Uitgelicht

Vijf ondernemers over hun visie op ondernemen

Nieuws - 17-10-2016

Netwerken met duizenden collega’s onder het genot van verse koffie: in het Ziggo OndernemersCafé brengen wij ondernemers bij elkaar tijdens de Week van de Ondernemer. Om te praten, te delen, te motiveren en te inspireren. Vijf bezoekers aan het woord:

Marco Nicolai

Ondernemer in de arbeidsbemiddeling

“Het is bizar wat er momenteel allemaal speelt op het gebied van nieuwe technologieën. Je moet als bedrijf goed kijken hoe je daar in de toekomst mee verder moet gaan. In ons geval betekent het dat er een heleboel is wat bedrijven nu zelf kunnen doen, zoals kandidaten vinden via social media. Dan moet je je afvragen: wat is onze toegevoegde waarde als intermediair? Dat is op een andere manier waarde proberen toe te voegen, bijvoorbeeld door advies en oplossingen aan te dragen. We zitten nu in een transitiefase, bekijken wat we nog meer kunnen gaan doen naast arbeidsbemiddeling. We willen meer gaan pionieren en innoveren. Dat is ook mijn advies naar anderen toe: sta open voor verandering. Probeer daarop in te spelen, omarm nieuwe technologieën. Als je het niet probeert, weet je zeker dat het niet lukt. En als je blijft doen wat je deed, ben je er straks niet meer.”

Ad van der Salm

Eigenaar van een assurantiekantoor

“Gaan voor een doel, dat is zo belangrijk voor een ondernemer. Je moet een doel hebben om ergens te komen en vervolgens nieuwe doelen creëren om niet in te slapen. Ik heb een keer meegemaakt dat ik toch insukkelde, op een of andere manier. Dan blijf je in de flow zitten van je bedrijf tot er mensen zijn die je een spiegel voorhouden. Je kunt dus inkakken terwijl je dat van jezelf niet weet. Dat je vastroest in je bedrijf is de grootste valkuil voor een ondernemer. Zeker in deze tijd, nu het allemaal zo hard gaat. De Week van de Ondernemer is een goede plek om te netwerken, kennis op te doen én te spiegelen. Openstaan voor dingen die anderen doen, ook al wijken die af van wat je zelf doet. Dat is best wel confronterend, maar dat maakt het des te leuker.”

Martijn Zweistra

Managing partner bij een internetbedrijf/appbouwer

“Het is in onze branche lastig om je te onderscheiden, want er zijn zo veel internetbedrijven en appmakers. Daarom probeer ik ook naar evenementen zoals de Week van de Ondernemer te gaan, om te netwerken. Daar halen wij veel klandizie uit. Bovendien haal ik zelf inspiratie uit gesprekken met andere ondernemers. Zelf droomde ik altijd al van ondernemen. Als tiener wilde ik een bakkersbedrijf beginnen, maar na de opleiding vroeg ik me af of ik dat echt veertig jaar wilde gaan doen. Ik heb toen Bedrijfskundige Informatica gestudeerd. Via mijn stage ben ik dit bedrijf ingerold. Ik denk dat ondernemers aparte types zijn, waarbij het ondernemen er al jong in zit. Maar het ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd, dus je moet je vooraf goed afvragen of het iets is waar je voor de volle 100 procent voor wil gaan.”

Agnes Karamat-Ali

Eigenaresse wellnessbedrijf

“Lef hebben! Dat is iets waarvan ik vind dat het bij een echte ondernemer hoort. Het is niet erg als je op je bek gaat, als je maar weer opstaat en doorgaat. Zelf ben ik sinds 1991 ondernemer. Ik begon met een kapsalon, breidde dat uit naar meerdere schoonheidssalons en toen kwam de crisis. Ik heb in die periode de helft van de salons weg moeten doen. Nu heb ik een kapsalon, schoonheidssalon en doe ik in pruiken en haarwerken. Ik heb acht medewerkers in dienst en de schoonheidssalon is onderverhuurd. Bij mij kunnen mensen al acht jaar online afspraken maken. Ik zit op Facebook en Twitter en mijn website is optimaal. Ik ben dus zeer afhankelijk van mijn internetverbinding. We leven in een digitale wereld, dus je moet daarin meegaan. Vroeger ging de telefoon dertig keer per dag, nu nog maar acht keer.”

Eggo van Leusden

Notaris

“Mijn het-gaat-lukken-moment van het jaar? Dat is de ommekeer in de economie, waardoor wij drie nieuwbouw-projecten van start konden laten gaan. Wij hebben zes/zeven jaar geleden de confrontatie gehad met de economische crisis en toen dook met name de onroerendgoedmarkt in een enorme kuil. Daardoor moesten wij noodgedwongen afscheid nemen van een aantal mensen. Nu zien we dat het goed gaat met de economie én met ons kantoor.”