Word jij óók eigen baas?

Nieuws - 26-06-2017

Zoals veel andere ZZP’ers begon ook Hans Goossens pas voor zichzelf nadat hij door zijn werkgever werd ontslagen.

Stel: je bent al jaren werkzaam binnen een bepaalde sector. Je hebt fijne collega’s, geniet een goed salaris, het pensioen is keurig geregeld en elke 4 of 5 jaar staat er een nieuwe leaseauto voor de deur. Je moet wel een grote idealist zijn om al die zekerheden in te ruilen voor een onzeker bestaan als zelfstandig ondernemer.

Dat is dan ook een belangrijke reden waarom veel ZZP’ers pas voor zichzelf beginnen wanneer ze door hun werkgever op straat worden gezet. “Mij is het ook overkomen en achteraf was het een zegen. Ik had het al langer niet meer naar mijn zin, maar was natuurlijk gewend aan mijn salaris”, vertelt Hans Goossens. “Na mijn ontslag heb ik eerst een tijdje niets gedaan. Het was ook niet direct duidelijk dat ik voor mezelf zou beginnen, op dat spoor kwam ik pas na een traject met een coach.”

Nederland te klein

Gedurende zijn jaren in de financiële wereld ontwikkelt Goossens een neus voor de fijne dingen van het leven. Vanuit die interesse start hij in eerste instantie met Irresistible Goodies, een website vol exclusieve gadgets. “Ik kwam er al snel achter dat de markt in Nederland daar eigenlijk te klein voor is.

De site bestaat nog wel, maar draait op een laag pitje”, vervolgt Goossens. “Wel ben ik vanuit dit concept in aanraking gekomen met een Zwitserse fabrikant van stalen barbecues. Daar zag ik een markt voor, maar zij konden niet maken wat ik voor ogen had. Toen ben ik het zelf maar gaan doen en het resultaat daarvan is de Ofyr.”

Nooit meer in pak

Met de Ofyr mikt Goossens vooral op horecaondernemers en particulieren die net als hij waardering hebben voor kwaliteit en design. De Ofyr is een mooi ontworpen barbecue, die bestaat uit een vierkante sokkel, met daarop een stalen kegel met bakplaat. “We zijn vorig jaar begonnen en inmiddels verkopen we de Ofyr in meerdere Europese landen. Veel werk, zoals productie en logistiek heb ik uitbesteed aan partijen die daar veel meer verstand van hebben dan ik”, aldus Goossens. “Ik haal mijn plezier vooral uit het pionieren en werken met een ambachtelijk product. Ik loop ook nooit meer in pak. In plaats daarvan heb ik vieze handen en ben ik altijd buiten. Maar ik krijg weer energie van wat ik doe, simpelweg omdat ik er veel meer plezier in heb.”

Tips om voor jezelf te beginnen:

  • bedenk waar je echt warm voor loopt
  • schakel eventueel een coach in
  • volg elke lead die je krijgt
  • zoek naar goede business partners