Kunstenaar tekent voor eigen pensioen

Nieuws - 17-10-2016

Regeren is vooruitzien, zo moet Matthijs Booij hebben gedacht toen hij begon met zijn One Thousand Drawing Pension Plan.

Kunstliefhebbers kunnen via deze site tekeningen van de hand van Booij kopen tegen betaling van €1,- per maand. De betalingen lopen tot 2050, het jaar waarin Booij met pensioen denkt te gaan.

Duizend tekeningen

In totaal wil Matthijs Booij via de website precies 1.000 tekeningen verkopen. Inmiddels heeft hij bijna 200 klanten bereid gevonden om gedurende 36 jaar – dus tot 2050 – maandelijks € 1,- aan hem te betalen. Booij: “Als ik op mijn 67e met pensioen ga, heb ik ongeveer hetzelfde kapitaal opgebouwd als wanneer ik een gewone pensioenverzekering zou afsluiten. Met mijn project zijn de kosten echter veel lager, en het is ook gewoon leuker. Overigens kan ik in de tussentijd niet bij het geld.”

Uit nood geboren

Op de site wachten op dit moment nog een kleine 70 tekeningen op een koper. Een aantal dat Booij de komende maanden snel zal uitbreiden. Zijn idee is min of meer uit nood geboren, nadat er anderhalf jaar geleden een eind kwam aan zijn jarenlange samenwerking met Mick Johan. Samen vormden zij Miktor & Molf, een collectief dat onder meer albumhoezen ontwierp voor bands als De Jeugd van Tegenwoordig. “Dit pensioenplan is mede ontstaan om daar los van te komen”, vervolgt Matthijs. “Het mooie van dit project is ook dat het laagdrempelig is. Iedereen kan wel een euro per maand missen, en als veel mensen dat doen, kan ik als kunstenaar blijven bestaan.”

3 vliegen in 1 klap

Met zijn project speelt Booij handig in op het gebrek aan sociale voorzieningen waar veel ZZP- ers nog altijd mee te maken hebben. “Ik heb nog net een ziektekostenverzekering, maar mezelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid is onbetaalbaar. Ook het afsluiten van een hypotheek is voor mij bijna onmogelijk”, vertelt hij. “Een ander voordeel is dat ik mijn tekeningen nu niet via een galerie hoef te verkopen. Dat scheelt me ongeveer de helft van mijn inkomsten, dus eigenlijk sla ik drie vliegen in één klap.”