Anders kijken naar de zorg

Nieuws - 03-11-2016

De overheid gaat steeds meer inzetten op mantelzorg om de zorg betaalbaar te houden. Volgens Titiaan Zwart van Mantelaar wordt daarbij nog veel te weinig uitgegaan van de mantelzorger en de cliënt zelf. Zwart legt tijdens het zorgdebat Krimpende budgetten? Goede zorg! uit hoe een andere aanpak betere en betaalbare zorg oplevert.

Efficiënt werken is er niet bij in de zorg, vindt Zwart. En dat kost niet alleen geld, maar is ook niet prettig voor cliënten en zorgprofessionals. “Mensen krijgen meerdere professionals over de vloer die ieder hun eigen taak hebben. Die professionals rennen de hele dag met een stopwatch van hot naar her. Het plezier in het werk is vaak ver te zoeken. Veel mensen gaan uit ideologische overwegingen de zorg in en dan blijkt het soms erg tegen te vallen.”

Zwart weet waarover hij praat. Hij werkte zelf als psycholoog bij diverse klinieken en ontdekte daar dat ‘de cliënt op de laatste plaats komt’. “Degenen die de zorg leveren, kijken vooral naar degenen met de portemonnee en niet naar de mensen die de zorg krijgen. Dat komt vaak voor en dat is niet waarom je dit werk wilt gaan doen.”

Zak met geld

Hij switchte naar een carrière als consultant, maar miste daar ‘de ideologie in mijn werk’. De ideale combinatie vindt hij nu bij Mantelaar, waar hij verantwoordelijk is voor acquisitie & partnerships. “Er zijn veel veranderingen in de zorg gaande en veel zorgaanbieders weten niet hoe ze daarmee om moeten gaan. Bij Mantelaar hebben we een nieuwe manier gevonden om tegen de zorg aan te kijken.”

Daarmee doelt hij op vraaggestuurde zorg in plaats van aanbodgestuurde zorg. “De meeste zorgleveranciers krijgen een zak met geld en gebruiken die om uren in te plannen. De cliënt krijgt te horen wanneer er iemand komt en dat gaat niet in overleg. Wij draaien het om en kijken naar wanneer iemand zorg nodig heeft. Dus wanneer de mantelzorger niet kan.”

Breed inzetbaar

Volgens Zwart roept de overheid te makkelijk dat Nederlanders vroeger ook voor hun ouders zorgden, dus dat dat nu ook moet kunnen. “Maar anders dan 70 jaar geleden werken vrouwen nu parttime of zelfs fulltime, hebben ze later kinderen gekregen en wonen families niet meer allemaal vlak bij elkaar.”

Mantelzorgers kunnen via Mantelaar zorg inkopen. Daarvoor maakt Mantelaar gebruik van studenten, die op hun beurt weer relevante werkervaring opdoen. “Wij zorgen dat die studenten breed inzetbaar zijn, dus zowel begeleiding als huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging kunnen bieden. Daardoor kunnen ze een langere periode bij één cliënt blijven, waardoor er meer aandacht voor die persoon is. En daar ontbreekt het in de reguliere zorg vaak aan.”

Zorgplicht afkopen

Per cliënt is er een vast team, zodat er niet steeds nieuwe gezichten voor de deur staan. De mantelzorger kan via een speciale applicatie de zorg met de studenten onderling regelen. “Daardoor hebben wij op kantoor slechts één iemand nodig die al die cliënten onder de hoede heeft”, legt Zwart uit. “Daarmee beperken we de zorgkosten.”

Zwart hoort weleens dat mensen vinden dat mantelzorgers ‘hun zorgplicht afkopen’ door de studenten in te schakelen, maar dat vindt hij onzin. “Het gaat juist om heel betrokken mensen die er door werk, gezin of afstand niet altijd zelf kunnen zijn. En op deze manier kunnen zij nog meer zorg bieden.”