Zorg & ICT beurs 2017

Veeleisende patiënt wil veilige zorg

- 16-05-2018

Dit voorjaar vond in Utrecht de vakbeurs Zorg & ICT plaats. Hier werden de laatste snufjes getoond op het gebied van innovatie in de zorg. De zorg verandert ingrijpend onder invloed van digitalisering. Mensen zijn mondiger, stellen hogere eisen en willen nieuwe technologieën gebruiken.

In de zorg leidt dit tot zelfbewuste patiënten met hoge verwachtingen. De patiënt lijkt steeds meer op een consument van zorg. Daarom is het belangrijk dat zorginstellingen technologie slim inzetten. Een onmisbare pijler voor inzet van die technologie is security. Tijdens de vakbeurs was dit dan ook een van de speerpunten voor Ziggo. Zo organiseerde Ziggo onder andere een seminar waarin ethisch hacker Barry van Kampen sprak over de gevaren van cybercrime.

Daarnaast presenteerden Vodafone en Ziggo een veilige gebruiksvriendelijke oplossing, ontwikkeld in samenwerking met Thales en IMediSense, waarmee veilig patiëntgegevens kunnen worden verzonden. Deze oplossing bestaat uit een tablet, een weegschaal en een bloeddrukmeter waarmee de meetgegevens verzonden kunnen worden vanuit het huis van de patiënt naar de arts in het ziekenhuis. Die gegevens zijn goed versleuteld, en direct na verzenden worden ze automatisch van de tablet verwijderd. Zo leidt verlies of hacken van het apparaat nooit tot verlies van gevoelige data.

De patiënt lijkt steeds meer op een consument van zorg.

De visie van een hacker op de zorg

In de zorg wordt veel gevoelige informatie digitaal verwerkt. Dit maakt het een aantrekkelijke sector voor cybercriminelen. Ethisch hacker Barry van Kampen gaf tijdens de vakbeurs Zorg & ICT 2017 een presentatie namens Vodafone en Ziggo. Volgens hem is het cruciaal om altijd alert te blijven. Stel voortdurend vragen over beveiliging. Want de technologie verandert snel, en de cybercriminelen veranderen mee.

Het is belangrijk om lagen aan te brengen in de bescherming tegen cybercriminelen. Dat vraagt om de bepaling wat een systeem waard is. Welke gegevens verdienen optimale bescherming en wat hoeft minder goed beveiligd te worden? Wat wordt erin verwerkt, wat gebeurt er als het fout gaat, wat is de schade? Patiëntgegevens die tot personen te herleiden zijn, verdienen de maximale bescherming. Maar algemene statistische gegevens hebben niet altijd een zelfde mate van bescherming nodig. Dat houdt security werkbaar en betaalbaar.

Stel voortdurend vragen over beveiliging. Want de technologie verandert snel, en de cybercriminelen veranderen mee.

Bewustwording

Bewustwording van de gevaren kan volgens Van Kampen in de zorg beter. “We kunnen wel wat meer doen aan de beveiliging van ICT. We lopen in Nederland voorop in het gebruik van technologie, alles is beschikbaar en het werkt. Hierdoor zie je dat mensen allerlei programma's installeren. Het lijkt er daarom wel eens op dat mensen hun veiligheid inruilen voor functionaliteit.”

Cybercriminelen zoeken de zwakste schakel in systemen en vaak is dat toch de mens, die bijvoorbeeld te laconiek omgaat met wachtwoorden. Daarnaast is het belangrijk om te leren van fouten. En als je nadenkt over wat wel en niet veilig is, kun je heel veel bereiken. In de boardroom moet je geen smart TV met microfoon neerzetten, want die microfoon kan gehackt worden. Zo’n TV kan weer wel in de bezoekersruimte hangen. Kortom, niet alleen computers kunnen gehackt worden, maar alle digitale apparaten die verbonden zijn met een netwerk.

'Het lijkt er daarom wel eens op dat mensen hun veiligheid inruilen voor functionaliteit'

Dreiging uit onverwachte hoek

De dreiging kan bovendien in onverwachte hoeken zitten. Een digitaal aangestuurde planteninstallatie levert niet veel interessante data op, Maar het hacken van de watervoorziening kan grote schade toebrengen aan een bedrijf. Zeker als het datacenter onder de verdieping met de planten ligt.

Het Internet of Things blijft groeien. Maar zijn al die apparaten en verbindingen wel veilig? Tijdens zijn presentatie toonde Van Kampen hoe eenvoudig het is om een goedkope IP-camera te hacken door gebruik te maken van een beveiligingslek. Van Kampen liet ook een video zien van Amerikaanse hackers die een connected auto hebben gehackt. Zo konden zij de ruitenwissers en de radio, maar ook de remmen en de motor manipuleren.

Ook interessant?