Snelle wifi? Tips van Herman de wifi-man

Nieuws - 2016-10-17

Ongestoord werken of uw favoriete film kijken zonder haperingen. Dat verwacht u van wifi. Snel internet. Maar wist u dat hoge snelheid nog geen garantie is dat het werkt zoals u verwacht? Stabiliteit is het toverwoord. Wifi-expert Herman Weerman van Ziggo legt uit hoe en waarom.

Ongestoord werken of uw favoriete film kijken zonder haperingen. Dat verwacht u van wifi. Snel internet. Maar wist u dat hoge snelheid nog geen garantie is dat het werkt zoals u verwacht? Stabiliteit is het toverwoord. Wifi-expert Herman Weerman van Ziggo legt uit hoe en waarom.

“Als je het mensen vraagt, willen ze het liefst de meest snelle internetverbinding die er bestaat. En dat kan. Want er is supersnel internet, zelfs sneller dan de meeste apparaten ondersteunen. Het is alleen helemaal niet nodig”, zegt Ziggo-expert Weerman. “Om te internetten, films of series te kijken en social media te gebruiken, is snelheid niet de belangrijkste factor. Het gaat er vooral om hoe stabiel het netwerk is.”

Het kan dus zijn dat uw internet snel is, maar niet stabiel. En dat kan voor problemen zorgen. Weerman: “De grootste stoorzenders zijn de buren en obstakels die het signaal verzwakken. Maar gelukkig bestaan daar oplossingen voor.”

Wat te doen: tips van wifi-expert Herman Weerman

 
 • Stel wifi in op frequentie 5 Ghz
  Er zijn twee frequenties waar wifi op kan worden ingesteld; 2.4 Ghz en 5 Ghz. Elke frequentie heeft een maximaal aantal kanalen. Bij 2.4 Ghz zijn er dertien kanalen waarvan er slechts drie onafhankelijk van elkaar te gebruiken zijn. Bij 5 Ghz zijn dat er negentien. Deze kanalen gebruikt u met iedereen in de buurt die ook op wifi zit. Stel wifi in op de frequentie 5 Ghz. Daarmee is de kans groter dat u gebruik kunt maken van een rustig(er) kanaal.
 • Haal het modem uit de meterkast
  Zet het modem niet te ver weg van het punt waar u wilt internetten. Hoe verder u uit de buurt bent van het wifikastje, hoe groter de kans dat er ruis is. Muren dempen het signaal. Dat maakt de verbinding soms instabiel en langzaam. Kunt u niet dichterbij het modem gaan zitten of het modem verplaatsen? Kies dan voor een extra wifipunt.
 • Check: is uw laptop/telefoon/tablet geschikt voor 5 Ghz?
  Check bij de fabrikant of het toestel waarmee u verbinding wilt maken wel geschikt is voor de modernste wifistandaard: 5 Ghz en 802.11ac. De meeste toestellen jonger dan 4 á 5 jaar ondersteunen 5 Ghz.
 • Geen wifi repeater
  Koop en installeer niet zomaar een wifi repeater. Een repeater creëert een extra wifisignaal. Daardoor zou de signaalsterkte toenemen. Maar volgens Weerman doen repeaters meer kwaad dan goed. “Een repeater communiceert draadloos met het modem en hij zendt het signaal opnieuw uit. Daardoor worden er twee draadloze verbindingen tot stand gebracht; één op bijvoorbeeld de smartphone en één op de router. Je verbruikt hierdoor twee keer zoveel capaciteit. Als het al druk is op een kanaal wordt het alleen nog maar drukker, waardoor de wifi verslechterd. En daar wordt niemand vrolijk van.”
 • Geef het beestje een naam
  Zorg dat u een router heeft die zowel 2.4 Ghz als 5 Ghz ondersteunt. Stel vervolgens twee verschillende namen in voor de frequenties. Hiermee kan uw toestel de twee frequenties goed onderscheiden en kunt u altijd de juiste kiezen. Weerman: “Wanneer beide frequenties dezelfde naam hebben, ziet zowel het toestel als de gebruiker namelijk het verschil niet.”
 • Twee wifipunten? Niet te dicht bij elkaar
  Zet twee verschillende wifipunten thuis of op kantoor niet te dicht bij elkaar. Een apparaat blijft namelijk zo lang mogelijk verbonden met het wifipunt waarmee het apparaat al verbinding heeft. Het signaal van het tweede punt kan wel sterker zijn, maar het toestel switcht pas als het signaal zo zwak wordt dat de verbinding wordt verbroken. Kies als u twee wifipunten heeft ook weer voor verschillende namen. Bijvoorbeeld ‘Wifi boven’ en ‘Wifi beneden’, zodat u handmatig kunt switchen en altijd weet welk netwerk u het beste kunt selecteren.
 • Check Tweakers en kies de beste internetprovider
  Kies een goede internetprovider, want daar begint het allemaal mee. Ziggo is onlangs door Tweakers uitgeroepen tot de beste internetprovider van Nederland. De apparatuur die Ziggo levert, is geschikt voor 5 Ghz en voldoet aan de modernste wifi standaard. Ook kiest het modem automatisch het meest geschikte kanaal waardoor de minste kans bestaat op ruis of last van de buren.
 • Probeer supersnel zakelijk internet tot wel 500 Mbit/s