Het onderwijs van nu

Alle leerlingen én leraren altijd en overal online

Onderwijs dat naadloos aansluit op de leefwereld van leerlingen. Dé uitdaging van Dunamare Onderwijsgroep. Want hoe krijg je 14.000 leerlingen en 1.700 medewerkers verspreid over 30 locaties online?

Met 14.000 leerlingen, 1.700 medewerkers en 24 scholen verspreid over 5 regio’s is Dunamare Onderwijsgroep een klant van formaat waar Ziggo zijn tanden graag in wilde zetten. De uitdaging: altijd en overal snel en betrouwbaar internet en dan het liefst vanuit één internetomgeving waarmee docenten onderwijsmateriaal uit de cloud kunnen inzetten. En waarmee Dunamare onderwijs kan bieden dat naadloos aansluit bij de leefwereld van leerlingen anno nu.

Bastiaan Groeneveld, manager IT bij Dunamare Onderwijsgroep: ’Dunamare is in 2007 ontstaan na een fusie. Sindsdien bestaan we uit 24 scholen verspreid over de regio’s Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen, Uithoorn en Harlingen. Vóór de fusie had elke school een eigen internetverbinding. Na de fusie hebben we geprobeerd die allemaal samen te voegen maar dat bleek niet de manier waarop we altijd en overal internet konden garanderen voor onze leerlingen en docenten. Het is onze ambitie om van ‘goed’ naar ‘geweldig’ te gaan, óók als het gaat om IT. Juist daarom waren we op zoek naar een robuuste internetvoorziening. 

Klik met Ziggo

In 2014 ging Dunamare Onderwijsgroep na een aanbestedingstraject met Ziggo in zee. ’Het klikte meteen,’ herinnert Groeneveld zich. ’Ziggo is een groot bedrijf maar voelt klein. We kregen één contactpersoon. Die staat praktisch altijd voor ons klaar en bezoekt ons regelmatig. Ziggo zorgde voor een VPN met een decentrale internetomgeving en voldoende bandbreedte om onderwijsmateriaal uit de cloud te kunnen gebruiken. De uitrol ging voorspoedig en alles draaide ruimschoots op het afgesproken moment.’ 

Anti-DDOS

Zo kon Dunamare Onderwijsgroep het nieuwe jaar goed beginnen. En Ziggo ging nog een stapje verder. Groeneveld: ’Onze scholen hadden al drie keer te maken gehad met DDOS-aanvallen. Een steeds urgenter probleem binnen het onderwijs. Waar andere aanbieders aangaven geen ervaring te hebben met het aanpakken van dit probleem, ging Ziggo op zoek naar oplossingen. Binnenkort start een proef op vier van onze scholen waarbij we heel slim gebruik gaan maken van de anti-DDOS-dienst van Ziggo.’

Ik kan met mijn leerlingen via Google Streetview een kijkje nemen op het Forum Romanum in Rome. Zélf onderzoek doen, met eígen ogen zien, zélf ontdek­ken; dat sluit aan bij de leefwereld van leerlingen van nu.

Persoonlijke leeromgeving

Marcel Hoogstoevenbeld is docent geschiedenis, teamleider en projectleider innovatie op de Paulus Mavo, onderdeel van Dunamare Onderwijsgroep. ’Internet is niet meer weg te denken uit de klas’, vertelt hij. ’Ik kan met mijn leerlingen via Google Streetview een kijkje nemen op het Forum Romanum in Rome. Zélf onderzoek doen, met eígen ogen zien, zélf ontdek­ken; dat sluit aan bij de leefwereld van leerlingen van nu. Digitaal lesmateriaal zorgt ervoor dat we verschillende lesvormen aan kunnen bieden. Ook zien we hoe lang een leerling over een opdracht doet, waar hij vastloopt en of hij ondersteuning nodig heeft. De leerling beschikt dus over een persoonlijke leeromgeving waarin wij hem als docent heel persoonlijk en gericht kunnen begeleiden.