Digitale nomade op Bali

Nieuws - 20-06-2017

Met zijn bedrijf Milestone Development ontwikkelt ZZP’er Peter Bierman apps en websites. Daarvoor is hij echter nooit op kantoor bij zijn opdrachtgevers, want zijn bedrijf is gevestigd op Bali.

Ook zijn partner Marieke van Rijs is daar met Bali Vintage Living voor zichzelf begonnen. Het stel houdt hun ervaringen als digitale nomade bij op het blog Digitalnomad.nl.

Voorbereiding echt nodig

Voor veel ZZP'ers biedt internet oneindige mogelijkheden om het helemaal anders te doen. Bijvoorbeeld door te gaan werken vanuit het buitenland, bij voorkeur in een enigszins aangenaam klimaat. Ook de toch al reislustige Peter Bierman en Marieke van Rijs trokken bijna twee jaar geleden met hun gezin de wijde wereld in. Tegenwoordig wonen ze op Bali, en heeft Peter zijn werkzaamheden uit Nederland naadloos voortgezet. "Peter is voor zichzelf begonnen toen we eenmaal hadden bedacht om uit Nederland te vertrekken. Zo had hij enkele maanden de tijd om zijn bedrijf op te bouwen, die voorbereiding was ook echt nodig. Acquisitie vanuit het buitenland was een stuk lastiger geweest", vertelt Marieke.

Concurreren tegen lage uurtarieven

Met het blog Digitalnomad.nl doen Peter en Marieke verslag van hun leven op Bali. Zo valt er te lezen dat het stel nooit rekening hield met de sterk schommelende wisselkoersen in het land. "En dat kan ons per maand zomaar een paar honderd euro schelen", vervolgt Marieke. "Afgezien daarvan is het hier heel fijn en genieten we vooral veel meer van het leven. Dat was vooraf ook echt ons doel. Het is altijd lekker weer en Bali is een prachtig eiland, waar veel te doen is. Peter vindt zijn opdrachten vooral online, bijvoorbeeld via UpWork. Ook zijn er op Bali meerdere grote co-working spaces waar ZZP'ers elkaar kunnen vinden. Daar weet iedereen heel goed van elkaar wat ze kunnen en of er mogelijkheden zijn tot samenwerking. Inmiddels is hij met een aantal anderen, die allemaal hun eigen discipline hebben, begonnen met Moustag.com. Moustag is een interactief bagagelabel van creditcard formaat, waarmee je via het bijbehorende 'lost and found'-platform een grotere kans hebt om je kwijtgeraakte bagage terug te vinden. Wel heeft Peter te maken met concurrentie uit landen waar de lonen – en dus ook de ZZP-tarieven - lager liggen. Hij richt zich daarom vooral op opdrachten in Nederland en dan zijn de tarieven redelijk normaal."

Terug naar Nederland

Eenmaal op Bali besloot Marieke om ook een bedrijf op te zetten. Met Bali Vintage Living handelt ze in Aziatische fairtrade meubelen, die ze via de webwinkel in Nederland verkoopt. "Dat plan hadden we vooraf niet. Ik ben hiermee begonnen omdat ik er graag iets bij wilde doen. Waar we ook geen rekening mee hebben gehouden, is dat internationaal onderwijs voor onze zoon heel duur is. Mede daarom hebben we besloten om in de loop van volgend jaar terug te keren naar Nederland. Dan blijf ik zeker ook nog voor Bali Living werken, maar ik zie er ook naar uit om weer een baan met collega's te hebben. Voordat we teruggaan naar Nederland, gaan we eerst nog een lange reis maken", besluit Marieke.

Tips voor digitale nomaden:

  • Regel op tijd je visum, eventueel in samenwerking met een visumagent ter plaatse
  • Zorg dat je wat spaargeld hebt om de eerste tijd te overbruggen
  • Open zo snel mogelijk een bankrekening ter plaatse
  • Zoek indien mogelijk samenwerking op met locals of andere expats