Fokke Kooistra: Hoe wordt u productiever?

Nieuws - 17-10-2016

Het lijkt gek, maar toch werkt het: uw productiviteit vergroten door wekelijks een uurtje achterover te leunen.

Volgens productiviteitscoach Fokke Kooistra van Think Productive is zelfreflectie voor elke ZZP’er de beste manier om efficiënter te werken en structuur aan te brengen in de chaos.

Ook bij grote drukte is het nuttig om over dit soort vragen na te denken. “Dat kost dagelijks misschien een paar minuten, maar het is verstandig om wekelijks een uurtje of anderhalf uur te reserveren voor reflectie”, stelt Fokke Kooistra. “Zo ben je bewust met je bedrijf bezig en zorg je dat je de dingen blijft doen, die je leuk vindt.”

Afleiding geeft stress

Ook ZZP’ers worden gedurende de dag voortdurend bestookt met binnenkomende mailberichten en boodschappen op Twitter en Facebook. Funest voor de concentratie, volgens Kooistra: “Al die afleiding zorgt voor stress en daar word je meestal niet productiever van. Daarom zou je met jezelf kunnen afspreken om je mail bijvoorbeeld nog maar 3 keer per dag te checken. Ook het gebruik van social media zou je tijdens je werk moeten structureren en beperken, dat geeft rust.”

Maak je hoofd leeg

Twaalf jaar geleden werkte Fokke Kooistra als manager bij een grote organisatie toen hij zich ging verdiepen in het onderwerp productiviteit. Welke les leerde hij als eerste? “Schrijf alles op wat er in je hoofd zit, dat heeft me in het begin direct heel veel opgeleverd”, antwoordt hij. “Veel mensen hebben de gewoonte om afspraken, voornemens en ideeën in hun hoofd op te slaan. Maar als je altijd een notitieblokje of memorecorder bij je hebt, dan kun je het meteen vastleggen en hoef je het zelf niet meer te onthouden. Zo maak je je hoofd leeg en ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën.”

Productiviteits Ninja

Wilt u meer weten over het onderwerp productiviteit? Klik dan hier voor de blogs van Think Productive over de Productiviteits Ninja. Of meld je aan voor de Think Productive nieuwsbrief.

Zo word je productiever:

  • Plan wekelijks een uurtje om ‘na te denken’.
  • Check uw mail en social media maar een paar keer per dag.
  • Schrijf ideeën en afspraken zoveel mogelijk op.