ZZP'ers naar de top

Nieuws - 17-10-2016

In de toekomst gaan bedrijven voor de invulling van hun senior management- en directie functies vaker een beroep doen op ZZP’ers.

Dat stelt Ralf Knegtmans, die als eigenaar van searchbureau De Vroedt & Thierry bemiddelt in dit soort topfuncties: “Toptalent wil simpelweg niet altijd meer in vaste dienst, daarom verwacht ik dat er een soort hybride dienstverbanden gaan ontstaan. Mensen werken dan bijvoorbeeld voor enkele dagen in vaste dienst terwijl ze daarnaast hun eigen bedrijf hebben en zich als ZZP'er verhuren.”

Zoeken naar drijfveren

Stel: u bent als ZZP’er een expert binnen uw vakgebied en werkgevers staan te dringen om u in vaste dienst te nemen. Wat doet u dan? Kiest u ervoor zelfstandig te blijven, of kunt u die functie als topmanager toch niet weerstaan? “Die keuze hangt helemaal af van je persoonlijke drijfveren”, aldus Ralf Knegtmans, die met ‘Hoe word je CEO’ een boek schreef over dit onderwerp. “Je zult voor jezelf dus eerst duidelijk moeten hebben waar je energie van krijgt. Je drijfveren ontstaan al in je vroegste jeugd, nog voordat je kunt praten. Mensen zijn zich daardoor niet bewust van datgene waardoor ze gedreven worden, tenzij ze een gerichte drijfverentest gedaan hebben. De Thematic Apperception Test van Harvard is bijvoorbeeld een goede.”

Schaarste op de arbeidsmarkt

In zijn dagelijkse praktijk merkt Ralf Knegtmans dat grote multinationals meer en meer moeite hebben om de echte talenten aan zich te binden. Op dit moment is het nog ongebruikelijk dat topfuncties bij grote organisaties op freelancebasis worden ingevuld, maar dat gaat snel veranderen. “Vanaf 2017 gaat er in dit segment van de arbeidsmarkt schaarste ontstaan”, vervolgt Knegtmans. “Een vast contract biedt tegenwoordig hooguit schijnzekerheid en ook zaken als een pensioenregeling en een leaseauto zijn niet langer zaligmakend. Natuurlijk willen echte talenten ook graag werken, maar niet meer per definitie op basis van een vast arbeidscontract. Daarom denk ik dat de verschillen tussen vaste en freelance contracten in de toekomst vervagen. Bedrijven kunnen zo toch de juiste mensen aan zich binden, terwijl de betreffende werknemer zijn flexibiliteit behoudt.”

Niet in de krant

Heeft u als ZZP’er heimelijk de ambitie om als CEO aan het hoofd te staan van een grote onderneming? Dan zult u vooral zorgvuldig een goed netwerk moeten opbouwen. "De mooiste banen staan namelijk niet in de krant", aldus Knegtmans. "Voor de echte topfuncties is het gebruikelijk dat bedrijven binnen hun eigen netwerk zoeken, of een beroep doen op een executive searchbureau. Dat werkt veel sneller dan adverteren met een vacature. Voor het invullen van dit soort functies kijken wij vooral naar de drijfveren, persoonlijkheid en het leervermogen van een kandidaat. Die eigenschappen zijn nog belangrijker dan diploma’s of het hebben van veel branche-ervaring."

Tips voor topfuncties:

  • Weet niet alleen wat u kunt, maar ook wat u echt drijft (drijfverentest)
  • Werk aan een goed netwerk
  • Maak uw toegevoegde waarde duidelijk
  • Kies iets wat echt bij u past. Dat kan ook een specialisme zijn, bijvoorbeeld op het terrein van Big Data of E-commerce