Het nieuwe winkelen

Binnenstad herleeft met augmented reality

- 16-05-2018

Verlaten panden, weinig reuring. Dat is waar veel gemeentes mee kampen. “Mensen komen niet meer naar de binnenstad om te shoppen. Winkelen kunnen ze op 100.000 andere manieren.”

Theo Glaudemans, oprichter van Limebizz, vertelt tijdens het VNG-deelcongres ‘De bruisende stad!@Ziggo Dome’ op 7 juni hoe augmented reality bijdraagt aan de herleving van de binnenstad. Dit deelcongres organiseert Ziggo voor burgemeesters en wethouders.

Gamend door het centrum

Glaudemans denkt al sinds 2009 mee over de toepassing van augmented reality in de retailbranche. Augmented reality is een live beeld van de werkelijkheid, waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Deze extra dimensie haal je op met bijvoorbeeld je smartphone. “Als we een Wifi-deken over de binnenstad leggen, kunnen we de bezoekers het vertier bieden waar ze tijdens het winkelen naar op zoek zijn.”

Glaudemans kijkt terug op twee succesvolle pilots in Helmond en het buitenland. “Tijdens de Dutch Technology Week hebben we in de binnenstad van Helmond het spel ‘Gamend door het centrum’ uitgezet. Op de winkelruit van 22 winkels hebben we folie geplaatst waarop de deelnemers met hun smartphone naar afbeeldingen moesten zoeken. Vonden ze vijf afbeeldingen? Dan maakten ze kans op een prijs.”

Augmented reality maakt nieuwsgierig

Ook in Istanbul startte Glaudemans een pilot. Hij ontwikkelde een app waarbij deelnemers vlinders konden vangen op verschillende locaties in de binnenstad. Met drie vlinders in dezelfde kleur kregen ze korting bij deelnemende winkels. “Zo’n app wekt nieuwsgierigheid op. Mensen zagen anderen in het wilde weg om zich heen slaan en wilden weten wat er gebeurde.”

Tegelijkertijd offline en online

“Over 10 jaar is de combinatie van off- en online winkelen in de binnenstad niet meer weg te denken.” De fysieke winkel krijgt volgens Glaudemans een extra functie. Sta je voor een winkelruit, dan scan je het product dat je wilt hebben en koop je het meteen online. Leegstaande panden zijn bij uitstek geschikt voor deze manier van winkelen. Ondernemers en gemeenten moeten niet wachten op de bezoeker, maar hem zelf opzoeken!”