Girlsday 2016

Meiden staan te springen om te programmeren

Nieuws - 27-10-2016

Meisjes en techniek. Wie denkt dat dit een gekke combinatie is, heeft het mis. Dat bleek wel tijdens Girlsday. Ruim tienduizend meisjes konden op donderdag 14 april in het hele land kennismaken met techniek, ICT en programmeren. Eén van die locaties was het Nationaal Operatie Centrum (NOC) van Ziggo in Amsterdam.

35 meiden in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar kregen hier een snelcursus programmeren. Girlsday is een initiatief van VHTO, het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Het doel is om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met ICT. In het geval van Jente is die missie geslaagd: "Ik vond het programmeren heel leuk, maar vooral ook de ronddraaiende stoelen."

Tijdens Girlsday openden honderden technische bedrijven en instellingen hun poorten voor jonge meiden. Ziggo nodigde meisjes van basisschool OBS de Burght uit voor een bezoek aan het NOC, het technische hart van Ziggo. De rondleiding maakte indruk. Sofie: "Ik vond het NOC heel leuk, met al die televisieschermen. En dat daar alle storingen binnenkomen, is superspannend. Je beseft niet dat Ziggo verantwoordelijk is voor zoveel kabels. En dat zij zoveel mensen tv laten kijken."

Dat jij de baas bent, omdat je zelf bepaalt wat er gaat gebeuren en dat je zelf de poppetjes kunt laten bewegen.

Heksengeluiden maken

Ook de snelcursus programmeren viel in goede aarde. Suus: "Vooral het zelf maken; dat jij de baas bent, omdat je zelf bepaalt wat er gaat gebeuren en dat je zelf de poppetjes kunt laten bewegen." En Maddy: "Ik vond het Spooky Scratch-spel leuk, vooral dat ik zelf de heksengeluiden mocht maken." Pien, ten slotte, wil programmeur worden. "Want ik wil graag animatiefilmpjes maken, ik heb superveel geleerd vandaag."

CoderDojo's

Girlsday, waar dit jaar 10.000 meisjes aan meededen, is niet de enige manier waarop Ziggo kinderen enthousiast maakt voor ICT. Ziggo organiseert wekelijks CoderDojo's waar kinderen van 7 tot en met 17 jaar gratis naar toe kunnen om programmeren te leren. Onlangs was er een MegaDojo in de Ziggo Dome waar 1024 kinderen aan meededen.

Een bezoek aan Ziggo laat de meiden beseffen welke techniek er allemaal nodig is om ze met elkaar te laten communiceren.

Interesse stimuleren

"Het is belangrijk om de interesse voor techniek bij jongens én meisjes op jonge leeftijd te stimuleren", vertelt Marieke Dekker, vicepresident corporate affairs bij Ziggo. "Techniek is vaak niet het eerste waar meisjes aan denken. Een bezoek aan Ziggo laat de meiden beseffen welke techniek er allemaal nodig is om ze met elkaar te laten communiceren. De Dojo's spreken kinderen aan. Ik krijg er een kick van als ik de kinderen zo gemotiveerd bezig zie en je merkt dat onze collega’s in de rol van coach net zo enthousiast zijn."