ZZP’er? Blijf leren!

Nieuws - 20-06-2017

Voor recruiters en andere arbeidsbemiddelaars wegen zaken als de juiste opleiding en diploma’s nog altijd zwaarder dan werkervaring. Je doet er dus goed aan om jezelf te blijven ontwikkelen door middel van scholing.

Dat stelt directeur Geert-Jan Waasdorp van onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group. Met zijn bureau adviseert hij de top 200 van het Nederlandse bedrijfsleven. Onder meer over de werving van personeel. Vanuit die achtergrond onderzocht hij hoe zzp’ers en medewerkers in loondienst omgaan met bijscholing.

“Ongeveer 1 op de 5 heeft de afgelopen 3 jaar een opleiding afgerond of een vakgerelateerd certificaat behaald. Persoonlijk vind ik dat een bedroevend lage score. Maar volgens het CBS hoort Nederland hiermee bij de Europese top. De ons omringende landen presteren op dit gebied dus nog slechter. En dat terwijl het vergroten van je vakkennis dé manier is om je in jouw vak te onderscheiden.”

Ongeveer 1 op de 5 Nederlandse zzp’ers heeft de afgelopen 3 jaar aan bijscholing gedaan. Bedroevend, als je het mij vraagt!

Hoe vindt een recruiter jouw CV?

Als zzp’er is het goed om te weten dat HR-managers en recruiters je in de eerste plaats beoordelen op behaalde diploma’s en certificaten. Pas daarna kijkt de recruiter naar je werkervaring. “Een goede recruiter gaat recht op zijn doel af en zal geen tijd verspillen aan een kandidaat als dat niets oplevert. De meeste bemiddelingsbureaus maken bovendien gebruik van software om in eerste instantie geschikte mensen te selecteren. Pas daarna gaan zij de gevonden kandidaten vergelijken op punten als ervaring. Daarom is het ook zo belangrijk dat een c.v. de juiste keywords bevat. Dat bepaalt of je al dan niet wordt gevonden in een database.”

Contractvorm minder belangrijk

Dat steeds meer werkgevers tegenwoordig gebruik maken van een flexibele schil, zag Waasdorp jaren geleden reeds aankomen. Voor veel bedrijven is het de normaalste zaak van de wereld om bij grote drukte of voor een specifiek project tijdelijk mankracht in te huren. “Daarbij valt op dat de contractvorm steeds minder belangrijk wordt; bedrijven kiezen net zo makkelijk een zzp’er of een interim-medewerker van een detacheerder. Per geval kijkt men naar de meest geschikte oplossing. Dat is ook slim, want als werkgever ontsluit je zo een groter deel van de arbeidsmarkt."

De helft van je uurtarief naar de bemiddelaar?

Positief voor flexwerkers – en dus ook voor zzp’ers – is volgens Geert-Jan Waasdorp de toenemende transparantie rondom arbeidsbemiddeling: “Bedrijven als YellowWorks, Glassdoor maken dit zichtbaar. Wij zelf verkopen benchmark data die zaken als de kwaliteit van intermediairs en tariefontwikkeling op beroepsniveau inzichtelijk maakt. Dat is zowel voor opdrachtgevers als zzp’ers heel interessant. Als zzp’er wil je value for money en moet je voorkomen dat een arbeidsbemiddelaar de helft van je uurtarief voor zichzelf houdt. Dat komt helaas nog steeds voor. Er zijn nog best veel rommelaars in deze sector, maar het wordt absoluut beter. De bureaus die het goed doen, weten ook vanzelf de goede mensen aan zich te binden.”

Zo vergroot je als zzp’er je kansen op de arbeidsmarkt:

  • Kies de juiste sleutelwoorden in je CV en LinkedIn-profiel
  • Maak gebruik van gratis trainingen, bijvoorbeeld via Coursera of MOOC
  • Upload je CV bij minimaal 20 goede intermediairs
  • Update je online CV bij intermediairs elke maand
  • Zorg voor een goed portfolio