Van VAR naar modelovereenkomst, heb jij het goed geregeld?

Ben jij één van de opdrachtgevers die regelmatig zzp’ers of freelancers inzet voor je bedrijf? Dan werkte je tot voor kort met een VAR-verklaring. Volgens de nieuwe wetgeving moet je gaan werken met een modelovereenkomst, die per 1 mei 2016 de VAR vervangt.

Ben jij al volledig overgeschakeld van VAR-verklaring naar modelovereenkomst(en)? Even Centraal, het platform voor ondernemers en werkgevers van Centraal Beheer, heeft een handige VAR-check gemaakt. Daarmee weet je met een paar clicks of je je zaken goed hebt geregeld.

Van VAR naar modelovereenkomst
Vanaf 1 mei 2016 is de VAR-verklaring verdwenen en vervangen voor modelovereenkomst. Zelfstandigen en opdrachtgevers leggen hierin gezamenlijk hun fiscale arbeidsrelatie vast. Anders dan bij een VAR-verklaring, moet zowel de zzp’er als de opdrachtgever een handtekening zetten. De opdrachtgever is namelijk aansprakelijk voor het ontduiken van sociale premies en loonbelasting, wanneer blijkt dat een zzp’er tóch (verkapt) in dienst is.

Overgangsregeling
Ben je freelancer of zzp’er en werk je nog met een VAR-verklaring? Of ben jij opdrachtgever en moet je nog wennen aan de nieuwe regelgeving? Dat is begrijpelijk. Gelukkig hanteert de Belastingdienst een overgangsregeling, die je de tijd geeft om te schakelen naar modelovereenkomsten.

Doe de VAR-check!
Met de VAR-check van Even Centraal weet je in een paar clicks of jij je zaken al goed geregeld hebt. Het is heel eenvoudig: je vinkt jouw antwoorden op de vragen aan en je krijgt een advies dat past bij jouw situatie. Als freelancer, zzp’er of opdrachtgever weet je meteen of je goed bent voorbereid. En wat je nog moet doen als je nog niet zover bent.

Check direct of je er klaar voor bent!

 

Doe de VAR-check!

 

Bron: ZZP Barometer

Check direct of je er klaar voor bent!

Doe de VAR-check!

 

Ziggo op LinkedIn

Wat voor ondernemer u ook bent,u bent altijd op zoek naar verbinding met een nieuwe klant, collega of partner. Om samen verder te leren, te kijken, te werken en te groeien.