Werk aan de winkel voor ZZP'ers

Nieuws - 26-06-2017

Nederlandse bedrijven maken vaker de strategische keuze om een deel van de arbeidskrachten extern in te huren. Dat is goed nieuws voor het toenemende aantal jongeren dat na hun studie voor zichzelf begint.

Om echt van toegevoegde waarde te kunnen zijn, moeten die jonge ondernemers wel aan zichzelf blijven werken. Dat vindt Rien Wesseling, oprichter van de Academie voor Zelfstandig Professionals, ofwel ZPAC.

Geen tijd voor zelfontplooiing

Je bent klaar met je studie en staat aan het begin van een glanzende carrière. Maar wat ga je doen? Kies je voor de relatieve veiligheid van een vaste baan, of begin je direct voor jezelf? Steeds vaker kiezen jongeren voor de laatste optie, maar verwaarlozen vervolgens hun persoonlijke ontwikkeling. “Werkgevers hebben voor jongeren die in vaste dienst komen vaak Young Talent of andere traineeprogramma’s. Wie zich eenmaal heeft ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, gunt zichzelf vaak geen tijd meer voor dat soort zelfontplooiing. Dan raak je snel achterop bij leeftijdgenoten die wel in zichzelf investeren”, stelt Rien Wesseling van ZPAC.

Gaatjes vullen

Volgens Wesseling doen ZZP'ers zichzelf daarmee op termijn tekort. Juist in een tijd waarin veel grote bedrijven serieus werk maken van een ‘flexibele schil’, hebben freelancers de mogelijkheid om hun toegevoegde waarde te laten zien. “We zien een ontwikkeling dat werkgevers een strategische keuze maken om meer externen in te huren. Dat is in sommige gevallen arbeidsrechtelijk handig, maar voor bedrijven is het ook een manier om een frisse blik in huis te halen en de innovatiekracht te vergroten. Als ZZP’er kun je die rol alleen goed invullen als je vakinhoudelijk volledig op de hoogte bent. Opdrachtgevers zoeken mensen met een meerwaarde. Wanneer je niets of te weinig doet aan je persoonlijke ontwikkeling, dan word je in het beste geval alleen ingehuurd om de gaatjes op te vullen. Werken aan jezelf betekent ook dat je arbeidsmobiliteit toeneemt. Je vindt sneller een nieuwe opdracht of vaste werkplek.”

MBA voor ZZP'ers

Binnen het huidige onderwijs wordt zelfstandig ondernemen nauwelijks gestimuleerd. Een probleem volgens Rien Wesseling, temeer omdat bepaalde branches – zoals zorg of techniek – nauwelijks nog mensen in vaste dienst nemen: “Dan word je dus min of meer gedwongen om zelfstandig aan de slag te gaan. En dat is lastig wanneer je geen idee hebt van wat daar allemaal bij komt kijken. Aanvullende opleidingen zijn vaak duur of tijdrovend. Dat geldt niet voor de MBA-opleiding voor zelfstandig professionals, die we hebben opgezet in samenwerking met Business School Nederland. Deelnemers kunnen de kosten van deze studie tijdens de opleiding volledig terugverdienen. Ook bieden we bij ZPAC maatwerk met zaken als coaching en de lange termijn visie. Zo zijn we feitelijk de HR-afdeling voor ZZP’ers.”

Je bent nooit te jong om voor jezelf te beginnen. Vier tips:

  • Blijf investeren in jezelf, bijvoorbeeld door opleiding of persoonlijke coaching
  • Creëer een omgeving die je scherp houdt
  • Blijf vrij denken
  • Bedenk dat zelfstandigheid niet de enige optie is, je kunt altijd weer in loondienst gaan