Haarlem heeft publiek Wifi

Nieuws - 03-11-2016

Vanaf 13 mei zorgt Publiek Wifi van Ziggo ervoor dat bewoners en bezoekers in de Haarlemse binnenstad gratis internet hebben. Dit netwerk, Haarlem Free Wifi, is een initiatief van de Centrum Management Groep en Ziggo. Publiek Wifi geeft gebruikers als ze door de stad lopen een naadloze verbinding; precies de kwaliteit die Haarlem zoekt.

In Haarlem, verschillende malen verkozen tot beste winkelstad van Nederland, staat kwaliteit voorop. 'Haarlem is een populaire winkelstad, dat willen we blijven én we willen ons blijven vernieuwen', zegt wethouder Joyce Langenacker (Economische Zaken). 'Je zoekt naar manieren om de binnenstad te verbeteren, maar het moet wel bij je stad passen. Wij staan voor kwaliteit en gastvrijheid, dat zijn kernwaarden van de Haarlemse binnenstad. Openbaar wifi hoort daarbij en Ziggo levert de kwaliteit die wij willen.'

Toegevoegde waarde creëren

Gratis openbaar internet kan een meerwaarde opleveren voor bewoners, bezoekers en ondernemers, meer bezoekers trekken en ze langer vasthouden in de stad. Maar met alleen gratis internet ben je er niet. Tim Wolff marketing directeur van Ziggo Zakelijk: 'Free wifi gaat, naast de snelheid die je biedt voor een optimale ervaring, vooral over wat je ermee doet. Hoe creëer je toegevoegde waarde? Onze partners in Haarlem maken slim gebruik van een aantrekkelijke startpagina waar een combinatie van beleving en relevante informatie centraal staat om bezoekers te inspireren en door de binnenstad te gidsen.'

Perfecte etalage

Bezoekers die inloggen op het openbaar netwerk komen automatisch op de speciale startpagina. 'Dat is een perfecte etalage voor de stad', vertelt Esther Brasser van Haarlem Marketing. 'Daarop kunnen we evenementen zetten, wandelroutes, maar ook informatie over musea, hofjes en historische gebouwen.' Het gaat erom dat bezoekers van de binnenstad via de startpagina iets beleven. Bijvoorbeeld een filmpje over hoe de Grote Markt er honderd jaar geleden uitzag.

Het gaat erom dat bezoekers van de binnenstad via de startpagina iets beleven. Bijvoorbeeld een filmpje over hoe de Grote Markt er honderd jaar geleden uitzag.

Kwaliteit door overlappend netwerk

Essentieel voor de beleving is dan wel de kwaliteit van het netwerk. Wolff: 'Ons Publiek Wifi op en rond de Grote Markt bestaat uit een netwerk dat zorgvuldig is opgebouwd waardoor er overlap is. En dat heeft positieve gevolgen voor je internetverbinding. Loop je van de Grote Markt de Grote Houtstraat in dan kijk je zonder haperingen op je smartphone een filmpje.' Ander voordeel is dat de aanleg van Publiek Wifi snel gaat en geen overlast veroorzaakt. 'We plaatsen de zenderpunten namelijk op al bestaande straatkasten. Mede daardoor is dit project binnen nauwelijks vijf maanden gerealiseerd.'

Meer mogelijkheden voor ondernemers

Openbaar draadloos internet biedt ondernemers in de Haarlemse binnenstad nieuwe kansen. Ze zijn straks in staat de fysieke winkelervaring te koppelen aan online winkelen. Bijvoorbeeld door op internet een platform te creëren dat ruimte biedt voor I-beacons, marketplaces en loyaliteitsprogramma's. De Centrum Management Groep en Ziggo willen samen met de Haarlemse ondernemers graag verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Veiligheid bij evenementen

De betrokken partijen gaan ook verder nadenken over de mogelijkheden die de data van het netwerk opleveren. Zo kunnen de gegevens gebruikt worden om drukke evenementen veilig te laten verlopen. Of een gemeente kan zien wanneer welke straten populair zijn en deze gegevens gebruiken om bezoekers meer over de stad te spreiden.