Verder wil ik ooit mijn eigen huis ontwerpen, van binnen én van buiten. Zo mijn eigen werk- en woonplek creëren, dat lijkt me heel vet. Met nieuwe klanten ben ik op het moment niet veel bezig: mijn agenda zit bijna helemaal vol. Ik kan mijn vrienden nauwelijks zien. Maar natuurlijk sta ik open voor nieuwe dingen. Kom maar op!