In de slimme stad is alles connected

Terugblik op Smart & Safe City event

- 16-05-2018

‘Zelfs de muren in de slimme stad zijn straks smart.’ Dat voorspelt Peter Schwartz, Amerikaans futurist en een van de sprekers op het Smart & Safe City Event op 7 en 8 juni in Den Haag. Vodafone en Ziggo hadden een stand en koffiebar op de Innovation Playground.

Grow Smarter

Op de Pier in Scheveningen komen 700 deelnemers uit 30 landen samen. Doel: elkaar inspireren en nieuwe ideeën opdoen over slimme oplossingen voor de stad van straks. Wat hebben Vodafone en Ziggo met het thema Smart Cities? Madelon Spaan, director Solution Sales: ‘Onze boodschap op dit event is ‘Grow Smarter. Smart city within reach’. Vodafone en Ziggo werken hard samen met vele partijen om Nederlandse steden te veranderen in 'smart cities'. In deze steden gaan de lampen vanzelf uit zodra de laatste werknemers de gebouwen verlaten. Hier krijgen automobilisten via hun navigatiesysteem tips om efficiënter en milieubewuster te rijden. Ook wordt de straatverlichting 'smart' gemaakt. En mensen die medicijnen slikken krijgen van het farmaceutisch bedrijf op afstand tips hoe ze hun pillen moeten bewaren. Zo verbinden we via het Internet of Things (IoT) mensen die wonen, werken, ondernemen, recreëren en leren in de stad met elkaar. Sensoren en technologische apparaten maken deze steden duurzamer, veiliger en efficiënter.’ 

De stad in 2050

Peter Schwartz is futurist, innovator, auteur, vicepresident bij Salesforce en medeoprichter van het Global Business Network (GBN). GBN ontwikkelt corporate strategieën op basis van scenarioplanning. Schwartz schetst een scenario voor de slimme stad in 2050. Wat gebeurt er als jouw stad jou kent? Een antwoord op 3 gebieden: technologie, transport en werkgelegenheid.

Smartphone als persoonlijke assistent

Volgens Schwartz is in de slimme stad van de toekomst alles met elkaar geconnect. Zelfs de muren zijn smart, schetst hij. Want voorzien van allerlei sensoren die data genereren over bijvoorbeeld het aantal mensen op een bepaalde plek. Op basis daarvan kan de gemeente de veiligheid in het oog houden. Een belangrijke rol in de connectiviteit is weggelegd voor de smartphone. Onze persoonlijke assistent die ons wekt, de dag met ons doorneemt en onze gezondheid in de gaten houdt doordat je huisarts met je mee kan kijken. Met behulp van Virtual Reality houden we onze kennis up-to-date door het internet of experience: een filmpje bekijken over het onderwerp van je keuze. Een belangrijke ontwikkeling, zo denkt Schwartz.

De auto wordt het nieuwe paard

Zelf achter het stuur kruipen doen we niet meer. Daar hebben we zelfrijdende auto’s voor. Een stuk veiliger bovendien, want het aantal verkeersdoden zal een stuk lager zijn dan nu. Over 20 tot 30 jaar is de auto verworden tot wat het paard nu is. Een vrijetijdsbesteding.

Werkgelegenheid evolueert mee

Wat gebeurt er met onze banen in die slimme steden? Schwartz maakt zich daar geen zorgen over. In 1950 reisden alleen de rijken per vliegtuig, nu is dat voor de meeste mensen als het nemen van de bus. Keken we jaren geleden naar 3 tv-kanalen, nu hebben we keus uit 500. Nieuwe industrie creëert volgens Schwartz nieuwe banen. Californië met zijn vele start ups op het gebied van nieuwe technologie is daar een goed voorbeeld van. Volgens Schwarz werken we in 2050 allemaal langer dan nu. De grootste uitdaging die hij voor die tijd voorziet? Sociale uitsluiting, omdat het spreken van dezelfde taal in de digitale wereld van straks belangrijker is dan ooit.