Wifi-problemen oplossen

Problemen met je wifi? Dat is vervelend. Met deze checklist vinden we de oorzaak en lossen we het makkelijk samen op. 

Is er een storing?

Soms zijn er storingen of werkzaamheden bij jou in de buurt. Hierdoor kan je wifi het tijdelijk niet doen. Vul je gegevens hieronder in en kijk of dat zo is.

Checklist

Je bent verbonden met het juiste netwerk. Toch werkt je verbinding nog niet goed. Misschien zijn er stoorbronnen in huis.

Wat zijn stoorbronnen?
Via wifi verstuur je via radiosignalen gegevens van en naar je laptop, smartphone of tablet. Ook andere apparaten maken gebruik van radiosignalen en soms verstoren die signalen elkaar. Controleer of dat aan de hand is en lees onze tips wat je eraan kunt doen.

Geen storing gevonden? Dan is er misschien iets met je modem aan de hand. We checken samen je modem zodat je daarna weer het internet op kan.

Nog steeds geen internetverbinding? Soms heeft je modem een beetje hulp nodig. In veel gevallen helpt het om je modem opnieuw op te starten. En je extra internetpunt (router of access point) ook.  Daar helpen we je natuurlijk graag mee.

Soms heeft je wifi-apparaat onbedoeld verbinding met een netwerk in de buurt.  Hierdoor kan je traag internet krijgen. Check daarom of je met je eigen netwerk bent verbonden. Als je geen eigen netwerknaam hebt ingesteld, begint de netwerknaam meestal met ziggoXXXX.

Als je niet met het juiste netwerk bent verbonden, kun je het beste de verbinding vergeten en daarna weer opnieuw verbinding maken. We leggen je uit hoe je dat doet. Het is zó gepiept. 

De meeste wifi-modems, routers of Wifiboosters sturen een wifi-signaal op 2,4 GHz (gigahertz) of 5 GHz. Met 2,4 GHz overbrug je grotere afstanden, maar is je verbinding trager. Dat komt omdat andere apparaten, zoals inbraakalarmen en magnetrons, ook gebruik maken van die frequentie.

Op 5 GHz haal je hogere snelheden. En je hebt minder last van andere wifi-netwerken of stoorbronnen. Het enige nadeel is dat 5 GHz iets minder ver reikt dan 2,4 GHz.Haal daarom het maximale uit je wifi-verbinding door je modem 5 GHz of zelfs automatisch 2,4 en 5 GHz te laten gebruiken. 

Overal in huis feilloos filmpjes kijken en skypen? Dit kun je op meerdere manieren regelen. De beste manier (en toevallig ook de goedkoopste) is een extra internetkabel trekken. En als je bijvoorbeeld nog ergens een router hebt liggen, dan kun je die als extra wifi-punt gebruiken. Of je koopt een Ziggo Wifibooster.

Wifi-modem instellen

Wil je zelf met je wifi-modem aan de slag? Dat kan natuurlijk ook. Hiervoor hebben we een aantal stappenplannen.

Gebruik de 5 GHz frequentie

Instellingen aanpassen in het wifi-modem

Of... bestel een monteur

Lukt het niet om overal in huis goede wifi te krijgen? Onze monteur komt graag de wifi verbeteren en gaat pas weg als het werkt.

Meer over onze monteurs

Wat is wifi?

Heb je vragen over wifi? Zoals: wat is wifi? Hoe snel is wifi en hoe ver komt wifi eigenlijk? We geven die antwoorden graag.

Wifi uitgelegd

Internetproblemen

Heb je een probleem met wifi of bekabeld internet? Kijk dan bij Internetproblemen zodat we het probleem samen kunnen oplossen.

Internetproblemen