Beveilig je wifi-netwerk met onze tips
Internetten doen we vaak via wifi. En het is dan ook slim om je wifi-netwerk zo veilig mogelijk te maken. Bekijk onze 6 tips.
1. Kies een veilig wifi-wachtwoord
100% garantie tegen inbrekers bestaat niet. Maar je maakt het criminelen wel extra lastig om in te breken als je een sterk wifi-wachtwoord gebruikt.
Je modem is standaard beveiligd met een sterk en ingewikkeld wachtwoord (WPA2/WPA3) en is te vinden op een sticker op het modem. Om veilig te blijven internetten, kun je dit wachtwoord het beste regelmatig wijzigen.
2. Gebruik Safe Online
Bij een abonnement van Ziggo ontvang je gratis de beste internetbeveiliging voor één apparaat: Safe Online. Safe Online is makkelijk te installeren via Mijn Ziggo. Ook kun je hier Safe Online bestellen voor meerdere apparaten.
3. Beveilig je apparaat
Naast je netwerk hebben apparaten ook vaak wachtwoorden. Heeft je apparaat een standaard wachtwoord meegekregen? Verzin een nieuw en sterk wachtwoord en stel het in. In de handleiding van je apparaat staat hoe je dit doet.
4. Surf met https
Steeds meer websites maken gebruik van een beveiligde verbinding via https. Die verbindingen herken je aan het groene slotje in de adresbalk van je browser. Als je op deze beveiligde websites gegevens invult, kunnen criminelen daar niet bij.
5. Controleer op updates
Controleer je apparaat op de laatste software-updates om zo bugs en lekken in de software te dichten. Je kunt het beste op al je apparaten automatisch updaten instellen. Als dit niet kan, doe dan altijd direct een update als je een melding krijgt.
6. Extra bescherming
Als je zelf de firewall van het modem niet hebt uitgezet, staat deze meestal gewoon aan. Kijk bij Geavanceerde instellingen in SmartWifi Web of dat zo is en zet de firewall zonodig weer aan. Een firewall beschermt je apparaten tegen kwaadaardig verkeer.
Meer over veiligheid
Ziggo is aangesloten bij Veilig Internetten. Op deze site vind je extra tips, tricks en handige stap voor stap uitleg over hoe je je apparaten kunt beveiligen.
Veelgestelde vragen
Dit kan op deze 3 manieren:
- Kijk op je modem
Als je het wachtwoord voor je wifi nooit veranderd hebt, vind je het standaard wifi-wachtwoord op een sticker of kaartje op het modem zelf. Kijk daarvoor aan de onder- of achterkant van je modem. - Zoek het op in de SmartWifi app of web
Log in op de SmartWifi app of SmartWifi web met je Mijn Ziggo inloggegevens en zoek je wifi-wachtwoord op. - Log in op het modem zelf
Je kunt het wachtwoord ook opzoeken in de instellingen van je modem. Ga daarvoor naar Wifi-wachtwoord opzoeken of veranderen.
Je wifi-signaal gaat vaak verder dan je woning of je kantoor. Ook buiten in je straat is je wifi-netwerk zichtbaar. Hierdoor kunnen mensen proberen je wifi-netwerk te gebruiken, zonder je toestemming. Of misschien heb je het wifi-wachtwoord in de loop van de tijd aan verschillende mensen gegeven, maar weet je niet meer precies aan wie. Dit klinkt allemaal misschien niet zo gevaarlijk, maar alles wat anderen uitspoken op je wifi-netwerk wordt op jouw naam geregistreerd. Ook zaken die niet door de beugel kunnen. Je voorkomt dus een hoop ellende door regelmatig je wifi-wachtwoord te wijzigen. Zo houd je je wifi-netwerk veilig en weet je precies wie er wel en niet op je wifi-netwerk kan inloggen.
WPA2 staat voor wifi-protected acces en is een systeem om een draadloos netwerk mee te beveiligen. WPA2 is op dit moment de meest gebruikte manier van wifi-beveiliging ter wereld. Alle wifi-modems en wifi-routers van Ziggo maken hier sowieso gebruik van. Heb je een wifi-router die niet bij Ziggo vandaan komt? Controleer dan op de website van de fabrikant of de router WPA2 gebruikt. Als dit niet zo is, dan raden we je aan een nieuwe router te kopen.
Een wachtwoord van minimaal 10 tekens met daarin minimaal 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Dat is natuurlijk niet heel gemakkelijk om te verzinnen en te onthouden. Toch adviseren we dit wel. Die tekens maken je wachtwoord namelijk extra veilig: het is dan door anderen lastig te raden, zelfs als ze daar speciale tools voor gebruiken.
Vind je het ingewikkeld om zo'n wachtwoord te verzinnen? Wees dan creatief. Schrijf een paar willekeurige woorden op en vervang een paar kleine letters door hoofdletters, cijfers en leestekens. Je kunt ook kiezen voor een 'wachtzin'. Dit is een lang wachtwoord dat uit een aantal woorden bestaat. Bijvoorbeeld: IkGa1xPerMaandNaarDeKapperOpnr.4!