Tablets voor Juliana Kinderziekenhuis

Spelen leidt af van stress

Kinderarts Fréderique Hofstede kreeg op 5 april uit handen van Laurens Timmer, accountmanager zorg van Ziggo, de eerste van 6 tablets.

Het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) op locatie Leyweg gaat de tablets gebruiken om kinderen met spelletjes afleiding te bezorgen. Zo ervaren ze minder stress, wat de genezing ten goede komt.

'Ik ben hier echt heel blij mee,' vertelt Fréderique Hofstede, medisch manager JKZ. De tablets gaan we gebruiken in de behandelkamers waar kinderen bijvoorbeeld een prik, sonde of infuus krijgen. We hebben in 2015 een nieuw gebouw geopend dat bewust een vriendelijke uitstraling heeft. Je wilt kinderen niet ontvangen in een kille omgeving. Zo hebben we aparte kamers die echt het domein zijn van tieners, kinderen en kleuters, waar ze zich even helemaal terug kunnen trekken en met vriendjes kunnen spelen.

Veilig gevoel in kindvriendelijke omgeving

'Omdat de kamer van het kind veilig moet voelen , doen we de minder prettige medische handelingen juist in de speciaal daarvoor ingerichte behandelkamer. In de behandelkamers kunnen we de kleur van het licht en de geur regelen en de wanden met projecties opfleuren. Op die manier zorg je voor afleiding. Daarom willen we de tablets juist daar gebruiken. Bovendien geeft een tablet, omdat het kind het zelf kan vasthouden, het gevoel dat het meer in control is. We weten uit ervaring dat als je een kind zo’n apparaat geeft, de pijn en stress minder is en de behandeling beter werkt.'

Afleiding en voorlichting op de tablet

'In eerste instantie komen er op de tablets spelletjes die passen bij de leeftijd van het kind. Een verbinding met internet behoort tot de mogelijkheden, maar dan willen we eerst helemaal zeker weten dat het veilig is. Ook onderzoeken we of we kinderen via de tablet kunnen voorbereiden op een behandeling. Dat doen we nu nog met een soort plakboeken, maar ik denk dat de tablet daar meer mogelijkheden voor biedt. Je kunt er veel interactiever mee zijn, bijvoorbeeld met de bewegende animaties van het JKZ en filmpjes. En misschien zijn er over een jaar zinnige toepassingen voor de tablets waar we nog niet aan hebben gedacht. De kinderen kunnen zelf ook met ideeën komen, bijvoorbeeld via de patiëntenraad.'