Onze vakantietips

Ga goed voorbereid op vakantie met de vakantietips van Ziggo. En misschien nog wel belangrijker: rust even lekker uit. Tot snel!

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Een koffer, paspoort, creditcard en... de 6 beste vakantietips van Ziggo. Op vakantie gaan betekent voor sommige mensen even een paar weken geen Facebook, e-mail of Twitter. Voor anderen is er niets zo ontspannend als met een tablet aan het zwembad liggen. Daarom hebben we onze collega's bij Ziggo gevraagd naar hun digitale vakantietips. De 6 beste tips hebben we voor je op een rijtje gezet. Zo willen we je helpen, ook als je onze diensten misschien een paar weken niet gebruikt.

1. Je mobiel in het buitenland

Heb je al gecheckt of de buitenlandinstellingen van je telefoon goed staan? Als die niet goed staan ingesteld kan het ineens heel stil worden zodra je de grens over gaat. Bekijk onze tips over roaming, tarieven en andere handigheden in het buitenland.

Tips mobiel in het buitenland

2. Overal mailen

Je hebt vast wel een mail-app op je telefoon. Op vakantie kan het gebeuren dat deze app niet werkt. We zullen je de technische details besparen en je gewoon een oplossing geven die altijd werkt: webmail. Via webmail van je e-mailprovider heb je altijd toegang tot je mail. Waar ook ter wereld.

3. Pas op met gratis wifi

Gratis wifi in een restaurant of hotel is handig. Toch is het gevaarlijk. Als het wifi-netwerk geen wachtwoord heeft, kunnen internetcriminelen meekijken. Gebruik dus alleen beveiligde wifi-netwerken. Wil je met internetbankieren wat overboeken? Zet dan je roaming even aan. Dat kost misschien wat extra, maar is gegarandeerd veiliger dan via een onbekend wifi-netwerk.

Bekijk meer op opgelicht.nl

4. Telefoon opladen

Ben je je reisstekker vergeten en past de stekker van je oplader niet in het stopcontact. Geen nood. Staat er een televisie op je vakantieadres? De meeste televisies hebben tegenwoordig een USB-aansluiting waarmee je je telefoon kan opladen. Een reisstekker is dan dus helemaal niet nodig.

5. Lees je helemaal suf met e-books

Inpakken van je koffer is altijd een uitdaging. Bespaar kilo's door e-books te downloaden op je tablet of telefoon. E-books wegen niks en nemen weinig ruimte in op je apparaat. Wil je kosten besparen? Download dan de VakantieBieb-app. 

6. Laat je huis veilig achter

Op vakantie gaan betekent dat je huis even onbeheerd achterblijft. Maak het inbrekers niet te makkelijk. Deel nooit op social media zoals Facebook dat je op vakantie gaat. Je weet nooit wie er meeleest. Haal daarnaast de stekkers van je modem en digitale ontvanger uit het stopcontact. Zo voorkom je dat bij blikseminslag al je opnames van je favoriete programma's verloren gaan.

Veelgestelde vakantievragen

Hoe voorkom ik onnodig dataverbruik?

Je smartphone, tablet of laptop is een slim apparaat. Vaak downloadt en installeert het apparaat zelf updates zonder dat je het merkt. Hier gebruikt het apparaat de internetverbinding voor. Als je op vakantie bent kan dat lastig zijn. Zodra je 3G of 4G gebruikt kan dit voor onnodige kosten zorgen en als je via wifi verbonden bent kan dit de verbinding ineens heel traag maken. Zet daarom automatische updates uit als je op vakantie bent. Eenmaal thuis zet je die functionaliteit weer aan, zodat je altijd up-to-date bent.

Mijn telefoon gaat op vakantie zo snel leeg. Wat kan ik hieraan doen?

In Nederland staat bijna op elke hoek van de straat een zendmast van een mobiele telefonieprovider. In het buitenland is dat niet altijd zo, zeker niet als je ver buiten de stad verblijft. Hierdoor moet je telefoon veel meer moeite doen om verbinding te maken met het netwerk. Dat kost een stuk meer batterijcapaciteit dan normaal. Hierdoor kun je merken dat je telefoon een stuk sneller leeg is. Wil je voorkomen dat je ineens zonder mobiele verbinding zit? Neem dan een backup-telefoon mee die je alleen aanzet als de nood hoog is. Kies bij voorkeur voor een simpel prepaid-toestel dat je al voor € 15 koopt in de winkel. Zo'n toestel heeft vaak geen touchscreen of een mooie camera, waardoor de batterij ook nog eens veel langer meegaat.

Muziek streamen, Youtube kijken, WhatsAppen. Hoeveel MB kost dat nou?

In dit digitale tijdperk vliegen de MB's je om de oren. We hebben daarom een handige mobiel-op-reis-pagina voor je gemaakt. Zo reken je precies uit hoeveel MB's je nu precies verbruikt.

Kan ik ook een buitenlandse simkaart gebruiken?

Een andere manier om kosten te besparen op dataverbruik is door een prepaid simkaart te kopen in het land van bestemming en die in je toestel te stoppen. Je betaalt dan het lokale tarief voor mobiel internet in plaats van te roamen via je eigen aanbieder. Let wel op: sommige landen gebruiken andere technieken voor mobiel bellen. Hierdoor kan het zijn dat je eigen Nederlandse toestel met een buitenlandse simkaart wel kan bellen, maar bijvoorbeeld niet kunt internetten. Daarnaast kan bellen naar Nederland met een buitenlandse simkaart juist weer duurder zijn. Informeer dus altijd bij je mobiele aanbieder naar de voordeligste oplossing. Lees meer over bellen en internetten in het buitenland op de website van de Consumentenbond.