Zelfstandige zonder of mét personeel?

Nieuws - 19-06-2017

Veel zzp’ers komen na verloop van tijd voor de keuze te staan: ga ik verder als kleine zelfstandige of neem ik mensen in dienst?

In de praktijk blijkt dat maar weinig zzp’ers de stap richting werkgeverschap durven te zetten. Martijn Schimmer zette zijn groeiplannen wél door en heeft als eigenaar van SMP Amsterdam inmiddels 9 mensen in dienst.

Met zijn bedrijf SMP Amsterdam – de afkorting staat voor Schimmer Music Productions – maakt Martijn Schimmer muziek voor onder meer commercials en leaders van televisieprogramma’s als De Wereld Draait Door en Hart van Nederland. Het bedrijf beschikt in Amsterdam over zeven hypermoderne muziekstudio’s en telt, inclusief de eigenaar, tien werknemers. Dat was 20 jaar geleden wel anders, toen Martijn vanuit de kelderbox onder zijn appartement van start ging met een eenmanszaak. “In die tijd deed ik vooral opdrachten voor andere muziekstudio’s, maar langzamerhand ging ik me ook al bezighouden met tv-muziek. Ik had al vrij snel meer werk dan ik aankon en dat besteedde ik dan uit aan andere freelancers. Maar dat was ook niet altijd ideaal”, vertelt Martijn.

Snel gegroeid

Na lang wikken en wegen en na intensief overleg met zijn accountant neemt Martijn het besluit om een medewerker in dienst te nemen. Voor de loonadministratie vindt hij een voordelig administratiekantoor. “Degene die ik destijds heb aangenomen, was een student aan het Conservatorium die af en toe als freelancer al klussen voor me deed. Hij werkt overigens nog steeds bij ons”, vervolgt Martijn. “Ik heb inderdaad tegen de beslissing aangehikt, maar uiteindelijk viel het allemaal mee. We zijn daarna ook zo snel gegroeid dat ik in korte tijd nog twee mensen aannam. Gelukkig was er ook de financiële ruimte om zulke keuzes te maken, want die balans moet er natuurlijk wel zijn.”

Doe waar je goed in bent

Martijn is ervan overtuigd dat je als ondernemer met personeel in de eerste plaats moet kijken naar datgene waar je zelf goed in bent. Onder de 9 mensen die hij inmiddels in dienst heeft, zijn dan ook een commercieel manager en een creative producer die ervoor zorgt dat producties goed en op tijd worden afgerond.

“Wanneer je iemand aanneemt, moet je tegelijk voor jezelf bedenken wat je loslaat, en wat niet. Het bedrijf managen is bijvoorbeeld niet mijn doel en ook niet mijn sterke kant. Ik wil vooral creatief inhoudelijk bezig zijn, dus dat deel van het werk heb ik bij mezelf gehouden. Toch kan ook ik niet alleen maar bezig zijn met muziek maken. Ik maak regelmatig tijd vrij om na te denken over de koers van het bedrijf, maar bijvoorbeeld ook over wetgeving. Zo hebben we onlangs met een arbeidsjurist de contracten van iedereen bekeken - en waar nodig aangepast. Dat soort zaken moet je goed regelen.”

Zo ga je om met werknemers

  • Besteed uit waar je zelf niet goed in bent
  • Besef dat werknemers niet per se dezelfde ambities c.q. werkwijze hebben
  • Wees open over je verwachtingen
  • Durf af te gaan op je gevoel