Financiële problemen? Kom tijdig in actie!

Nieuws - 17-10-2016

Niet-betalende klanten, economische omstandigheden of een plotseling veranderende markt; er zijn nogal wat factoren waardoor je als ZZP’er in de financiële problemen kunt raken.

Volgens Jacqueline Zuidweg van Zuidweg & Partners is dat niets om je voor te schamen, maar is het wel zaak om op tijd aan de bel te trekken.

Onder Nederlandse ZZP’ers vallen jaarlijks ongeveer 1.000 faillissementen. Een veel groter deel – zo’n 25 tot 30 procent – heeft in meer of mindere mate te maken met financiële problemen. Juist dat laatste – financiële malaise tijdig onderkennen – is voor ZZP’ers een heikel punt. Als ondernemer ben je immers gewend om de zaken optimistisch te bekijken en niet bij de pakken neer te zitten. Daarbij zijn zaken als een faillissement of financiële schulden in ons land nog altijd een groot taboe.

“Ga je failliet, dan word je in Nederland al gauw gezien als een slechte ondernemer of zelfs als fraudeur. Onzin, want grote ondernemers als John de Mol en Joop van den Ende hebben ooit ook te maken gehad met een faillissement. In een land als Amerika ben je pas een goede ondernemer als je minstens twee keer failliet bent gegaan. Als ondernemer mag je ook leren van je fouten”, stelt Jacqueline Zuidweg.

Signalen niet negeren

Met haar bedrijf Zuidweg & Partners biedt Jacqueline Zuidweg schuldhulpverlening aan ZZP’ers en MKB-bedrijven. Haar ervaring is dat ondernemers vaak wel signalen krijgen van financiële problemen, maar dat ze deze uit schaamte negeren: “Meestal gaat er eerst een lampje knipperen bij de bank of de Belastingdienst, maar daarvoor kun je als ondernemer nog best een tijd je hoofd in het zand steken.

De meeste mensen komen pas in actie als er bijvoorbeeld beslag wordt gelegd op privébezit en ze thuis echt openheid van zaken moeten geven. Dat is zonde, want financiële problemen zijn vaak makkelijker op te lossen dan mensen denken. Maar dat begint bij het onderkennen en delen van je probleem, dat is de helft van de oplossing.”

MKB Doorstart biedt hulp

Samen met Josette Dijkhuizen bundelde Jacqueline Zuidweg haar ervaringen rond schuldhulpverlening voor ondernemers in het boek Vallen, opstaan en weer doorgaan. Vorig jaar startte ze met MKB Doorstart bovendien een landelijk initiatief waarmee (financiële) problemen bij bedrijven vroegtijdig worden gesignaleerd. MKB Doorstart biedt de betreffende ondernemers gratis hulp, en werkt daarbij onder meer samen met banken en overheden.

“Soms komen ondernemers buiten hun schuld in financiële problemen, maar staat er verder een prima bedrijf. In die gevallen kan MKB Doorstart helpen om het bedrijf gezond te houden en voort te zetten. Ook daar is het echter van groot belang dat de ondernemer in kwestie zo snel mogelijk bij ons aanklopt”, besluit Zuidweg.

Zo voorkomt u (grote) financiële problemen:

  • Wees eerlijk naar uzelf.
  • Trek tijdig aan de bel.
  • Deel uw probleem.
  • Zorg dat uw debiteuren op tijd betalen.
  • Probeer uw boekhouding te begrijpen.