Alles over Futureproof financieren

Nieuws - 31-05-2017

Nu de economie weer aantrekt, maken ondernemers weer nieuwe plannen. Om uit te breiden, een nieuw product te ontwikkelen of mensen aan te nemen.

Banken zijn vooralsnog minder gevoelig voor het ontluikende optimisme. Hoe ga je dan om met de benodigde financiering? Welke wegen kun je bewandelen om je plannen te verwezenlijken? Dat vertelden spreker Lars Sørensen (dagvoorzitter) en Corine Hofman van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) tijdens de Week van de Ondernemer.

Laat die bank maar zitten

Moeite om financiering te vinden voor je bedrijf? Dan is het goed om te weten dat er meer mogelijkheden zijn dan aankloppen bij een bank. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een private investeerder of voor crowdfunding, terwijl ook de overheid de nodige regelingen biedt om de bedrijvigheid in Nederland te stimuleren. “De financieringsvorm hangt af van het investeringsrisico, maar ook van het product of dienst waarvoor de financiering nodig is”, stelt Lars Sørensen in zijn presentatie. “Voor een nieuw, innovatief idee hoef je doorgaans niet bij de bank te zijn. Om te kunnen financieren, is het belangrijk dat je duidelijk je business-case voor ogen hebt. Wie ben je, wat wil je gaan doen en wat heb je nodig? Heb je je afzetmarkt onderzocht? Elke investeerder zal zulke vragen beantwoord willen zien.”

Meer dan 400 regelingen

Namens de Nederlandse overheid staat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondernemers ter zijde met raad en daad. Behalve voor financiering of een subsidie kun je er als ondernemer ook terecht voor informatie over wet- en regelgeving en advies op de meest uiteenlopende gebieden. “We hebben meer dan 400 regelingen voor financiering of subsidiëring. Dat zijn regelingen die we als RVO zelf uitvoeren, zoals het Innovatiekrediet of de BMBK-regeling. Daarmee staat de overheid binnen bepaalde grenzen borg wanneer er voor een bank bijvoorbeeld onvoldoende zekerheiden zijn. Daarnaast leggen we ook de brug naar bijvoorbeeld een bancaire lening of een private investeerder”, vertelt Corine Hofman, Account manager MKB. “Voor financieringsaanvragen onderscheiden we vier thema’s: internationaal, duurzaam, innovatief en agrarisch. Als ondernemer kun je zelf beoordelen welke categorie aansluit bij je business-case. Overigens bestaan er ook allerlei EU-regelingen waar ondernemers vaak onvoldoende van op de hoogte zijn. Onze adviseurs kunnen daar alles over vertellen.”

Nadenken over boodschap en product

Optisense is een van de bedrijven die sinds de oprichting in 2005 regelmatig een beroep heeft gedaan op de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het bedrijf levert optische sensoren die in waterleidingen de kwaliteit van het drinkwater in de gaten houden. Behalve aan het Nederlandse Vitens levert Optisense de sensoren ook aan het waterleidingsbedrijf in Singapore. “In onze beginfase waren we vooral bezig met de ontwikkeling van ons product en dan heeft een financieringsaanvraag bij een bank weinig kans van slagen”, vertelt directeur Jos-Willem Verhoef. “Daarom klopten we aan bij de RVO, waar we van een aantal regelingen gebruik hebben kunnen maken. Wat ik daarvan heb geleerd, is dat je voor een financieringsaanvraag goed moet nadenken over je boodschap en het product dat je als bedrijf wilt verkopen. In feite begint daar de marketing al. Ook is het prettig wanneer je een potentiële financier kunt laten zien dat er al klanten zijn die belangstelling hebben voor het product. Dat maakt je verhaal geloofwaardiger.”

Meer informatie bij de Ondernemerskredietdesk

Vragen over financiering? Kijk dan eens op de site van de Ondernemerskredietdesk, een initiatief van MKB-Nederland, VNO-NCW, de Nederlandse Vereniging van Banken en het Ministerie van Economische Zaken.