'Voor Obama ging alle ICT onder de loep'

Stephan Stokkermans, commercieel directeur Grand Hotel Huis ter Duin

Nieuws - 17-10-2016

Als Barack Obama op bezoek komt, doe je meer dan een kopje koffie zetten. Commercieel directeur Stephan Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin kan erover meepraten. “Bijna een jaar vóór zijn komst werden we door de veiligheidsdienst doorgelicht. Vooral onze ICT-systemen waren aan de beurt. Men is als de dood voor hackers."

Nucleaire top

“Een spannende film.” Zo omschrijft Stokkermans het scenario toen bekend werd dat president Barack Obama zou overnachten in Grand Hotel Huis ter Duin. “Het was voor de nucleaire top in maart 2014. Maar de voorbereiding begon al vóór de zomer van 2013. De veiligheidsdienst van het Witte Huis begon toen met een onderzoek. Dat was spannend en leerzaam tegelijk.”

Compliment voor ICT

“Men houdt met alles rekening”, zegt Stokkermans. “Want naast de fysieke beveiliging gaat het steeds meer om ICT-veiligheid. De mogelijkheid dat een hacker controle kan hebben over een lift waar de president net instapt, is natuurlijk beangstigend. Gelukkig kregen we een compliment. We hadden namelijk net een nieuwe ICT-infrastructuur aangelegd met glasvezel en kabel."

Dependance van het Witte Huis

Vervolgens ging het hotel deels op de schop. Stokkermans: “Er ontstond als het ware een dependance van het Witte Huis: alle functionaliteiten moesten eventueel op afstand aanwezig zijn. We bouwden de kamers om voor alle functionarissen en we richtten tv-faciliteiten in om direct een uitzending voor de president te kunnen laten verzorgen."

Topservice volgens protocollen

Uiteraard moest de servicegraad voor Obama top zijn. “Je krijgt te maken met protocollen waarin specifieke wensen worden genoemd”, zegt Stokkermans. “Zo moest de roomservice op hoog niveau zijn, waarop wij besloten om een brigade van restaurant Latour permanent in te zetten. Want de president kan midden in de nacht behoefte hebben aan een bepaald gerecht. Ook stond ons technisch personeel altijd stand-by.”

Paniek door brandalarm

Eind maart 2014 was het dan zover. Obama checkte in en ondanks de grondige voorbereiding gebeurde er toch iets verrassends. Stokkermans: “De colonne van de president stond klaar om te vertrekken. De auto’s zorgden voor zo veel uitstoot, dat het alarm afging. Even ontstond paniek, maar dan is het goed dat de mens kan ingrijpen en de systemen kan resetten.”

Dronken beveiligers

Stokkermans merkte ook meteen dat de ogen van de hele wereld gericht waren op Noordwijk. “De pers ving signalen op dat beveiligers van het Witte Huis zich hadden misdragen. Ze waren dronken in het hotel gekomen en vervolgens geschorst. Een broodje aap, bleek achteraf. Maar de social media waren al ontploft. Hoe je daarmee omgaat? We hebben de pers eerlijk te woord gestaan en gezegd dat het beeld dat gecreëerd werd, niet juist was. Dat is dé manier om in dit snelle medialandschap met geruchten om te gaan.”