'Doe vooral wat je concurrenten niet doen.'

Nieuws - 23-06-2017

Met je laptop onder een palmboom skypen met een klant. Elke dag zonneschijn. Wie droomt daar niet van als ZZP’er?

Digitale nomade Romano Groenewoud (24) werkt sinds twee jaar als SEO-specialist vanuit Azië. Hij vertelt over de voor- en nadelen van werken op afstand. En hij geeft tips over hoe je als ZZP’er kunt uitblinken op SEO-vlak.

Alles went

Sinds februari woont Romano op het Filipijnse eiland Cebu. "Deze plek bevalt me tot nu toe het beste. De mensen zijn aardig, ze praten goed Engels, ik voel me welkom. En ja, de zon schijnt hier elke dag. Ik start mijn dag bij het zwembad. Maar nee, ik zit niet met mijn laptop onder een palmboom. Ik geef de voorkeur aan mijn eigen appartement. Want weet je, na een tijdje went het uitzicht en de zonneschijn ook wel. En moet je toch 'gewoon' werken. Al is het wel heel fijn dat ik geen winterkleding nodig heb en mijn tijd kan indelen zoals ik dat wil. Ik ben nogal een nachtuil, dus 's avonds werken is voor mij eerder regel dan uitzondering."

Zakelijk voordeel

Romano ziet in het werken op afstand veel voordelen. "Het leven is hier goedkoop, dus kan ik meer investeren in mijn eigen zaak en scherpe prijzen aanbieden aan mijn klanten. Als ik mijn eigen bedrijf in Nederland had opgestart, was ik waarschijnlijk binnen een maand failliet gegaan. Zeker in de wereld van zoekmachine-optimalisatie heb je veel concurrentie. Ik heb het anders aangepakt dan mijn concurrenten. Op een manier die past bij mijn persoonlijke lifestyle."

De rust van de polder

Er zitten ook nadelen aan werken op afstand. "Natuurlijk mis ik mijn Nederlandse familie en vrienden. Daar staat tegenover dat ik hier ook veel nieuwe mensen leer kennen. Al blijft het contact doorgaans vluchtiger, je maakt weinig échte vrienden. Als ik in Nederland ben, waardeer ik de rust van de polder. Ik woon toch in een derde wereldland hier, met chaos en luchtvervuiling. Toch is teruggaan naar Nederland geen optie. Ik denk dat ik me dan ga vervelen. Het is allemaal net wat té gepolijst. Hier is alles ruwer en heb ik meer het gevoel dat ik echt leef."

Skypen met klanten

Het klantcontact gaat vooral via Skype. "Soms bellen mensen het Nederlandse telefoonnummer dat op mijn website staat en komen ze uit op mijn laptop in de Filipijnen. 'Wat klink je ver weg' hoor ik wel eens. 'Ja, dat ben ik ook' is dan mijn antwoord. Klanten vinden het prima. Ik heb nog nooit klachten gehad over het feit dat ik niet in Nederland woon. En via Skype kunnen we elkaar toch zien, dat is echt ideaal en helemaal gratis. Uiteindelijk gaat het erom dat ik mijn werk goed doe. Klanten waarderen mijn expertise en mijn nuchtere aanpak."

SEO-tips

Hoe kun je als ZZP’er uitblinken op SEO-vlak? En dan hebben we het niet over SEO-basisvoorwaarden (zoals goed geschreven SEO-teksten op je website), maar juist die extra inspanningen die ervoor zorgen dat mensen jóu op hun pad vinden in plaats van andersom. Romano geeft de volgende tips:

  • Geef een deel van je kennis weg, zo doet Romano bijvoorbeeld gratis audits. Door jouw analyse schep je vertrouwen en als er dan werk aan de winkel is, komt de klant vanzelf bij jou.
  • Bouw autoriteit op: schrijf behulpzame blogs, deel ze via social media en zorg dat je in de spotlights komt te staan (bijvoorbeeld door publicaties op toonaangevende websites in jouw vakgebied). Doe dit volhardend en actief. Blijf er bovenop zitten.
  • Wees creatief, Google is niet de enige zoekmachine. Zo is YouTube, na Google, de grootse zoekmachine. Maak filmpjes, bijvoorbeeld instructievideo's, zorg voor een goede titel en een unieke beschrijving. Daar scoor je mee!
  • Doe gek, val op. Doe vooral wat jouw concurrenten niet doen. Zitten zij niet op YouTube? Ga op YouTube!

Check Romano's website SEOgeek.nl.