Scholieren aan de slag met techniek

Kabels strippen op de Experience Day

Nieuws - 28-06-2017

Tijdens de Experience Day maken scholieren kennis met de techniek achter internet en televisie. Afgelopen juni kwamen 30 leerlingen van groep 8c van basisschool De Werveling uit Soest langs op het Ziggo kantoor in Utrecht. Ze leerden een kabel te strippen, gingen aan de slag met programmeren en testten hun kennis over wifi.

VodafoneZiggo organiseert de Experencie Day en werkt hiervoor nauw samen met JINC. een organisatie die zich richt op jongeren met minder rolmodellen.

Aanbod voor scholen

Vodafone en Ziggo vinden het belangrijk dat jongeren tussen 9 en 16 jaar zo vroeg mogelijk kennis maken met technologie. Al jaren creëren zij – samen met partijen als Mediawijzer en ECP - (les)programma’s rondom 21st century skills en slim en veilig omgaan met de online wereld. Iedere maand opent VodafoneZiggo haar deuren voor leerlingen van basisscholen en de eerste klassen van het (v)mbo voor een Experience Day. Op 29 juni verwelkomen we de 1000ste leerling op de Experience Day in Maastricht. En wie weet, mogen we die dag ook een JINC Award in ontvangst nemen. VodafoneZiggo is in Amsterdam genomineerd in de categorieën Bedrijf van het jaar en Nieuwkomer van het jaar.

Programmeren is gaaf

De leerlingen uit Soest schuiven direct achter de laptops en zijn al begonnen met programmeren voordat begeleider Hans Verspeek klaar is met zijn uitleg. Ze blijken op school ook al te werken met Scratch, het softwarepakket voor programmeren. Ze leven zich een uur lang uit en ontdekken steeds meer mogelijkheden. ‘Ik wil die roze olifant heel langzaam naar beneden laten komen, maar dat kan volgens mij niet’, zegt Quirine, die samen met haar vriendinnetje druk bezig is. Na een hint van begeleider Dion Kusters zakt de roze olifant in het gewenste tempo naar beneden. Gelukt! Ondertussen heeft Florence ontdekt dat je geluid kunt opnemen. Haar vrolijke kreet schalt door de ruimte: ‘dit is gaaf!’

Kabels strippen

Hoe komen televisie en wifi je huis binnen? Met hele dikke coaxkabels, zo laten Philip Hendriks en Pieter Plug de kinderen zien. De groene zijn van Ziggo. En die kastjes op straat zijn bedoeld om het signaal dat door die kabels gaat te versterken. Soms moeten de monteurs goed zoeken waar die kastjes zijn gebleven trouwens. Er wil nog wel eens een struik overheen groeien. En dan mogen de leerlingen aan de slag met al die tangen die voor hun neus liggen. Ze zetten met hulp van een kabelstripper, een tandenborstel en een tang, een connector (verbindingsstuk) op de kabel. Dat kost best nog wat kracht, maar het lukt iedereen.

Wifi-verstoorders

Wifi hebben ze allemaal thuis. En nee, op hun slaapkamer of op zolder doet de wifi het niet altijd even goed. Hoe dat kan, legt Bas Brendel helder uit aan de hand van quizvragen en plaatjes die de leerlingen op papier mogen plakken. Wifi werkt net als de radio met een soort golven die door de lucht zweven. Dat betekent dat er wel eens iets in de weg kan staan. Een muur zorgt voor demping van het signaal, een magnetron of aquarium verstoort; ‘interfereren’ met een moeilijk woord. Gelukkig is dat goed op te lossen. Bijvoorbeeld door je X-box aan de kabel te hangen voor het beste signaal. En het modem niet achter de bank zetten helpt ook.

Fantastische ochtend

‘Ik vond dit fantastisch!’, zegt docent Christiaan van den Akker. ‘Ik was een beetje bang dat de kinderen lang naar verhalen moesten luisteren. Maar dit was zo interactief, geweldig. Ze zijn allemaal lekker bezig geweest en hebben er ook nog eens van geleerd.’ En dat was precies de bedoeling. Ook Charlotte Broekman, manager marketingcommunicatie zakelijke markt en moeder van Boele uit groep 8c, prijst de interactie van Experience Day. ‘Dit past goed bij de huidige generatie. We wekken spelenderwijs hun interesse voor techniek.’ De kinderen beantwoorden de vraag of ze een leuke ochtend hebben gehad met een volmondig ‘Jaaaaaaaa!’.