'De politiek is bang voor ZZP'ers'

Trendwatcher Adjiedj Bakas pleit voor organisaties van ZZP’ers

Nieuws - 17-10-2016

In zijn boek ‘Trends 2016’ voorziet trendwatcher Adjiedj Bakas onder meer enkele trends voor ZZP’ers. Eén daarvan: de wederopstanding van de coöperatie. Een andere: kiezen voor geluk. Er zijn volgens Bakas 5 belangrijke thema’s die spelen voor ZZP’ers in 2016.

Kiezen voor geluk

"We leven nu in een postmateriële economie", vertelt Bakas. "Daarmee bedoel ik dat we in materiële zin niet veel meer te wensen hebben. We zitten aan de top van de behoeftepiramide van Maslow, daar staat zelfontplooiing. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een bestaan als ZZP’er. Het belangrijkste voor de meeste ZZP’ers is dat de balans tussen werk en privé beter uitpakt. Het gevoel dat je zelf over je tijd kunt beschikken maakt mensen gelukkiger."

De coöperatie is het nieuwe sociale vangnet

Slechts 1 op de 5 ZZP’ers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. De voornaamste reden is geld. "Pensioen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering, allemaal zaken die de ZZP’er in Nederland zelf moet regelen, en die voor velen te duur zijn", licht Bakas toe. "Koop daarom als groep zo’n verzekering in. Dat kan heel goed in de vorm van een coöperatie, die naast het inkopen van een pensioen en verzekeringen, ook zaken als administratie en sales kan regelen voor alle aangesloten zelfstandigen. Daarom is de coöperatie het nieuwe sociale vangnet voor deze groepen."

Banen ‘hosselen’ bij burgers

"Degenen die het meeste werk gaan creëren zijn burgers", aldus Bakas. "De politiek laat steeds meer zaken over aan de burger. Denk aan thuiszorg omdat we, als we ouder worden, langer zelfstandig moeten blijven wonen. Dus gaan burgers dit anders oplossen door mensen in te huren voor huishoudelijke taken en zorgtaken. Daar liggen dus kansen voor ZZP’ers. Je kunt op die manier gaan ‘hosselen’, zoals we dat in Suriname zeggen. Dat wil zeggen: diverse banen met elkaar combineren."

Via voetbalisering zorgen voor betere bijscholing

"Bijscholing is heel belangrijk voor ZZP’ers”, benadrukt Bakas. "Je moet als ZZP’er blijven investeren in bijscholing. Maar dat kost natuurlijk geld. In het voetbal hebben ze dat goed geregeld. Als een voetballer die bij Ajax is opgeleid na een paar jaar naar Barcelona gaat, krijgt Ajax daar geld voor, de transfersom. Zo’n transfersom zouden ze ook bij bedrijven moeten invoeren. Eigenlijk bestaat dat al voor mensen die een MBA volgen. Op die manier loont het voor opdrachtgevers om te investeren in bijscholing voor hun flexibele schil."

ZZP'ers moeten een vuist maken richting politiek

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met het afschaffen van de VAR, is het nog belangrijker voor ZZP’ers om een gezamenlijke vuist te maken. "De politiek is bang voor ZZP’ers", zegt Bakas. "Die modelcontracten, dat is zo’n geneuzel! Neem nou Taiwan. Daar hang je een bordje op je deur met de tekst ‘ik ben ondernemer’ en klaar ben je. Die beleidsmakers creëren geen banen en zien nu nog niet dat ZZP’ers een steeds belangrijkere rol krijgen in de participatiemaatschappij. Het enige antwoord dat ZZP’ers hierop kunnen geven is dat ze zich goed organiseren om een vuist te maken richting politiek. Meerdere sneeuwvlokjes kunnen samen een lawine veroorzaken."

Tips voor ZZP’ers:

  • Vorm coöperaties die kunnen zorgen voor gezamenlijke inkoop van pensioenen en verzekeringen, en het regelen van bijvoorbeeld de administratie.
  • Zorg goed voor je bijscholing.
  • Zorg voor één of enkele goede lobbyclubs die voor de ZZP’er kunnen opkomen bij de politiek en in de media.