Er zit meer in de lucht

Wifi is een draadloze verbinding. Maar wist je dat er nog veel meer in de lucht zit? Hier lees je wat je kunt doen om alles uit je eigen verbinding te halen.

Wat is wifi?

Draadloos internet moet het gewoon doen. Maar het is wel handig om te weten hoe het werkt. Wifi gebruikt radiosignalen om gegevens te versturen tussen de apparaten in je draadloze netwerk. Verschillende zaken beïnvloeden deze signalen. Zo is de afstand tot het wifi-modem van belang en kan het wifi-netwerk van je buren invloed hebben. Maar ook de apparaten in je huis kunnen het wifi-signaal verstoren.

Staat mijn modem op de beste plek?

De plaats van je wifi-modem is belangrijk. Hoe dichter je bij het modem bent, hoe beter het wifi-signaal. Als er objecten tussen zitten, zoals muren, plafonds, deuren, verwarming of zelfs een waterbed, zorgt dat voor demping van het wifi-signaal. Gelukkig los je het probleem meestal op door het wifi-modem beter te plaatsen of door een extra wifi-punt te installeren.

Hoe druk is mijn wifi-verbinding?

We gebruiken allemaal wifi. En hoe meer apparaten we gebruiken, hoe drukker het wifi-verkeer wordt. Gelukkig komen er steeds nieuwe technologieën die ons leven makkelijker maken. Een van deze nieuwe technologieën is de 5 GHz-band. Die kan in vergelijking tot de 2,4 GHz-band, die nu nog veel gebruikt wordt, meer wifi-apparaten tegelijkertijd van een goed wifi-signaal voorzien. Maar let goed op of je apparatuur al geschikt is voor de 5 GHz-technologie.

Wist je dat deze apparaten storing kunnen veroorzaken?

Via wifi verstuur je gegevens van en naar je laptop, smartphone of tablet. Dat gebeurt draadloos en via radiosignalen. Die radiosignalen zijn gevoelig voor storing. En die storing kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een ander apparaat. Apparaten als videobewakingscamera's, babyfoons, weerstations en magnetrons zijn bekende stoorbronnen. Maar ook andere apparaten kunnen storen. Om ervoor te zorgen dat die niet dwarsliggen, kun je ze tijdelijk uitschakelen of op een andere plek zetten. Als dat geen mogelijkheid is, kun je ervoor kiezen om de 5 GHz-band te gebruiken.

Ik gebruik veel apparaten met wifi

Je mobieltje, laptop en tablet: ze maken allemaal gebruik van je wifi-verbinding. Die kan daardoor traag worden. Zie het als een gesprek. Het wifi-modem antwoordt alle apparaten in het netwerk een voor een. Als een apparaat trager communiceert, bijvoorbeeld omdat het ouder is of verder van het modem af staat, moet ook de rest langer wachten op antwoord. Je kunt dat oplossen door oudere apparaten uit te schakelen of door een Wifibooster te plaatsen.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo