NPO Doc

Bijzondere documentaires van de publieke omroep

NPO Doc is hét reportage- en documentairekanaal van de publieke omroep. Op de zender zijn non-stop bijzondere documentaires en reportages te zien over maatschappelijke, historische en wetenschappelijke onderwerpen. Ook zendt NPO Doc veel buitenlandse series en documentaires uit die nog niet eerder op de Nederlandse televisie te zien zijn geweest.

De week van NPO Doc

Op NPO Doc staat elke avond een speciaal onderwerp centraal. De maandagavond is de vaste wetenschapsavond, met documentaires over bijvoorbeeld het menselijk lichaam of de mysteries van het universum. Op de dinsdagavond worden er films vertoond waarin de schending van mensenrechten aan de kaak wordt gesteld. Iedere donderdagavond krijgen regionale documentaires een groter podium onder de titel ‘RegioDoc’ en zijn er speciale reisdocumentaires te zien. Op de vrijdagavond zie je documentaires die nog niet eerder op de Nederlandse televisie te zien zijn geweest. Iedere eerste zaterdagavond van de maand is gereserveerd voor een ‘IDFA Special’, een documentaire die in première is gegaan op het documentairefestival IDFA. De zondag staat in het teken van documentaires over historische onderwerpen. Ook zie je iedere zondag documentaires van jonge talentvolle makers in de rubriek ‘Makers van Morgen’ en jeugddocumentaires onder de titel ‘Zapp Echt Gebeurd’.

Eigen programma’s op NPO Doc

NPO Doc maakt ook eigen programma’s, zoals de historische serie ‘Oude bekenden’. Hierin worden markante personen uit de geschiedenis in de spotlight gezet. In de serie ‘De hoofdpersoon’ komen sleutelfiguren uit een film aan het woord. Hoe kijken ze terug op hun samenwerking met de regisseur? En herkennen zij zich in het beeld dat de documentaire van hen schetst?

Zender van de Maand: IDFA

De maand november is elk jaar een uitstekende maand voor documentaireliefhebbers. Niet alleen gaat het IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld, van start, voor NPO Doc geldt november als het hoogtepunt van het jaar.

Het kanaal pakt uit met een speciale programmering aangepast aan en geïnspireerd op de hoofdthema’s van het IDFA, en grijpt het moment aan om verschillende nationale en internationale documentairemakers te interviewen. 

Je vindt de Zender van de Maand op kanaal 996.

 
  • De NPO biedt deze zender na 1 juli helaas niet meer aan. Meer info.

Kijktips

Themaweken IDFA

Tijdens de eerste IDFA themaweek ‘De kracht van klein’ zie je documentaires die een alternatief bieden tegen de gevaren van globalisatie. In de tweede themaweek zie je feelgood documentaires, als tegenwicht voor de zware thema’s.

Road to IDFA

Kijk tijdens het IDFA elke dag naar Road to IDFA. In een taxi, op de fiets of in de trein vertelt een special guest van het IDFA op weg naar het festival over zijn of haar relatie met de documentaire en over hun rol tijdens het festival.

IDFA specials

NPO Doc zendt elke vrijdagavond om 22.00 uur een bijzondere IDFA-documentaire uit die je niet eerder op de Nederlandse televisie kon zien. Ook kun je de films na uitzending nog een maand lang on demand zien op npodoc.nl.

Regisseur aan de keukentafel

In de serie ‘Regisseur aan de keukentafel’ gaan Chris Kijne en Sarina Vitta in gesprek met regisseurs over hun documentaires. De interviews zijn op NPO Doc te zien, direct na afloop van de uitzending van de documentaire op NPO 2.

Anderen keken ook

  • Discovery World
  • HISTORY HD
  • Animal Planet
  • Travel Channel
  •