"Verdwijnen VAR brengt zelfstandigen terug naar af"

Nieuws - 17-10-2016

Wat levert het zelfstandigen op als straks de VAR verdwijnt? En wat krijgen zij ervoor terug?

Slechts enkele maanden voordat het zover is, is er nog veel onduidelijk. “En als de regels niet helemaal helder zijn, wordt het natuurlijk moeilijk om hierover gesprekken te voeren”, concludeert Jurriën Koops, directeur van de branchevereniging van uitzendondernemingen (ABU). Lees verder voor zijn advies aan ZZP’ers.

Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, verdwijnt de VAR per 1 januari 2016 definitief. Vanaf die datum is niet alleen de ZZP’er maar ook de opdrachtgever verantwoordelijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Deskundigen zijn niet onverdeeld positief over de nieuwe modelovereenkomst, vertellen zij in de uitzending van ZZP Café.

Koops: “De modelovereenkomst is een sympathieke gedachte om de wereld eenvoudiger te maken. Het is ook goed voor een opdrachtgever om te verifiëren en zich ervan te vergewissen dat hij echt met een zelfstandige werkt. Maar het lijkt erop dat de modelovereenkomst ten onder gaat aan het eigen succes. Het is te ingewikkeld en te gedetailleerd, dus niet meer de eenvoud die we hopen te vinden.”

Terug naar de vorige eeuw

Marjon van Ginhoven, fiscaal specialist bij Deloitte, vindt dat we ‘terug naar af’ gaan. “Je had de VAR en die gaf een heleboel zekerheid, en dat gaan ze nu afschaffen. We gaan terug naar hoe het eind vorige eeuw was, en dat had een uitkomst die niet wenselijk was. Zelfstandigen waren in dienstbetrekking en die wilden dat niet. Je zit dus nu weer eind vorige eeuw te kijken, maar de wereld is veranderd en die zelfstandige en dat modelcontract passen daar niet in.”

Freelancejournalist Veerle Corstens ziet de modelovereenkomst wel als een positieve vooruitgang. “Op het moment dat er volgens de Belastingdienst sprake blijkt te zijn van schijnzelfstandigheid, is straks niet meer alleen de ZZP’er verantwoordelijk, maar ook de opdrachtgever. Dat is in principe veel eerlijker dan zoals bij de VAR.”

Niet druk over maken

Veel van haar collega’s maken zich nog helemaal niet druk over wat er staat te gebeuren, merkt Corstens. “Ik ben er relatief meer mee bezig dan collega’s. Ik werk op kantoor met zeventien andere freelancejournalisten en vroeg het daar. Iedereen keek me glazig aan, niemand wist dat het eraan zit te komen. Laat staan dat we weten wat erin komt en hoe het gecontroleerd gaat worden. Ik vraag me af hoe het verdergaat en hoe we dat te weten kunnen komen.”

Koops adviseert de ZZP’ers in elk geval actief naar informatie op zoek te gaan. “Ik denk dat zelfstandigen heel goed de website van de Belastingdienst in de gaten moeten houden. En moeten kijken naar wat er bij de brancheorganisaties in hun sector gebeurt.”