Tablet als draagbaar kantoor

De voordelen van mobiel werken in de bouw

Altijd Overal - 16-05-2018

Installateur en klant lopen letterlijk weg met een draagbaar kantoor: de tablet. Steeds meer loodgieters en timmermannen maken gebruik van een mobiel kantoor. Wat voor jou? Check de voordelen.

Als loodgieter, timmerman of stukadoor bent je constant onderweg. Hoe handig is het dan als je je kantoor altid bij de hand hebt? Nee, niet je bureau natuurlijk. Je hebt tegenwoordig genoeg aan een tablet, software en een mobiel pinapparaat.

De meeste installateurs kunnen niet meer zonder hun mobiele kantoor. En geef ze eens ongelijk: je kunt altijd en overal bij je relatiedossiers, je houdt direct de voorraad bij en je registreert ter plekke de uren. Jij blij en je klant blij, want die kan meteen tekenen voor akkoord. Toch net even wat makkelijker dan papieren werkbonnen en de achterkant van een sigarendoos als notitieblok. 

Cijfers: tablet steeds vaker gebruikt in de bouw

Uit onderzoek van Keala Consultancy uit 2014 blijkt dat het aantal tabletgebruikende ondernemers in de sectoren bouw, industrie en installatie toenam van 13,1% in 2010 naar 45,5% in 2013. Volgens de marktexperts van Computer Profile lijkt de markt in 2016 verzadigd. Bijna de helft werkt in deze sector dus op de tablet. Dat zijn heel wat mobiele kantoren.

Wat kun je met een draagbaar kantoor?

Een tablet geeft je inzicht in:

 

  • voorraadbeheer
  • laatste facturen
  • eerder gebruikte materialen
  • directe werkbonafhandeling
  • ook kun je een factuur direct mailen naar je klant

Snel en overal online

Met je tablet kun je overal snel online werken. Je hebt dan wel mobiel internet nodig. Het is het beste om minimaal een 4G-abonnement af te sluiten. Anders kun je soms onhandig lang staan te wachten terwijl je bij je klant bent.

Ben je klant van Ziggo? Dan kun je ook wifispots gebruiken. Honderdduizenden modems van Ziggo klanten zijn zo ingesteld dat iedereen die ook wifispots heeft, op straat verbinding kan maken met het dichtstbijzijnde modem. Daarmee druk je de datakosten.

Wil je in de cloud werken? Dan heb je de juiste software nodig. Er zijn veel bedrijven die software maken voor klantrelatie en Enterprise Resource Planning. In dat soort programma's staan alle logistieke, financiële en administratieve gegevens in één systeem. Het zijn vaak vrij zware programma's. Gelukkig zijn er handige mobiele en webapplicaties waardoor die software niet op een tablet hoeft te draaien.

'Sluit minimaal een 4G-abonnement af. Zo voorkom je lang wachten bij een klant'

Je factuur direct betaald: mobiel pinnen

Het voordeel van online toegang tot data is dat je altijd de allerlaatste versie tot je beschikking hebt. De laatste versie van de order, de servicehistorie van de machine, te vervangen slijtdelen, gebruikte materialen, voorraadbeheer en gewerkte uren vraag je ter plekke op en registreer je. Ben je bijvoorbeeld loodgieter en ben je klaar met je werk? Dan dan maak je direct een werkbon waarop de klant op de tablet digitaal zijn handtekening zet. De factuur is daarmee ook gemaakt en wordt per mail doorgestuurd naar de klant. Ook kun je de betaling van de factuur direct regelen met Met een mobiel pinapparaat. Handig voor de klant, maar nog belangrijker: jij hebt direct je geld.

Afrekenen bij klanten thuis: mPOS

Veel mobiele pinapparaten maken gebruik van wifi-verbindingen. Handig in bijvoorbeeld een café, maar niet voor een installateur die bij de mensen thuis komt. Een van de laatste ontwikkelingen in mobiel betalen is mPOS. mPOS staat voor Mobile Point of Sale. Dat is een kleine betaalautomaat of kaartlezer die je gebruikt in combinatie met een betaalapp op een smartphone of tablet van je klant. Hij stopt de pas in de kaartlezer, en door verbinding met die betaalapp komt de betaling tot stand.

'De factuur laat je betalen via een mobiel pinapparaat. Handig voor je klant en jij hebt direct je geld'

Mobiel kantoor iets voor jou?

Zo'n draagbaar kantoor is best een investering. Een tablet (€ 400,-), een softwarepakket (klantafhankelijke licenties) en (mobiele) pinapparaten (€ 800,-) of mPOS (€ 65,-) zijn niet gratis. Maar het levert uiteindelijk een hoop tijd op. En tijd is geld. Zeker voor een ondernemer. 

Je eigen mobiele kantoor? Regel hier Zakelijk Internet