'De vaste baan bestaat niet meer!'

Nieuws - 26-06-2017

Jongeren gaan in de toekomst niet meer op zoek naar een baan, maar naar werk. Een vast dienstverband is daarbij allang niet meer zaligmakend.

“De arbeidsmarkt vraagt in toenemende mate om flexibiliteit, maar binnen het huidige onderwijs worden leerlingen en studenten onvoldoende voorbereid op de onzekerheden die dat met zich meebrengt. Nederlandse onderwijsinstellingen kunnen daar meer aan doen en wij helpen ze daarbij”, stelt Jelle Kok van de Stichting Jong Ondernemen.

Verschuiving op de arbeidsmarkt

Je hele leven werken voor dezelfde werkgever? Vijf dagen per week, van 9 tot 5? Vroeger heel normaal, maar in de huidige economie ondenkbaar. Tegenwoordig wisselen mensen vaak van baan, maken werkgevers in toenemende mate gebruik van flexwerkers, en besluiten steeds meer mensen om al op jonge leeftijd ondernemer te worden. “We kunnen wel stellen dat de traditionele vaste baan niet meer bestaat. Van veel studenten horen we dat ze na hun opleiding wel werk kunnen vinden, maar dat bedrijven ze niet in dienst willen nemen. Binnen het onderwijs worden jongeren echter vooral voorbereid op werken in een (vaste) baan. Onderwijsinstellingen kunnen jongeren beter voorbereiden op deze verschuiving op de arbeidsmarkt”, aldus Jelle Kok, manager bij Stichting Jong Ondernemen.

Zelfredzaamheid stimuleren

Volgens Kok maakt het eigenlijk geen verschil of jongeren na hun opleiding in loondienst gaan, of voor zichzelf beginnen. In beide gevallen vraagt de huidige arbeidsmarkt veel meer dan voorheen om een ondernemende houding: “Het gaat niet meer alleen om vakinhoudelijke kennis, maar bijvoorbeeld ook om netwerken, samenwerken en kansen zien. We noemen het ook wel zelfredzaamheid. Daar kan in het onderwijs veel meer aandacht voor zijn”, vervolgt Jelle Kok. “Wie na zijn studie verdergaat als zelfstandige, krijgt met heel andere vragen te maken dan iemand die bij een bedrijf in loondienst is. Het is bijvoorbeeld belangrijk te weten hoe je een factuur of een offerte opstelt, en hoe je omgaat met acquisitie. Vanuit Jong Ondernemen bieden we daarom praktische onderwijsprogramma’s aan die jongeren én scholen daarbij helpen. Dat doen we al meer dan 25 jaar.”

Nadenken over talent

Waar ligt mijn onderscheidend vermogen? Waarom kiest een opdrachtgever voor mij, en niet voor een ander? Vragen die elke zichzelf respecterende ondernemer zich wel stelt, maar die zo mogelijk nog belangrijker zijn voor jongeren die na hun studie – al dan niet noodgedwongen – kiezen voor zelfstandigheid. “Er zijn sectoren waar werkgevers voor hun bedrijfsvoering steeds meer freelancers inzetten. Denk bijvoorbeeld aan de creatieve sector, de bouw of de zorg. Wil je daarin als ZZP’er aan werk komen, dan moet je een opdrachtgever duidelijk kunnen maken waarom jij het meest geschikt bent voor een opdracht. We zouden jongeren dus al tijdens hun studie veel meer moeten stimuleren om na te denken over hun talent en hoe ze zich kunnen onderscheiden van de rest. Dat is allemaal belangrijk om goed voorbereid te zijn op een ondernemende toekomst.”

Hoe vind je je weg op een flexibele arbeidsmarkt?

  • Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Het is belangrijk om dat voor jezelf scherp te hebben
  • Zorg ervoor dat je onderscheidend bent binnen je vakgebied: wat is jouw talent?
  • Realiseer je dat er altijd mensen zijn die je willen helpen, als jonge werker heb je altijd een grote gunfactor
  • Leer gebruik te maken van je netwerk, neem bijvoorbeeld contact op met een docent van je laatste opleiding en vraag hem of haar naar tips voor de toekomst