ROC Tilburg bezoekt ons datacentrum

“Hier wil ik wel aan de slag omdat je heel nauwkeurig moet werken.”

Kilometers kabel en miljoenen megabytes aan opslag. Ziggo biedt MBO 4 leerlingen van de opleiding ICT beheerder regelmatig een kijkje in de keuken van het regionale datacentrum in Tilburg. De leerlingen zijn onder de indruk.

30 seconden de tijd

Alle internet, televisie en telefonie van consumenten en zakelijke klanten in een grote cirkel rond Tilburg komen samen in het regionale datacentrum van Ziggo. Het is een beveiligd gebouw waar je voorzichtig moet lopen en werken vanwege de gevoelige apparatuur. De 14 leerlingen dragen speciale stofjassen en schoengespjes om statische elektriciteit af te leiden. Begeleider Jan Hoeijmakers van Ziggo wijst bij de start van de rondleiding op de voorschriften bij calamiteiten. “Mocht het brandalarm afgaan, heb je 30 seconden de tijd om de zaal te verlaten voordat de gasdrukinstallatie afgaat. Deze perst alle zuurstof uit het gebouw. Zonder zuurstof dooft het vuur snel, zo is er geen water of schuim nodig. Dat soort middelen beschadigen de dure apparatuur onnodig.”

Halve wereld

Wat is de downloadsnelheid in het centrum? Hoeveel kabel ligt er in Nederland? Tijdens de 3 uur durende rondleiding langs de 4 zalen vol met computerkasten zijn de leerlingen onder de indruk van de getallen die Jan noemt. “Per seconde verwerkt het datacentrum heel veel terabytes aan data. Dat zijn veel e-mails, internetverkeer van klanten, televisiekanalen, films en series. In totaal zijn er grote hoeveelheden petabytes data opgeslagen in Tilburg. Dat is bijvoorbeeld net zoveel als wanneer je tienduizenden harde schijven in de winkel koopt.” In Nederland liggen tienduizenden kilometers glasvezelkabel. Zelfs met deze grote lengtes zijn het de allersnelste verbindingen, vertelt Jan. “Om al die data te verwerken, moet het datacentrum beschikken over de beste verbindingen. In theorie kun je hier in minder dan 1 seconde een HD-film downloaden. Daar kan nog geen thuiscomputer mee omgaan.”

'In theorie kun je hier in minder dan 1 seconde een HD-film downloaden. Daar kan nog geen thuiscomputer mee omgaan'

Verkeersregelaar

Om de leerlingen duidelijk te maken wat het belang is van een datacentrum, vertelt Jan waar het centrum staat in de distributieketen. “Het hoofdknooppunt voor alle internet- en televisieverkeer start in Amsterdam. Dat knooppunt is direct aangesloten op Hilversum voor de televisie. Vanaf Amsterdam lopen er snelle verbindingen naar enkele tientallen centra verspreid over Nederland, waarvan Tilburg 1 van de grotere is. Ons datacentrum verdeelt vervolgens alle signalen over tientallen kleinere lokale centra. Tot slot gaat de digitale weg via duizenden wijkcentrales naar de huizen of bedrijven. Het datacentrum Tilburg mag je zien als een digitale verkeersregelaar die ervoor zorgt dat internet, televisie en telefonie zonder kwaliteitsverlies tot aan de voordeur komt. Alle tussenstations versterken de signalen tot aan de voordeur.”

Niet even een stekker eruit trekken

Na al die interessante weetjes en details, wat blijft volgens de leerlingen het meeste bij? “Onze opleiding voor ICT beheerder richt zich tot nu toe meer op het beheer van systemen. Dit datacentrum is een netwerkcentrum en de Ziggo-mensen hier zijn veel bezig met transport van data. Supercool, want dat hebben wij op school nog niet gehad. We herkennen gelukkig termen en sommige apparatuur,” zo is de groep het met elkaar eens. “Het beheer van deze apparatuur is tof omdat je heel schoon en nauwkeurig moet werken. Even stekkertjes eruit trekken is er niet bij; voor je het weet heeft een hele stad geen verbinding. Dat is veel verantwoordelijkheid.”