'Als mensen beter in hun vel zitten, kan de zorg goedkoper'

Nieuwe generatie zorgondernemers vindt elkaar tijdens zorgevenement

Twee organisaties die zich bezighouden met het verbeteren van het welzijn van ouderen en het ondersteunen van mantelzorgers, hebben elkaar gevonden tijdens het Ziggo Zakelijk Zorg Debat in oktober. Mantelaar laat medische studenten inspringen om mantelzorgers te ontzorgen. En Compaan, die met hun toegankelijke tablet ouderen aangesloten houden bij hun verzorgers en families, werd tijdens dat zelfde evenement het jaar ervoor gekozen als winnaar van de Connected Health Challenge Award 2014. Nu werken ze samen aan betere en goedkopere zorg.

Menselijker

“Ik hoorde het verhaal over de Mantelaar tijdens het Zorg Debat en zag meteen aanknopingspunten voor onze dienstverlening”, vertelt Joost Hermanns van Compaan. “We denken allebei dat de huidige zorg anders kan: beter, efficiënter en menselijker. Dat heeft er toe geleid dat er nu een gezamenlijke propositie ligt”. Compaan levert ouderen een mooi vormgegeven, eenvoudig te bedienen tablet computer waarmee zij continu in contact kunnen treden met hun familie, de mantelzorgers en andere zorgverleners. De tablet, Compaan genoemd, brengt hen letterlijk in verbinding en verbetert het contact met de buitenwereld. Daarnaast maakt het de zorg efficiënter. “Wij maken zorg op afstand mogelijk voor de mantelzorger en traditionele zorgverleners zoals bijvoorbeeld fysiotherapeuten. Denk aan het dagelijks aanbieden van oefeningen. Maar het gaat voornamelijk om het verbinden van ouderen met hun familie. Als mensen beter in hun vel zitten, kan de zorg goedkoper.”

Krant voorlezen

“Zorg op afstand is nuttig en de technische tool die Compaan biedt is daarvoor ideaal,” licht Titiaan Zwart van De Mantelaar toe. “Alleen is er soms gewoon behoefte aan fysieke aanwezigheid. Dan hoeft het nog niet meteen om verpleeghulp te gaan.” Mantelaar ondersteunt of ontlast mantelzorgers door studenten met een relevante opleiding, van geneeskunde tot psychologie, te koppelen aan een zorgcliënt. Die kan dan bijvoorbeeld langsgaan als de mantelzorger niet in de gelegenheid is en helpen met boodschappen doen, het aantrekken van steunkousen of de krant voorlezen. Zwart vervolgt: “Mantelzorgers worden door het huidige zorgklimaat vaak overbelast en hebben amper tijd voor hun eigen leven. Onze studenten zijn dan een welkome oplossing en hebben een frisse kijk op de zorg. Ze kunnen meer echte aandacht geven dan traditionele zorgaanbieders die aanbod gestuurd werken”.

Zorgmodel

Hermanns: “We zijn samen op zoek gegaan naar een ander zorgmodel. Onze organisaties zijn jong. We zitten niet vastgeroest in oude denkbeelden. Dat maakt deze samenwerking krachtig.” Titiaan Zwart vult aan: “Wij denken de zorg goedkoper te kunnen maken, zonder aan (menselijke) kwaliteit in te boeten. Daarbij ontkomen we er niet aan om samen te werken met de gevestigde orde. Die vragen we dan wel om enigszins mee te buigen. Het Zorg Debat van Ziggo was een mooie plek om met die groep in contact te komen. Zorginstellingen en zorgverzekeraars zaten hier namelijk ook in de zaal”.

Dag van de mantelzorger

Dinsdag 10 november is de landelijke dag van de mantelzorger. Dan komt er extra aandacht voor al die mensen die een familielid of andere oudere verzorgen en daarvoor veel tijd investeren. “Een goed moment om onze nieuwe samenwerking onder de aandacht te brengen en het leven van mantelzorgers makkelijker te maken met onze diensten”, zegt Hermanns enthousiast. Zwart sluit aan: “Dankzij onze samenwerking krijgen wij al meer doorverwijzingen en meer aandacht. Anderzijds werkt het ook weer versterkend voor Compaan. Die sluiten nu ook onze studenten op hun tablet aan.”

 
 

Neem contact met ons op

Nieuwsgierig hoe wij uw ambities helpen realiseren? Bel ons gratis via 088 - 12 39 500 en maak een afspraak met onze segmentmanager. Gebruik het contactformulier.